Direktlänk till inlägg 12 februari 2012

Mammas goda kanelbullar!

Av enkakaiugnen - 12 februari 2012 16:02

 

 

Jag har haft en sån himla härlig helg den här helgen! Ibland har man tur! Jag och några kompisar har varit på ävertyrsbadet här i stan och lekt av oss, man blir aldrig för gammal för vattenrutschbanor! Vi bubblade, duschade i doftduschar och bastade på relaxavdelningen. Sedan åt vi riktigt god middag på samma ställe. Sedan blev det melodifestival och en sväng på stan, så några kakbak har helt enkelt inte hunnits med den här helgen.


Tur då att man har en mamma som kan det där med bullar. Mammas kanelbullar är så goda och de har en liten annan form än de vanliga bullarna. Hon gör som knutar av dem vilket gör dem lite plattare och luftigare än andra bullar och de smakar mycket kanel. Hur goda som helst, testa själva! Och dela gärna med dig av dina egna favoritbullar! Hur ser de ut? Vad fyller du dem med? Det är så kul att få nya recept att testa!


Mammas kanelbullar ca 45 st
150 -175 g smör
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
50 g jäst   
5 dl mjölk
2 tsk kardemumma
13-15 dl vetemjöl


Ca. 75 g mjukt smör

Kanel

Strösocker



Gör så här:

1. Smält smöret och blanda därefter ner mjölken. Värm vätskan till fingervarmt (37 grader).

2. Smula jästen i en bunke och häll vätskan över jästen och rör ut den så den löser sig.

3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägget.

4. Rör därefter i mjölet, lite i taget. Arbeta degen så den blir slät.
5. Låt jäsa i ca 30 min under bakduk.

6. Kavla ut degen till en rektangel. Bred smöret över rektangeln och täck smöret med kanel och socker.

7. Vik ena långsidan till mitten av rektangeln och vik sedan den andra långsidan över den första så att det blir som tre lager deg.

8. Skär ca. 1-2 cm breda remsor så det blir ca. 45 remsor. Forma dem till knutar (man kan t.ex skära ett snitt i varje remsa och stoppa in ena änden där innan man knyter ihop dem.

9. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca. 30 min till under bakduk.

Sätt ugnen på 250 grader.

10. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och/eller mandelströssel
11. Grädda i ca 7-8 min.

Klart! Ät ljumna med ett glas mjölk!

   

 
 
Katarina

Katarina

13 februari 2012 03:22

Kanelbullar är det bästa! Här är receptet jag använder nästan alltid nuförtiden, supergoda bullar: http://hovkonditorn.blogspot.com/2011/10/kanelbullans-dag-cinnamon-bun-day.html

http://hovkonditorn.blogspot.com

enkakaiugnen

13 februari 2012 18:36

Tack för tipset!

 
Ingen bild

uffe

14 februari 2012 11:26

Hej, Uffe o h e är precis klara med en citronsockerkaka. Den första bakningen utan jäst som gett ett tillfredställande resultat.(Fast vi vet ju att denna bloggs redaktör gör sockerkakor som platsar Sveriges mästarkock). Nå, nu övergår vi på allvar till U O H E-dieten. Ett faktum som rönt stor uppmärksamhet på twitter och andra sociala medier. Denna blogg kommer att uppdateras regelbundet om de självklara framsteg som kommer att äga rum. Tack för ordet.

enkakaiugnen

14 februari 2012 17:03

Härligt! Allt blir gott med citron! Kan tipsa om att googla på harry potter-paj, en citronig historia! UOHE-diet? Utan onödigt hög energi? Mycket fett och socker? Förklara! :)

 
Ingen bild

:)

18 februari 2012 16:14

jag brukar fylla med socker blandat med smör och kanel, det klassiska, men sedan river jag på lite mandelmassa också, tycker jag blir så mumsigt :)

enkakaiugnen

18 februari 2012 16:32

Låter gott!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards