Direktlänk till inlägg 8 oktober 2011

Citronrutor!

Av enkakaiugnen - 8 oktober 2011 23:21

Ibland blir jag så less på c-uppsatsskrivande att det bara kliar i fingrarna och hela kroppen och jag då och då drabbas av korta stunder av något som kan liknas vid andnöd. Igår kväll var ett sånt tillfälle. Dessa tillfällen kräver för det mesta också någon form av sockerchock för att humöret ska vända uppåt igen. Dessutom är det så bra för hjärnan och själen att få göra nåt kreativt, så igår kväll bakade jag citronrutor. Receptet har jag hittat hos Kärlek på tallrik, där de kallas "Lemon bars". Min rutor blev inte direkt bars, så som de ser ut där. De blev lite plattare (misstänker att formen var för stor). De blev hur som helst toppengoda och ett måste om man älskar citron. Det gör inte den fine sambon. Synd för han. Mer till mej!!

Receptet var både enkelt och snabbgjort, vilket passar perfekt in här. Jag halverade satsen, men tog en för stor form. Min var 20 * 15, och då blev kakorna ganska platta. Så ta en mindre form, så blir det högre och vackrare.


Citronrutor  1 form, ca 20*30 cm

4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
225 gram smör - rumsvarmt


4 ägg
4 tsk mjöl
3 dl socker
1 dl citronsaft (cirka 2 citroner)
Rivet skal från en citron



Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda florsocker och mjöl i en skål.

2. Mosa ner det mjuka smöret i mjölet och rör ihop till en slet smet/deg. Använd händerna på slutet och knåda ihop degen.

3. Smörj formen och tryck ut smeten i botten på den (inte på kanterna)

4. Grädda i  20 minuter.

Gör fyllningen under tiden:

5. Blanda ägg, socker, mjöl, citronsaft och rivet citronskal i en bunke.

6. Vispa med elvis i några minuter.

7. Ta ut kakan ur ugnen (efter 20 min) och häll fyllningen över den.

8. Grädda ytterligare, i ungefär 20 minuter, tills citronfyllningen stannat.

9. Ta ut och låt kallna. Skär i rutor och pudra ev. med florsocker.

Ät som den är, eller med glass eller grädde.

C-vitamin. Nyttigt.

 
 
Ingen bild

uffe

11 oktober 2011 13:27

Efter den snabbgjorda äpplekakan v39 gick Uffe o h e tillbaka till lite mer rustikt matbröd: Rosenbröd (den där typen som serveras på varje bygdegårdsfest tillsammans med fläskfilé och pot.gratäng) och Vi Föräldrarfrallor. Trippeljäsning på rosenbröden som gjorde baktiden gick över två timmar! Mödan värt. Alla glada och lyckliga.

enkakaiugnen

11 oktober 2011 17:05

Härligt med brödbak!! Vill smaka! Och gärna lägga upp receptet... Kanske kan det ske nån form av avlämning när hemmet passeras av Hyundaien? Av bröd alltså...och recept ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards