Direktlänk till inlägg 25 april 2012

Leilas blåbärspaj!

Av enkakaiugnen - 25 april 2012 22:18

   

Igår var två godingar förbi här och förväntade sig något gott i gengäld. Vän som jag är bakade jag en paj till deras ära. Det var lite till min egen ära också, eftersom jag velat prova den här pajen så länge. Det är ännu ett av Leilas recept, den här gången ur boken "One more slice". Det är en blåbärscobbler. En cobbler är som en sockerkakspaj kan man säga, smuldegen innehåller grädde och blir lite tjockare och mer sockerkakslik än vanlig smulpaj. Brudarna gillade den, men hade gillat den mer utan kokos. Själv tyckte jag den var lite för söt, men så hade jag snålat in på citronskalet också eftersom det kan dränka de andra smakerna ibland. Men snåla inte på citronen, eller på nåt annat för den delen. Här är receptet. Vill man hellre göra pajer i portionsformar är det hit man ska. Och är man på jakt efter blåbärskaka ska man absolut kolla här. Det är den godaste blåbärskaka jag vet!


Blåbärscobbler Ca. 6 port, 1 form

100 g smör

2 1/4 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

Rivet skal av en citron

lite salt

½ dl strösocker

3/4 dl grädde

1 dl kokosflingor

1 liter blåbär (eller blandade bär, t.ex hallon, björnbär, vinbär)

1 dl råsocker

ev. ½ msk potatismjöl

50 g mandelspån


Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader.

1. Blanda bären med råsocker och eventuellt potatismjöl.

2. Tärna smöret i småbitar och nyp ihop det med mjöl, vaniljsocker, bakpulver, citronskal, salt och strösocker.

3. Tillsätt lite kaffegrädde i taget och rör ner kokosflingorna.

4. Varva bär och smet i en ugnsfast form (ca. 20x15 cm). Avsluta med att täcka bären med cobblersmet och strö över mandelspån.

5. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i ca. 25 minuter.

Servera med vaniljglass!

 

 

Finfrämmande hemma på min gata i stan! Önskar vi var 19 igen så vi bodde lite närmare varann och kunde dyka in på fika hos varann hela tiden. Men snart så! kanske i alla fall!

 
 
Ingen bild

Ewa

27 april 2012 10:12

Oj vad jag håller på att tjockna till, häromdagen bakade jag mandelblåbärsmuffins, igår citronkladdkaka och vad går jag se idag om inte blåbärskobbler, jag tror jag gör miniblåbärspajerna, ska bara till affären och köpa blåbär, tur att maken gillar dina bakverk så jag kan fördela kilona lite på oss båda. Du är en pärla för en som älskar att baka. Tack och ha en trevlig helg.

enkakaiugnen

27 april 2012 15:27

Tack snälla! Vad tyckte du om citronkladdkakan? Just miniblåbärspajerna är en favorit hos mig! Hoppas du också gillar dem! Trevlig helg!

 
Ingen bild

Ewa

28 april 2012 17:12

Citronkladdkakan blev jättegod, vi hade vispad grädde till. Berättade för min dotter som blev intresserad, jag tog mig friheten att skicka receptet till henne, hoppas du inte misstycker. Har också rekommenderat din blogg, hon är som jag, älskar att baka. Trevlig helg på dig själv. I morgon ska vi bort på kaffe- och grillkalas, och jag ska ta med mig bakverk, det blir inte svårt att hitta något, för jag har ju dig.
Ewa

enkakaiugnen

29 april 2012 14:27

Kul att det blev bra! Ingen problem att dela recepten, det är bara roligt! Hoppas att hon också hittar hit då :)

 
Ingen bild

fritte-fröjd

30 april 2012 20:13

ser ju iaf ut som vi hade trevligt´.. =)))

enkakaiugnen

30 april 2012 21:01

Ja men det vet du väl att det viktigaste är ju hur det ser ut? Inte hur det känns.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards