Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 23 mars 2011 22:10

Det här var första gången jag gjorde egen vaniljkräm, och faktiskt första gången jag använde vaniljstång också... Mina nybörjartecken lyser igenom ;)

Det blev i alla fall helt okej, men det var väldigt omständigt! Det skulle kylas ner och värmas upp och hällas i kall skål och vispas kraftigt. Till slut fick jag faktiskt ge upp för att jag inte orkade vispa längre. Vispmuskeln bör övas...

Receptet kommer från Leilas "A piece of cake" och är värt att prova, trots strulet...


Vaniljkräm till en sats bulldeg eller en tårta

5 dl mjölk

1 vaniljstång

1 ½ dl strösocker

7 (!) ekologiska äggulor (jag gjorde halv sats, och tog bara tre äggulor)

1 ½ dl majsstärkelse

50 g mjukt smör


Och nu till det omständiga...

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

2. Koka upp mjölken med vaniljstången och fröna. Lyft upp stången när det kokat klart.

3. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse vitt och pösigt (svårt att få det pösigt tyckte jag men det gick iaf trots o-pös)

4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp den under kraftig vispning.

Häll över i en kall skål när den tjocknat ordentligt (det gick fort på slutet).

5. Smält smöret i den varma krämen och vispa till den är slät (det var hr jag gav upp med vispandet efter ett tag. Så krämen blev inte helt slät...men å andra sidan, vem vill va helt slät?

6. Kyl krämen i ett kylskåp.

Doppa inte fingrarna i krämen, då kan den bli förstörd. Och det vore ju synd när man har hällt omkring med den i olika skålar och vispat som fan :)


Nu är det bara bullutbaket kvar. Det funkar också med vaniljkräm på påse kanske jag bör tillägga. Men det var faktiskt kul att göra egen, och inte så svårt heller. Mest omständigt...men det är det värt ibland.

 

Av enkakaiugnen - 23 mars 2011 22:03

  

Yes, i måndags blev det bullar i ugnen! Men bullbak tar ju sån lång tiiiiid! Så därför brukar jag göra flera olika fyllningar när jag ändå håller på. Det är så kul med bullfyllningar, man kan testa så mycket! Den här gången blev det äppel och kanel-bullar, vanliga kanelbullar och vaniljbullar.

Börjar med ett inlägg om vaniljbullarna   

Av enkakaiugnen - 22 mars 2011 13:05

 

Här är min specialitet, halvor! Och ojojoj vad mycket skit jag får för det!

Man får inte äta halvor, man ska ÄTA UPP!

"Ska du bara ha en halv? Varför äter du inte hela? Gud va fånigt!"

Eller "Å vems är den här då? Vem har LÄMNAT EN HALV BULLE?"

Jag är nämligen expert på att äta hälften av saker. Halva godisar (äckligt tycker den fine sambon...och eventuellt några andra också), halva kakor, bullar, halva glas med juice och mjölk (otroligt störigt tycker samme sambo) och så vidare.

Ja men vad är problemet? undrar du...ät upp bullen!!

Problemet: Jag bakar så mycket och jag verkligen älskar kakor! Men det gör dessvärre inte min kroppsform. Så därför kan jag inte trycka i mej allt jag bakar för då skulle jag bli en bulle själv. Men jag vill ju smaka!! Så då tar jag en halv. Problemet löst. För mej i alla fall...inte för person två som blir provocerad av att hitta halvor här och där. Och visst...ibland vill man ju ha en hel.

 

Av enkakaiugnen - 20 mars 2011 22:14

Jag gillar nästan mest av allt att baka enkla saker, alltså sånt som inte tar så lång tid. Jag gillar inte sånt som det ska vara en massa gelé på, eller som ska "vila i kylen över natten". Sånt hatar jag! Jag vill ju baka nu, inte efter natten...

Då är den här tårtan perfekt. Receptet har jag fått av min kära mor, som också bakat tårtan på bilden. Den är supergod! Och väldigt barnvänlig. Om barnet tål nötter, annars är den inte vänlig alls kan man säga. Slutsurrat, här är receptet:


Dajmtårta
Botten:  
2 ägg
2 dl socker
1 hg rivna hasselnötter
1,5 tsk bakpulver

1. Vispa ägg och socker hårt.
2. Blanda i rivna hasselnötter och bakpulver i smeten.
3. Smöra och bröa en rund form med avtagbar kant.
4. Häll i formen (vart annars, förresten? Utanför formen?)
5. Grädda 20-25 min i 175 grader.
Låt kakan svalna.

Fyllning/Topping:
2-3 dl grädde
2 msk kakao
2 msk socker
1 dubbeldajm.
1. Vispa grädden och blanda ner kakao och socker. Smaka av och justera om det behövs åt nåt håll. Jag hade i mer kakao.
2. Hacka dajmen fint.
3. Bred grädden på den avsvalnade kakan och strö över dajm.

  Voilá! Klarrt :)

Av enkakaiugnen - 20 mars 2011 21:47

 



Jag blir så nöjd när jag har funderat ut nåt också funkar det! Det var ju i och för sig choklad och dajm så det var ju ingen chock att det funkade men ändå! Det är en liten egoboost iaf :) Jag har utgått från ett recept på Hallongrottor från "Vår kokbok" men lagt till kakao och fyllt kakorna med Marabou chokladkaka med Daim.

Nytt kakfat förresten! 2 för 20kr på Fyndlagret! Mer sånt!


Chokladgrottor 25 st

125 g rumsvarmt smör

3/4 dl socker

2 dl vetemjöl

½dl potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

knappt 1 tsk bakpulver

2,5 msk kakao

Ca. 50 g Marabou chokladkaka med Daim


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200g.

2. Rör rumsvarmt smör och socker poröst (man kan micra försiktigt, några sekunder åt gången på medelvärme om smöret är kallt när man börjar, så mjuknar det fortare. Men var försiktig så det inte smälter!!)

3. Blanda de torra ingredienserna noga.

4. Sikta ner dem i smörblandningen.

5. Rulla bollar av degen. För att veta hur stora bollar man ska göra så kan man dela degen i 5 bitar, och göra 5 bollar av varje bit. Eller rulla en rulle av degen och skära i 25 bitar och sen rulla dem.

Men det är så jobbigt   

6. Lägg kulorna i små formar på en plåt.

7. Gör en grop i varje kula med tummen.

8. Hacka Daimen smått. Fyll groparna med chokladen.   

Ta ganska mycket choklad för det ser mindre ut när de är klara.

9. Grädda i mitten av ugnen ca. 12 min.

Färdigt :)


   

Av enkakaiugnen - 18 mars 2011 23:05

Beroendeframkallande, supergod och tokenkel står det i min receptbok. Och så är det. Den tar ca. 5 min att göra + tiden i ugnen då. Sen äter man nästan ihjäl sej.

Det bästa med den är att den blir så saftig.

 

Mariannes chokladkaka

3 dl socker

2,5 dl vetemjöl

3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver


150 g smält smör

2 ägg

1,5 dl kokande vatten


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.  

2. Smält smöret och koka vattnet.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.

4. Tillsätt det smälta smöret och blanda ner det i smeten.

5. Tillsätt äggen och blanda ner dem i smeten.

6. Tillsätt sist vattnet och rör till en jämn smet.

7. Smöra och bröa en sockerkaksform och fyll med smet.

8. Grädda i 175 grader i ca. 35 minuter. Känn med provsticka. Den ska inte vara kletig.


Det är smeten jag vill ha!!

Och kakan!

Äta smeten och ha kakan kvar...

 



Av enkakaiugnen - 18 mars 2011 22:38

Den här moussen var hur god som helst! Och enkel att göra. Prova den!

Det här var första gången jag gjorde mousse av något annat än choklad. Det är nånting med gelatinblad som gör att man känner sej så duktig när man använder det. Det liksom stelnar och blir fint, och är lite svårt eftersom man måste blötlägga dom och greja. Och om man tänker bort att det är slaktavfall så är det gott att äta också...

Tanken är att jag ska fylla min födelsedagstårta med den här moussen och hallonsylt, men det funkade perfekt som efterrätt också, toppad med bär.

Receptet kommer från "bakabakalitenkaka.tove.blogspot.com".


Blåbärsmousse 2 port (dubbla satsen för ett lager tårtfyllning)

100 g tinade blåbär  

2 gelatinblad

1 dl vispgrädde

0,4 dl socker

½ tsk vaniljsocker

50 g färskost


Gör så här:

1. Mixa tinade blåbär.

2. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter.

3. Vispa grädden under tiden.

4. Hetta upp hälften av blåbärsmoset i en kastrull och lägg i gelatinbladen och låt dem smälta (inte vattnet som de legat i även om det står så på förpackningen).

5. Blanda resten av blåbären med socker, vaniljsocker och färskost. Rör ihop till en slät kräm.  

6. Rör ner den andra blåbärsblandningen och vänd sist ner grädden försiktigt. Rör om så att gräddklumparna försvinner och ställ i kylen en stund så den stelnar.

7. Lägg upp den i glas eller på en fin tallrik.

Toppa gärna med hallon och blåbär, det blir perfekt mot den söta moussen.

Idag serverade jag världens godaste chokladkaka till! Det var inte heller så dumt.   



Den här ska definitivt göras igen. Supergod och enkel att göra.

Av enkakaiugnen - 17 mars 2011 21:48

Här kan man ju få samla lite idéer också och eftersom jag spenderat totalt 8 timmar ensam i bil dom senaste två dagarna så har jag en massa kakidéer nu! Och eftersom jag snart fyller år och ska kalasbaka så får jag kanske utlopp för dom!!


En tidigare födelsedagstårta. Till broder den gången också :)

Fylld med blåbärssylt och lemon curd-kräm, supergod var den! Recept kommer!


Jag vill göra chokladgrottor med någon form av chokladgodis i. Stark chokladsmak på själv kakan och ljus choklad i fyllningen. Antagligen daimkulor, eller kanske marabou polkagris? Hmm...

Blåbärskakor toppade med vit choklad. Frågan är vilket grundrecept jag ska utgå från...

Mariannes mjuka chokladkaka. Det är världens godaste chokladsockerkaka! Coming up.

Nyttighetsmuffins med äpple och kanel istället för blåbär.

Muffins enligt nyttigthetsreceptet fast med vetemjöl, kan nog funka för dom blir så himla saftiga!

Chokladtårta med hallonsylt och passionsfruktsmos/mousse. Den känns spännande och jag måste provagöra moussen. Det blir nog imorn, Birne gillar ju efterretterrr ;) Nä, inte riktigt, men jag gör det. Fett och socker, det är ju fredag!!!

  En som gillar fett och socker. Särskilt fett.

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards