Direktlänk till inlägg 16 april 2012

Treacle tart - Harry Potters citronpaj!

Av enkakaiugnen - 16 april 2012 15:45

     

Treacle tart är kanske ingen citronpaj i ordets riktiga bemärkelse men alla Harry Potter-fans får förlåta att jag inte riktigt har koll på det. Det här är nämligen Harry Potters favoritdessert har jag fått lära mig. Den påminner mycket om en väldigt god citronpaj och är en perfekt återvinningspaj, eftersom man behöver brödsmulor till fyllningen. Receptet hittade jag på en av mina favoritbloggar, Bad bake day. Ida som driver bloggen inspirerar verkligen med alla möjliga bakidéer, så ta en titt där om du inte gjort det! Den här pajen var en fullträff tyckte jag, särskilt om man gillar citron! Den passar dessutom perfekt till apriltemat till Månadens Sötsak på Söta saker, som är "sagolikt". Gillar man citron så kan man även kolla in citronpuddingarna från i helgen, eller den här citronkladdkakan.


Treacle tart till ca. 4 personer  
Pajdeg
3, 25 dl vetemjöl
1, 2 dl florsocker
1/4 tsk salt
110 gram kallt smör
1 äggula
0,4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
 
Fyllning
1,2 dl sirap
3 dl brödsmulor
zest och juice från 1/2 citron (helst ekologisk, pga. mindre gift)
1 uppvipat ägg med 1 msk vatten till att pensla pajdegen med.
 
 
 
Gör så här:
1. Blanda mjöl, socker och salt i en mixer.
2. Skär smöret i mindre bitar och lägg i det. Kör mixern i korta intervaller (några sekunder körde jag), tills det blir till en gul, grynig massa. Det tar ca. 20 intervaller.
3. Häll över degen till en stor skål.
4. Blanda grädde, äggula och vanilsockerj i en egen skål och häll sedan ner det i den andra blandningen.
5. Rör i hop tills allt är blandat. Är degen för torr, häll i lite mer grädde. Ha hellre en för blöt än för torr deg.
6. Dela degen i två delar och forma till två platta diskar. Plasta och kyl i minst 2 timmar.
Gör fyllningen precis innan du ska kavla ut degen:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Lägg brödsmulorna i en stor bunke.
2. Värm upp sirapen så den blir mer lättflytande och häll den varma sirapen över brödsmulorna och blanda.
3. Rör ner citronzest och juice och blanda väl.
Göra klart...
7. Ta ut degen ur kylen och kavla ut den lite. Lägg den ena degen i en pajform och klä även sidorna med den. Skär bort överflödig deg.
8. Häll fyllingen i pajskalet.
9. Skär den pajdeg som är kvar till remsor och lägg dem över pajen.
10. Grädda pajen på 200 grader i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 25 minuter tills pajen får en fin gyllenbrun "jag är gräddad"-färg.
Servera med grädde eller vaniljglass! Mumsigt värre!
     
 
 
Karin L

Karin L

25 februari 2012 15:27

Wow, får jag nog baka till min HP-tokiga (vuxna) dotter till studenten :-) Verkar jättegod!

http://www.ronjasmatte.com

 
Katarina

Katarina

16 april 2012 16:24

Låter intressant med brödsmulor i fyllningen!

http://hovkonditorn.blogspot.com

enkakaiugnen

16 april 2012 16:58

Ja, det tyckte jag med. Det blev lite rejälare på något vis, lite tjockare fyllning liksom. Men väldigt gott!

 
Ingen bild

Annelie

18 april 2012 09:16

Ser fantastiskt god ut!!!!! Måste nog baka denna nån dag.

enkakaiugnen

18 april 2012 22:31

Det tycker jag! Men visst har du fått smaka den?

 
Helena

Helena

22 april 2012 21:18

Åh så roligt kaka - den måste vi prova!

http://familjenbaka.blogspot.se

enkakaiugnen

23 april 2012 22:37

Vad kul, gör det! Jag tyckte också det lät spännande innan jag gjorde den och den var faktiskt lite olik våra svenska pajer så det var kul! Den känns liksom brittisk :)

 
Jennie

Jennie

30 april 2012 16:05

Åh, en perfekt paj för en smyganglofil... :) Den ser verkligen härligt "stabbig" ut! Mums!

http://borninagrasscottage.blogspot.com

enkakaiugnen

30 april 2012 18:53

Hehe, ja då låter den perfekt :) Tack!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards