Direktlänk till inlägg 3 juli 2012

Focaccia med körsbärstomater!

Av enkakaiugnen - 3 juli 2012 13:15


 

Vi fortsätter på matbrödstemat... På onsdagen innan midsommar hade vi midsommarfirande på jobbet. Alla de här traditionerna är nya för mig eftersom jag gör mitt första år nu, och det är lika roligt varje gång att se vad som händer och görs. Till midsommarlunchen brukar det vara knytis, alla i personalen lagar/bakar något och tar med och det var ingen dålig lunch. Västerbottenostpaj, matjestårtor, nubbesallad, kallrökt lax och ägghalvor trängdes tillsammans focaccian som ni ser på bilden. Det var första gången jag gjorde focaccia och det var både enkelt och blev gott så jag gissar att jag kommer göra fler av dem. Det är inte så lång jästid heller så det är relativt snabbt bakat. Här är receptet, ur "Hembakat".


Focaccia med körsbärstomater Ca. 20 rutor

25 g jäst

3 dl vatten

½ dl olivolja

2 msk honung

1 tsk flingsalt

6-7 dl vetemjöl (ev. special)


Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke.

2. Värm vattnet till fingervarmt och häll lite av det över jästen och rör ut den.

3. Häll i resten av vattnet, oljan, honungen och saltet. Tillsätt sist mjölet, lite i taget.

4. Arbeta ihop till en lös och smidig deg (blev väldigt lös enligt mig). Låt jäsa under bakduk i a. 30 minuter.

5. Klä en långpanna (ca. 25x35 cm) med bakplåtspapper. Häll ut degen i långpannan och tryck ut den med mjölade händer. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.

6. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Gör hål i degen och tryck ner halverade tomater och ev. oliver i degen. Ringla över olivolja. Krydda brödet med rosmarin och flingsalt.

8. Grädda brödet mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt brödet svalna och skär i portionsbitar.

Gott att äta bara som det är, eller med lite smör till.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards