Direktlänk till inlägg 24 juni 2012
Här om dagen när jag gjorde kolamuffinsarna åt mamma så gick det fort men fel (en hel del bollar i luften) och istället för muscovadosocker så blandade jag vanligt socker i smöret. Därför blev det en skål sockersmör kvar som var tvungen att få gå åt. Resultatet blev en laddning av Leilas kolakakor/sirapssnitt som blev jättegoda. Jag tog lite extra sirap eftersom jag verkligen gillar kolasmaken. Man ska vara lite vaksam på gräddningstiden också, för de får inte blir för spröda och torra, tycker jag. Mormor gör också fantastiskt goda sirapskakor så litar man mer till den äldre generationen när det gäller småkakor så hittar man dem här.
Kolakakor:20-30 st beroende på storlek
100 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk sirap
2, 25 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
Gör så här:
1. Vispa smör, socker och sirap krämigt
2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och ingefära.
3. Vänd ner det i smeten
4. Dela degen och rulla ut till 2 längder
5. Lägg längderna på en plåt och platta till dem lite.
6. Grädda tills de är gyllenbruna, ca. 12-15 minuter på 175 grader
7. Låt längderna svalna lite (men inte för mycket!) och skär dem sedan på snedden till mindre kakor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 | 5 |
6 | 7 |
8 | 9 |
10 | |||
11 |
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 | 21 | 22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
||||
|