Direktlänk till inlägg 9 april 2012
Nu har kalassäsongen inletts i vår släkt. Det känns som vi inte gör nåt annat än äter tårta och bjuder hem varandra i april, maj och juni och ingen är väl gladare än jag. Jag fick som vanligt inleda detta marathon av kalas. Jag brukar alltid göra tårtor med marsipanlock när jag har kalas. Dels är det gott och sen blir det rätt fint också tycker jag. I år ville jag göra något med jordgubbssmak i tårtan så det fick bli jordgubbsgrädde och kiwimos i den. Jag var lite orolig för hur det skulle bli eftersom jag aldrig hade testat den kombon förut i en tårta, men det blev riktigt gott. Den är säkert väldigt god som sommartårta också! Vill man hellre ha blåbärsmousse i tårtan kan man titta här. Och är man en chocoholic finns det en väldigt chokladstinn tårta här. Men tyckte man att just kiwi och jordgubb lät lockande ska man fortsätta läsa, för så här gjorde jag.
Tårtbotten
3 ägg
3 dl socker
3,3 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,1 dl kokande vatten
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten.
Rör i, vispa inte.
3. Blanda sist ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.
4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)
5. Grädda i 175 grader i 45 minuter.
(Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.)
Fyllning och montering:
4 dl grädde
1 dl jordgubbssylt
6 kiwifrukter
2 msk socker
Marsipanlock
Strössel, godis eller annat pynt
Gör så här:
1. Vispa grädden och lägg hälften av grädden i en egen bunke. Rör ner jordgubbssylten och smaka av så det är så sött som du vill ha det.
2. Skala och dela kiwifrukterna. Mosa eller mixa dem med en mixerstav till ett någorlunda slätt mos och söta med socker. Smaka av så det är lagom syrligt.
3. Skär bottnen i tre lager. Ett bra sätt är att använda en vass brödkniv och skära runt om tårtan med kniven först. När man gjort det lägger man kniver horisontellt längs med där man redan skurit och skär igenom tårtan.
Då blir varje lager lika tjockt.
4. Bred ut kiwin på det första lagret och lägg på nästa lager tårtbotten.
5. Bred över jordgubbsgrädden och lägg på locket.
6. Bred den vispade grädden över tårtan och lägg därefter över marsipanlocket. Garnera med det du tycker blir fint. Låt gärna stå 1-2 timmar före servering, men helst inte längre än så eftersom kiwimoset blir väldigt saftigt och bllöter upp tårtan en del.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 | 4 | 5 |
6 | 7 |
8 |
|||
9 | 10 |
11 | 12 |
13 |
14 | 15 | |||
16 | 17 |
18 | 19 |
20 |
21 | 22 | |||
23 |
24 |
25 | 26 |
27 |
28 | 29 |
|||
30 | |||||||||
|