Direktlänk till inlägg 17 februari 2013

Doptårta!

Av enkakaiugnen - 17 februari 2013 20:14

     

I helgen har det varit dopkalas för en riktig liten goding! Det var jättefint och mysigt att få träffa henne och klämma och kramas en massa! Dopkalas innebär tårtor och jag var tårtansvarig, tillsammans med min kusin Sandra som stod för tårtdekorationen. Resultatet blev superfint och dekorationerna gjorde allt! Själva innehållet i tårtan var åt skogsbärshållet, med hallonsylt och blåbärsgrädde som fyllning. Vi täckte tårtorna med rosa tårtlock och sedan hade Sandra gjort mönster från dopinbjudningskortet som vi använde och pudrade florsocker genom på locket. Mönstren var superfina och gick riktigt bra att pudra, florsockret höll sig inom kanterna så jag rekommenderar verkligen att göra såna mönster om man har någon omkring sig som kan få till det.


Skogsbärstårta (Räcker till ca. 12-14 personer)

1 tårtbotten (se nedan)

1-1,5 dl blåbärssylt

1 dl hallonsylt

Ca. 7 dl grädde

Rosa marsipanlock

Florsocker

Pyntgélé


Gör så här:

Gör först tårtbottnen och låt den svalna helt. Gör den helst en dag i förväg. Se recept nedan.

1. Vispa grädden och lägg hälften av grädden i en egen bunke. Rör ner hallonsylten och smaka av så det är så sött som du vill ha det.

2. Rör runt i blåbärssylten så den är bredbar.

3. Skär bottnen i tre lager. Ett bra sätt är att använda en vass brödkniv och skära runt om tårtan med kniven först. När man gjort det lägger man kniver horisontellt längs med där man redan skurit och skär igenom tårtan.

Då blir varje lager lika tjockt.

4. Bred ut hallongrädden på första lagret och lägg på nästa lager tårtbotten.

5. Bred över blåbärssylten och lägg på locket.

6. Bred den vispade grädden över tårtan och lägg därefter över marsipanlocket (kolla innan du lägger på locket att det ser ut att täcka tårtan, kavla ut det lite annars.

7. Lägg ut mönstret på tårtan och tryck ner det så det ligger tätt mot marsipanen. Pudra över florsocker med en kaffelsil. Skriv eventuellt med pyntgélé (finns bl.a på Panduro).

 

Tårtbotten

3 ägg

3 dl socker

3,3 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1,1 dl kokande vatten

 

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten.

Rör i, vispa inte.

3. Blanda sist ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.

4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)

5. Grädda i 175 grader i 45 minuter.


   

 
 
Ingen bild

husetbakomlindarna.blogspot.com

18 februari 2013 10:24

Underbara tårtor du visar! Kram/Finas mammis

enkakaiugnen

19 februari 2013 19:36

Tack snälla!

 
Ellen

Ellen

18 februari 2013 21:44

Gud vad gott det ser ut! Och fint var det också :D

http://www.pirra.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

19 februari 2013 19:36

Tack! Vad roligt att höra!

 
Caroline

Caroline

19 februari 2013 21:27

Ser fantastiskt gott ut! Blir sugen att testa ditt recept.

http://www.bolagravidsmycke.se

enkakaiugnen

20 februari 2013 22:42

Vad kul! Hör av dig med vad du tyckte om du provar något, det är så kul att höra!

 
bakbokmat

bakbokmat

20 februari 2013 15:34

En jättefin tårta som ser grymt god ut!

http://bakbokmat.wordpress.com

enkakaiugnen

20 februari 2013 22:42

Tack snälla! Även om jag inte kan ta åt mig äran för dekorationerna :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards