Direktlänk till inlägg 24 februari 2013

Mormors semlor!

Av enkakaiugnen - 24 februari 2013 10:00

 

Nu är det ju kanske lite sent ut detta, men så får det bli. Var nämligen ut till mormor och morfar idag. Missade visserligen 13-fikat men det gjorde inte så mycket, eftersom min mormor är en sån som gör två extra semlor till fikat, påfall det kommer förbi någon fler. Helt underbart! Idag råkade jag vara någon fler och jag blev så lycklig, det var precis vad jag behövde idag efter kramsnö under skidorna och skavsår i skidspåret. Så där satt jag och fick hembakat semla och kokkaffe och dessutom hembakade skorpor med smör och ost. Det är inte så konstigt att det är fikasamling där kl.13 på helgerna. Semlorna var helt outstanding, dom var så sjukt goda! Godaste semlorna jag ätit, till och med bättre än de kalljästa som jag har höjt till skyarna. Receptet trodde jag var mormors, men det visade sig vara Maries, men med mormors instruktioner om hur man gör. Här är det:


Semlor ca. 10 st

½ dl kesella

2 dl mjölk

6 ½ dl mjöl

25 g jäst

1 msk rumsvarmt smör

2 msk vit baksirap

2 krm hjorthornssalt

1 ägg till pensling


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke.

2. Värm mjölken till 38 grader (fingervarmt) och lös jästen med lite av mjölken.

3. Rör ner resten av mjölken, kesellan, sirap, smör och hjorthornssalt.

4. Rör ner mjölet lite i taget och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 20 min.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa en sväng till, ca. 40 min under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.

6. Grädda bullarna i ca. 12 minuter. Låt svalna och fyll sedan med det du vill ha i. Klart!

    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards