Direktlänk till inlägg 27 februari 2012
Som sagt, brödfattiga dieter är inte min grej. Det är på tok för gott med mackor på tvären och bredden. Här är en lite nyttigare variant på tekakor. De bakas med fiberhavregrynsgröt och dinkelmjöl och de blir väldigt goda! Receptet känns kanske igen sedan tidigare, för det är inte första gången jag bakar dem vilket är ett väldigt bra betyg! Så testa!
Dinkeltekakor Ca. 20 st små
1,5 dl fiberhavregryn
2,5 dl vatten
50 g smör
2,5 dl mjölk
1 pkt jäst
½ dl sirap (el. socker)
½ tsk salt
1,5 msk pressad citron
4,5 dl vetemjöl med fullkorn + 1 dl till utbakning
6 dl dinkelmjöl med fullkorn
Gör så här:
1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt.
2. Häll över gröten i en bunke och klicka ner smöret och rör ut det.
3. Rör ner mjölken och smula sedan ner jästen. Rör ordentligt så jästen löser sig i vätskan.
4. Tillsätt sirap, salt, citronsaft och sist mjölet, lite i taget. Om degen är för lös/kladdig så tillsätt mer mjöl.
5. Låt jäsa under bakduk ca. 30 min (gärna mer).
6. Baka ut degen till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem till kakor. Nagga.
7. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.
8. Grädda tekakorna i 10 minuter.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | 5 |
|||||
6 | 7 |
8 | 9 | 10 |
11 |
12 | |||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | 18 | 19 |
|||
20 |
21 |
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 | 28 |
29 |
|||||||
|