Direktlänk till inlägg 8 oktober 2011

Citronrutor!

Av enkakaiugnen - 8 oktober 2011 23:21

Ibland blir jag så less på c-uppsatsskrivande att det bara kliar i fingrarna och hela kroppen och jag då och då drabbas av korta stunder av något som kan liknas vid andnöd. Igår kväll var ett sånt tillfälle. Dessa tillfällen kräver för det mesta också någon form av sockerchock för att humöret ska vända uppåt igen. Dessutom är det så bra för hjärnan och själen att få göra nåt kreativt, så igår kväll bakade jag citronrutor. Receptet har jag hittat hos Kärlek på tallrik, där de kallas "Lemon bars". Min rutor blev inte direkt bars, så som de ser ut där. De blev lite plattare (misstänker att formen var för stor). De blev hur som helst toppengoda och ett måste om man älskar citron. Det gör inte den fine sambon. Synd för han. Mer till mej!!

Receptet var både enkelt och snabbgjort, vilket passar perfekt in här. Jag halverade satsen, men tog en för stor form. Min var 20 * 15, och då blev kakorna ganska platta. Så ta en mindre form, så blir det högre och vackrare.


Citronrutor  1 form, ca 20*30 cm

4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
225 gram smör - rumsvarmt


4 ägg
4 tsk mjöl
3 dl socker
1 dl citronsaft (cirka 2 citroner)
Rivet skal från en citron



Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda florsocker och mjöl i en skål.

2. Mosa ner det mjuka smöret i mjölet och rör ihop till en slet smet/deg. Använd händerna på slutet och knåda ihop degen.

3. Smörj formen och tryck ut smeten i botten på den (inte på kanterna)

4. Grädda i  20 minuter.

Gör fyllningen under tiden:

5. Blanda ägg, socker, mjöl, citronsaft och rivet citronskal i en bunke.

6. Vispa med elvis i några minuter.

7. Ta ut kakan ur ugnen (efter 20 min) och häll fyllningen över den.

8. Grädda ytterligare, i ungefär 20 minuter, tills citronfyllningen stannat.

9. Ta ut och låt kallna. Skär i rutor och pudra ev. med florsocker.

Ät som den är, eller med glass eller grädde.

C-vitamin. Nyttigt.

 
ANNONS
 
Ingen bild

uffe

11 oktober 2011 13:27

Efter den snabbgjorda äpplekakan v39 gick Uffe o h e tillbaka till lite mer rustikt matbröd: Rosenbröd (den där typen som serveras på varje bygdegårdsfest tillsammans med fläskfilé och pot.gratäng) och Vi Föräldrarfrallor. Trippeljäsning på rosenbröden som gjorde baktiden gick över två timmar! Mödan värt. Alla glada och lyckliga.

enkakaiugnen

11 oktober 2011 17:05

Härligt med brödbak!! Vill smaka! Och gärna lägga upp receptet... Kanske kan det ske nån form av avlämning när hemmet passeras av Hyundaien? Av bröd alltså...och recept ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 5 jan 15:18

        I år firade vi in det nya året i Stöde. Det blev en riktigt bra nyårsafton med en massa god mat, trevligt folk och spel. Det är inte lika vildsint nu som förr och det är kanske lika bra. Vi gjorde efterättstårtan och jag testade ett helt n...

Av enkakaiugnen - Fredag 4 jan 15:45

  Om det är något jag längtar efter i början av julen och i adventstider så är det saffran. Saffran i lussebullar och småkakor, saffransglass med chokladsås och saffransbiscotti. I år bjöd mamma på saffranspannacotta i mellandagarna. Den var toppa...

Av enkakaiugnen - 16 december 2018 16:00

Underbara vinter! Ibland i alla fall. När det är sådär vitt och vackert och fem minusgrader. När man får sitta på en is i solen och dricka varm choklad med lite annat i och, om man har riktig tur, vara omgiven av sina vänner. Då är det fint. J...

Av enkakaiugnen - 16 december 2018 15:15

  Här är en av mina nya favoriter. Hittade detta recept i somras och har säkert bakat dem 15 gånger sedan dess. De blir riktigt goda och väldigt lika vanligt bröd med mjöl, det är därför jag gillar dem. De får också en hård skorpa och jag brukar k...

Av enkakaiugnen - 16 december 2018 14:57

        Det var en evighet sedan jag bloggade nu! Men nu är det ju jul och det bara älskar jag. Allt ifrån alla ljus i både levande och mindre levande form, till ljusslingor, pynt, granris och såklart, alla godsaker. Jag äter ganska sällan det jag...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se