Direktlänk till inlägg 18 februari 2012
Jag har vårstädat lite här på bloggen och gett den ett lite ljusare och vårigare utseende. Kanske i tidigaste laget, men eftersom bloggen snart fyller ett år så kändes det lite kul med något nytt. Och då måste ju ett lite vårigare recept följa med också. Det här är ett av förra sommarens favoritrecept! Har man inga blomformar så kan man skära kakan i rutor istället. Väldigt lättbakade och en perfekt kombination av sött och surt tack vare rabarbern.
Snabba rabarberblommor 12 blommor (el. 16 bitar)
2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
Mandelspån att strö över
Ca. 3 långa rabarberstjälkar
Smör att steka i
1 msk socker
1 msk sirap
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Skala och skölj rabarberna. Dela dem i mindre bitar.
2. Stek rabarberbitarna i lite smör i en stekpanna så de mjuknar lite. Strö över 1 msk socker och ringla över 1 msk sirap. Rör om och låt puttra några minuter.
1. Smält smöret till smeten i en 1-literskastrull. Låt svalna (t.ex. i vattenbad)
2. Rör ner äggen i smöret.
3. Rör i de torra ingredienserna snabbt och rör till en massa.
4. Klä en långpanna (ca. 20 x 20 cm) med bakplåtspapper.
5. Bred ut smeten i formen så det blir hyffsat jämt och inte för tunt på botten.
6. Fördela rabarberbitarna och ev. lite av vätskan från dem över smeten. Strö över mandelspån.
7. Grädda i 30 min.
Låt kakan svalna. Använd sedan en form att stansa ut blommor med. Är man mer ekonomiskt lagd så kan man skära kakan i rutor så tar man vara på hela kakan. Men då missar man det finaste med detta sätt att baka: nån måste ju äta upp kakresterna från blommorna.
Ät! Funkar perfekt med vaniljsås till och kanske ännu bättre med glass!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | 5 |
|||||
6 | 7 |
8 | 9 | 10 |
11 |
12 | |||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | 18 | 19 |
|||
20 |
21 |
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 | 28 |
29 |
|||||||
|