Direktlänk till inlägg 11 oktober 2011
De här godingarna är varken nygjorda eller färska. De är ett och ett halvt år gamla och redan uppätna vilket kanske är lite svårt att se på bilden. Jag gjorde dem till mitt kalas förra året och de blev väldigt goda. De är nog bland de godaste bullar jag gjort (förutom chokladbullarna kanske). Har testat med blåbär också, men hallon är helt enkelt godare i dem, trots att jag är en blåbärsfantast!
Så testa!
Hallon- och vaniljbullar Ca. 35 st
100 g smör
1 ½ dl kesella
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
13-15 dl vetemjöl (ta hellre för lite än för mycket)
2 dl vaniljkräm (hemgjord, eller marsankräm)
2 dl hallon
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Rör ner kesella och mjölk och värm blandningen til ca. 37 grader (fingervarmt)
3. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av degspadet och rör ut jästen. Tillsätt resten av vätskan.
4. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl.
5. Arbeta degen smidig i maskin eller för hand.
6. Låt jäsa under bakduk i ca. 40 min.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel.
8. Bred över vaniljkrämen och strö hallonen över degen.
9. Rulla ihop (börja vid ena långsidan) till en rulle och skär den i centimetertjocka skivor.
10. Lägg i bakformar på en plåt och låt jäsa övertäckt i ytterligare 40 minuter.
11. Sätt ugnen på 250 grader.
12. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
13. Grädda bullarna i 5-8 min.
Låt dem kallna och ät! Med mjölk såklart! Sen har jag faktiskt hört att om man nu ska unna sej nån form av bakverk, så är bulle det nyttigaste av dem. Så tänk på det och ta en till!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 | 5 |
6 | 7 |
8 | 9 |
|||
10 |
11 | 12 |
13 |
14 | 15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 | 21 |
22 | 23 |
|||
24 |
25 |
26 | 27 | 28 |
29 |
30 | |||
31 |
|||||||||
|