Alla inlägg under maj 2011
Äntligen !! känner jag nu... Det är så kul att skriva blogginlägg! Och det blir bara roligare. Igår kväll hade vi bak- och matkväll i det lilla hushållet... Björn gjorde köttbullar i massor och en supergod lasange. Jag gjorde morotsbröd, piroger, scones och rågsiktslimpor. Vi höll på i 5, 5 timme! Och det såg ut som ett apberg när vi var klara. Saker överallt, olika sorters smet på alla bord och på golvet. Bröd och köttbullar både här och där och blöta handdukar. Men faktiskt inga större katastrofer. Det var lite par-terapi faktiskt. Vi plöjde igenom 3 avsnitt av Christer i p3 under tiden. P3 och bakning, en oslagbar kombo! Jag lyssnar nästan jämt på P3 när jag bakar.
Jag har bestämt mig för att vara med i ett nytt bakprojekt! Kakjuntan kallar de sig, dessa bagare och bagerskor som varje månad bakar på ett särskilt tema och sedan samlar bakverken på en och samma blogg. Det särskilda med dem är att de bakar ur olika upplagor av "Sju sorters kakor". Det ska verkligen bli jätteroligt och första temat som jag är med i är "bakelser". Utmaning kan man säga! Skulle vilja göra nåt med essenserna kanske? Sedan har ju pappa efterfrågat en "Nappe"...
"Angenäma problem just nu... vilken bakelse ska jag göra?"
Dags att ta tag i den här dagen...det ska ju bli mat- och bakkväll här hemma! Roligt kul!
Jag bara måste skriva ett inlägg om månadens sötsak! Det är en bakutmaning som äger rum varje månad på bloggen Söta saker och denna månad var temat Brunch. Det var första gången jag var med och därför känns det så roligt idag eftersom bilden och länken publicerades på Söta sakers hemsida! Jag bidrog med dessa jordgubbsscones och det var mängder med spännande recept att testa. Så gå in där och kolla och få en massa ny bakinspiration!
Snart är det sommar!
I fredags grillade vi för sista gången som inneboende hos mamma och pappa. De kom hem ikväll från USA, jag vill också åka! Fast veckan som var här hemma, med plugg på en solig altan i shorts och linne var inte heller helt fel...
Hur som helst så helgrillade vi (=sambon) fläskfilé med bacon. Hur gott som helst blev det! Han kan han sambon! Till efterrätt ville vi ha nåt som inte var så mäktigt eftersom man blir så mätt när man grillar. "Kanske nåt litet, med choklad?" var förslaget, och så blev det. En liten och fast chokladfondant med frukt- och bärsallad och grädde! Namnananam!
Originalreceptet kommer från pickipicki, men jag ville ha den lite fastare så jag la till lite mjöl. Den blev ändå kladdig i mitten, även om den inte blev rinnig. Både jag, sambo och kusin tyckte den var väldans god. Och som kusinen sa: "Och det är ju bra att den är liten, för då kan man äta en halv till". Tycker jag va bra sagt!
Chokladfondant 4 st små (Ikeas små muffinsformar passade perfekt) Är man 4 pers kan man göra fler så det finns back up, för det kommer efterfrågas
35 g smör
50 g god mörk choklad
1 ägg
2 msk socker
1 msk vetemjöl
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Bryt chokladen i bitar och rör ner i smöret till chokladen smält.
3. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det i chokladsmeten.
4. Rör ner mjöl.
5. Häll upp smeten i 4 muffinsformar i en muffinsplåt. Har man ingen plåt funkar det att ta 3 muffinsformar till varje muffins istället så blir de ganska höga ändå.
6. Grädda i ca. 13 min i 175 grader.
Servera gärna med blåbär, hallon och banan. Och grädde såklart. Fett är gott!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 |
4 | 5 | 6 |
7 | 8 |
|||
9 | 10 |
11 | 12 |
13 |
14 | 15 | |||
16 | 17 |
18 | 19 | 20 |
21 |
22 | |||
23 | 24 |
25 | 26 |
27 | 28 | 29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|