Direktlänk till inlägg 18 februari 2012

Rabarberblommor!

Av enkakaiugnen - 18 februari 2012 22:00


Jag har vårstädat lite här på bloggen och gett den ett lite ljusare och vårigare utseende. Kanske i tidigaste laget, men eftersom bloggen snart fyller ett år så kändes det lite kul med något nytt. Och då  måste ju ett lite vårigare recept följa med också. Det här är ett av förra sommarens favoritrecept! Har man inga blomformar så kan man skära kakan i rutor istället. Väldigt lättbakade och en perfekt kombination av sött och surt tack vare rabarbern.


Snabba rabarberblommor 12 blommor (el. 16 bitar)

100 gr smör

2 ägg  

3 dl socker  

3 dl vetemjöl

½ tsk vaniljsocker

Mandelspån att strö över


Ca. 3 långa rabarberstjälkar

Smör att steka i

1 msk socker

1 msk sirap


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Skala och skölj rabarberna. Dela dem i mindre bitar.

2. Stek rabarberbitarna i lite smör i en stekpanna så de mjuknar lite. Strö över 1 msk socker och ringla över 1 msk sirap. Rör om och låt puttra några minuter.


1. Smält smöret till smeten i en 1-literskastrull. Låt svalna (t.ex. i vattenbad)

2. Rör ner äggen i smöret.

3. Rör i de torra ingredienserna snabbt och rör till en massa.

4. Klä en långpanna (ca. 20 x 20 cm) med bakplåtspapper.

5. Bred ut smeten i formen så det blir hyffsat jämt och inte för tunt på botten.

6. Fördela rabarberbitarna och ev. lite av vätskan från dem över smeten. Strö över mandelspån.

7. Grädda i 30 min.


Låt kakan svalna. Använd sedan en form att stansa ut blommor med. Är man mer ekonomiskt lagd så kan man skära kakan i rutor så tar man vara på hela kakan. Men då missar man det finaste med detta sätt att baka: nån måste ju äta upp kakresterna från blommorna.



Ät! Funkar perfekt med vaniljsås till och kanske ännu bättre med glass!

 
 
Kadri

Kadri

28 maj 2011 21:03

Ohhh vilken bra ide. Jättesöta :)

http://mumsfilibaba-mumsfilibaba.blogspot.com

enkakaiugnen

28 maj 2011 21:52

Tack! Jag köpte blomformar på Åhléns ena dagen och då ville jag använda dem till något. Och då blev det de här :)

 
Emma - Husmor Emma

Emma - Husmor Emma

29 maj 2011 23:56

Har varit sugen på att baka något med rabarber, det är ju så gott! Dessa blommor var ju supersöta :)

http://www.husmoremma.blogspot.com

enkakaiugnen

30 maj 2011 00:07

Tack! Ja, jag gillar också rabarber, det är supergott! Den här kakan är så bra för den går så himla fort att göra, och blir väldig saftig.

 
KarinW

KarinW

22 februari 2012 21:57

Men nu får jag vårkänslor Lotta! Dina semlor som var kalljästa verkar jättegoda, nu väntar jag på att mat och baklusten ska komma tillbaka till mig bara!
Ha det fint/kram Karin

http://chiliconkarin.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards