Direktlänk till inlägg 11 oktober 2011

Hallon- och vaniljbullar!

Av enkakaiugnen - 11 oktober 2011 17:10

De här godingarna är varken nygjorda eller färska. De är ett och ett halvt år gamla och redan uppätna  vilket kanske är lite svårt att se på bilden. Jag gjorde dem till mitt kalas förra året och de blev väldigt goda. De är nog bland de godaste bullar jag gjort (förutom chokladbullarna kanske). Har testat med blåbär också, men hallon är helt enkelt godare i dem, trots att jag är en blåbärsfantast!

Så testa!


Hallon- och vaniljbullar Ca. 35 st

100 g smör

1 ½ dl kesella

3 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1 dl socker

13-15 dl vetemjöl (ta hellre för lite än för mycket)

2 dl vaniljkräm (hemgjord, eller marsankräm)

2 dl hallon


Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Rör ner kesella och mjölk och värm blandningen til ca. 37 grader (fingervarmt)

3. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av degspadet och rör ut jästen. Tillsätt resten av vätskan.

4. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl.

5. Arbeta degen smidig i maskin eller för hand.

6. Låt jäsa under bakduk i ca. 40 min.

7. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel.

8. Bred över vaniljkrämen och strö hallonen över degen.

9. Rulla ihop (börja vid ena långsidan) till en rulle och skär den i centimetertjocka skivor.

10. Lägg i bakformar på en plåt och låt jäsa övertäckt i ytterligare 40 minuter.

11. Sätt ugnen på 250 grader.

12. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.

13. Grädda bullarna i 5-8 min.

Låt dem kallna och ät! Med mjölk såklart! Sen har jag faktiskt hört att om man nu ska unna sej nån form av bakverk, så är bulle det nyttigaste av dem. Så tänk på det och ta en till!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards