Direktlänk till inlägg 8 juni 2012
Ännu ett bidrag från Leilas "A piece of cake", denna gång en blåbärspaj. Jag gillar verkligen den här pajen, för den är lite annorlunda och smakar lite mer än vanlig blåbärspaj. Hemligheten är balsamvinäger, den lyfter fram blåbärssmaken och så blir det lite syrligare. Väldigt gott, både med och utan vaniljsås.
Blåbärspaj 1 form
Havrebotten:
150 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1½ dl socker
1½ dl havregryn
Fyllning:
250 g blåbär
2 dl blåbärssylt
1 msk balsamvinäger
2 ½ msk potatismjöl
Knaprig topping:
75 g smör
2½ dl havregryn
1 ½ dl strösocker
Gör så här:
Gör först havrebotten enligt följande:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret och rör i vetemjöl, strösocker och havregryn.
2. Tryck ut degen i en pajform, se till att den kommer upp över kanterna och tryck fast den på utsidan formen så det inte åker ner igen.
3. Förgrädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter.
Gör fyllningen under tiden på detta vis:
1. Blanda ihop alla ingredienser, rör ner potatismjölet sist.
2. Ta ut skalet (när det är färdiggräddat, men det förstås väl i och för sig) och bred ut fyllningen i det.
Gör toppingen så här:
1. Smält smöret och blanda ner havregryn och strösocker, låt svälla i ca. 2 min.
2. Strö toppingen över fyllningen.
(Här gjorde jag inte enligt receptet. Istället tog jag undan lite av havrebotten-degen i början (blev för mycket i pajformen) och rörde i 2 dl extra havregryn och ½ dl vetemjöl så det blev lagom grynigt. Sedan strösslade jag det över fyllningen istället. Det funkade också)
Grädda pajen mitt i ugnen i ca. 25 minuter.
Ät med vaniljglass eller utan, det är gott vilket som.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 | 5 |
6 | 7 |
8 | 9 |
10 | |||
11 |
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 | 21 | 22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
||||
|