Direktlänk till inlägg 16 juni 2014
Jag är så baksugen, det kliar i fingrarna...Men jag har så fullt upp med annat nu. Hus ska målas, blommor ska planteras enligt konstens alla regler, folk ska firas, det ska jobbas, åkas till stugan och en hel massa annat skojigt. Men jag lyckades ändå klämma in ett långbak häromdan mellan jobb, examensfirande och träning. Men sen stod jag till kvart i 12 på natten också och gräddade de sista kakorna. Det är kul nästan jämt. Jag hann baka två matbröd, bland annat de här grova små frukostbröden. De blev riktigt goda och saftiga också med tanke på att det är ett ganska mörkt bröd ändå. Här är receptet, från tidningen Hembakat men lite omgjort.
Grova frukostfrallor Ca. 20 frallor
25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten (37 c)
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 msk honung
1 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
4 dl rågsikt
ca. 3 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och slå på lite av vattnet. Rör ut jästen i vattnet.
2. Häll i resten av vattnet och övriga ingredienser utom mjölet.
3. Rör ner mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
4. Låt jäsa under bakduk i ca. 1 timme.
5. Dela degen i 20 bitar och knåda och forma varje bit till en avlång bulle. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla varje bulle med vatten och lägg ev. på sesamfrön på bullarna.
7. Grädda i ca. 10 minuter och låt sedan svalna på galler.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 | 4 | 5 |
6 |
7 | 8 | |||
9 | 10 |
11 | 12 |
13 |
14 | 15 |
|||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 |
22 | |||
23 | 24 |
25 | 26 | 27 |
28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|