Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 1 mars 2011 23:11

Behöver man säga att den var fantastiskt underbart god? Den här tårtan snickrade jag och min bror ihop till hans 31-årskalas. Det är så roligt att laga mat och baka med han för det finns inga spärrar där. Han är så himla "go for it!" och det är underbart! Alldeles för många är så rädda att det ska bli dåligt eller fult men han är så inspirerande!

Till den här tårtan använde vi vanliga sockerkaksbottnar och täckte den med grädde, jordgubbar och citronmeliss som ni kan se. Det som är roligt med den är fyllningen. Den är fylld med jordgubb och rabarberkompott och vaniljkräm. Det var en chansning men det blev kanon!


Tårtbottnar till en tårta:

3 ägg

3 dl socker

3,3 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

1,1 dl kokande vatten


Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och poröst

2. Blanda mjöl och bakpulver

3. Blanda ägg och socker med mjölblandningen. Vispa inte!

4. Häll sist ner det kokande vattnet och blanda till en jämn smet.

5. Smöra och bröa en rund form med löstagbar botten.

Grädda i 175 grader i 45 minuter.

Låt svalna. Skär sedan upp den i tre delar. Ett bra sätt är att skära med en brödkniv runt hela tårtan först och sedan skära rakt över den i den skåra man skurit upp runt tårtan. Då är det lätt att få jämna lager på tårtan (bottnar).


Jordgubbs- och rabarberkompott

Skala och skär rabarber i bitar.  Skär jordgubbarna i bitar.

Värm ½ liter rabarber och ½ liter jordgubbar tillsammans med 2 dl socker i en katrull. Spä med vatten och red med potatismjöl för att få en lagom konsistens. Smaka av och tillsätt mer socker om det behövs. Låt svalna innan den breds på tårtan.


Vaniljkräm

Vi fuskade lite den här gången och använde en vanlijkrämsmix, men smaksatten med lite extra vaniljsocker.


Sen är det bara att montera ihop tårtan i den ordning man vill och garnera.

Vi använde som sagt grädde,  jordgubbar och citronmeliss. Just jordgubbar på hög så där ser så himla gott ut! En sommartårta mitt i vintern :)


 
  


Av enkakaiugnen - 1 mars 2011 22:49

Det här är väl så nyttigt det blir i kakväg. Jag brukar ha dom som mellanmålsmuffins och därför har jag gjort dom så nyttiga det går. Därför smakar dom inte heller bakverk, men är goda ändå på sitt sätt. Bra reklam va? ;) Men jag älskar dom! Ju mer blåbär, desto godare!


Nyttiga blåbärsmuffins

25 st

5dl gramhamsmjöl (kan delvis bytas ut mot samma mängd vetemjöl)

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

1 vispat ägg

1 dl rapsolja

1 dl honung

3½ mjölk (alt. 2 dl fil + 1½dl mjölk)

3 dl blåbär


Gör så här:

1. Rör ihop de torra ingredienserna

2. Rör ihop de blöta ingredienserna

3. Vänd snabbt ihop båda blandningarna

4. Vänd ner blåbären i smeten

5. Häll upp smeten i muffinsformar, gärna i en muffinsplåt

6. Grädda i 200 grader i 20 min. De ska spricka lite när de är klara.

Ät och känn dej nyttig!  

 

Av enkakaiugnen - 28 februari 2011 17:29
















Kärleksbollar

Mixa chokladsockerkaka med smör. Ta lite smör i taget så märker du när det blir bra konsistens. Degen får inte bli för kletig, eftersom man ska rulla dom. Smaksätt med glögg, kakao eller likör. Rulla till bollar, ca. 1,5 cm  diameter.

Färga marsipan i lämplig och skojig färg. Marspianen bör vara lika mycket som chokladdegen. Rulla bollar som är lite större än chokladbollarna. Kavla ut varje liten marsipanboll till en rundel och klä varje chokladboll i en marsipanrundel.

Häll ut en lagom mängd strösocker på en assiett. Färga med karamellfärg. Låt sockret torka en stund.

Smält choklad med 50% chokladhalt i ett vattenbad. Doppa varje boll till hälften och sätt ner med den odoppade sidan på ett fat.

Strössla socker ovanpå chokladen innan den stelnar.

Sen kan man bara äta, äta och äta..och dricka kaffe   

  Dom här är precis lika söta och goda som dom ser ut!

 Det är en variant på   cake pops, fast utan pinne. Jag gjorde dom till jul och smaksatte med glögg, men det funkar säkert med bara kakao också.

Av enkakaiugnen - 27 februari 2011 17:53

          Om man skriver en kommentar så får man en kaka!

          Och en glad jag   :D

Av enkakaiugnen - 27 februari 2011 17:34

Igår var det kalasigt värre för Frida som blev 25!

Så då gjorde jag

blåbärsmuffins med limeglasyr istället för tårta.

Brudarna gjorde tummen upp så vi åt dom till frukost också ;)

Tänkte göra blåbärskräm och lägga i mitten men jag hann inte, men då hade dom nog inte blivit lika torra.

Jag använda hårda pappersformar och det funkade kanon.

Jag använde muffinssmeten i "A piece of cake". När smeten är klar, vänd ner 1-2dl frysta blåbär och rör försiktigt. Häll upp i formar och lägg mycket blåbär överst i varje form. Ska man inte ha glasyr kan man häll pärlsocker ovanpå för skönhetens skull ;)

Grädda och låt svalna.

Supergod limeglasyr:

Vispa samman:

60 g mjukt smör

4 dl florsocker

100 g philadelfiaost (funkar dåligt med billigare varianter tycker jag)

1 tsk vanlijsocker

skal av en lime

½tsk citronsaft

Lägg i en spritspåse och spritsa över de avsvalnade muffinsarna. Garnera med tinade "torra" blåbär och tårtljus :)

 

Av enkakaiugnen - 24 februari 2011 21:44

      

Hallongrottor har varit en favorit sen jag var liten. Då kunde jag äta hur många som helst! Det skulle jag väl kunna nu med, men nu syns det tyvärr ;)

Den här gången gjorde jag "fusksylt" till dom. Visste inte riktigt hur det skulle bli, men det funkade bra. Jag värmde hallon och ganska lite socker med vatten. Sedan hade jag potatismjöl (rett med vatten) och kokade till det blev lagom tjockt.Eftersom dom kan se lite tråkiga ut så gjorde jag en florsockerglasyr och

"spritsade" över dom. Jag brukar ta en tesked och liksom doppa i glasyren och sen dra skeden över kakorna. Då får man som ränder och det gillar jag!

På bilden nedanför är mina loppiskoppar. Blev så himla glad i somras när jag hittade dom, dom är liksom inte lika puttinuttiga som vanliga såna koppar brukar vara.

 

Av enkakaiugnen - 22 februari 2011 21:19

 
  

Det här är verkligen superbullar! Idén fick jag från bloggen "drömkaka" och chokladfyllningen kommer därifrån. Vetedegen är från Leilas "A piece of cake" - det som heter "Vetedeg". Den är så saftig och med den här fyllningen till blev det kanon. En riktig GI-bulle ;)

Chokladfyllning:

Blanda ihop:

200g smör, rumsvarmt

2 dl socker

3 msk kakao

1 msk vanlijsocker.

Bred ut chokladsmeten över den utkavlade degen.

När det gäller gräddning så följde jag receptet i A piece of Cake.

Eftersom det var kardemumma i degen så gjorde jag semmelbullar av halva degen. 2 bullar i en smäll ;)    

 


Av enkakaiugnen - 21 februari 2011 20:16

 

Dagens sista inlägg får bli mitt senaste påhitt! Päronmazariner.

Eftersom jag är förkyld så vet jag inte riktigt vad dom smakar,

men tittar man på dom ser det ju iaf bra ut hehe. Det var ett himla

pillerjobb med dom med det är ju roligt när det är klart :)

Receptet är från en Allers-tidning. Brukar bläddra i dom hos svärmor och jag

gillar dom faktiskt. Det är många bra recept där. Men det kommer senare.

Kanske ;)

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards