Direktlänk till inlägg 1 juli 2012

Krämbullar!

Av enkakaiugnen - 1 juli 2012 16:15



               

Nu är det verkligen bagarbarn här, som klappar takten och har bullfest. Har bakat två bullsatser på fyra dagar och i ett hushåll på två blir det en hel del bullar att stoppa i sig, det spelar liksom ingen roll att man har en extra bakfrys för den är också full. Tur att Sandra var här och kunde ta med sig några hem. Det är så mysigt när hon kommer hit och särskilt när vi bakar! Vi hade bakkväll igår och hann göra både de här bullarna och kladdkakemuffins. Vi körde på Leilas recept i båda fallen, så det här är alltså ännu ett Leila-recept. De blev så goda, både krämen och vetedegen! Riktigt krämiga och det gör faktiskt ingenting att man inte har kokat ihop sin egen vaniljkräm, de blev toppen i alla fall!


Krämbullar Ca. 20 st  

Vetedeg:

½ msk malen kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker  
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

2 dl vaniljkräm (t.ex. marsankräm)

 

Smör och strösocker till garnering

 

Gör så här:

1.Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den är fingerljummen, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg. Spara lite av mjölet till utbakningen.

4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45 minuter.

5. Vispa ihop vaniljkrämen under tiden (jag använde ihopvispbar kräm på påse) och ställ den i kylen.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 20 runda bullar. Lägg dem med skarven nedåt på två plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 45 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 200 grader.

7. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen och skruva påsen upptill så krämen inte åker ut igen.

8. Tryck in spritsen en bit i varje bulle och kläm ut lite kräm mitt i bullen. Försök ta upp den utan att få kräm överallt (svårt om krämen är lite rinnig).

9. Grädda bullarna i 7-8 minuter.

10. Smält lite smör (ca. 2 msk) i mikron och pensla bullarna med det. Rulla dem sedan i strösocker. Klart!!

Lika goda kalla som varma,



 
 
Marja

Marja

3 juli 2012 18:53

Jag måste säga att det här såg oerhört gott ut!

http://bakasockerfritt.blogg.se/

http://bakasockerfritt.blogg.se

enkakaiugnen

6 juli 2012 00:29

Tack! :) Roligt att höra!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards