Direktlänk till inlägg 8 juli 2012

Fjällvandring och mat - andra sommarn.

Av enkakaiugnen - 8 juli 2012 19:01

      

I fjol, alltså förra sommarn, så fjällvandrade jag för första gången och eftersom det var så roligt så gjorde vi om det i år. En av anledningarna till att det var så kul i fjol var att jag fick rikta in mej på den kulinariska biten av resan och försöka komma på vad och hur vi skulle äta. Till min hjälp hade jag den här väldigt praktiska lilla boken, "Kokbok för friluftskockar" som syns här ovanför.


Jag blev faktiskt förvånad över hur mycket mat som faktiskt klarar en vandring bra. Boken är skriven av två killar som verkligen vet hur det är att fjällvandra och/eller paddla kanot och kajak. De har i arbetet med boken intervjuat både äventyrare och "vanliga" fjällvandrare för att ta reda på vad folk äter på sina turer och vad som fungerar och inte. Eftersom den här boken var till sån stor hjälp för oss och gjorde hela vandringen roligare och framför allt godare så tänkte jag i min tur och dela med mig av några tips och idéer kring mat på fjället och recept som vi lagat och gillat den här gången. Har du nåt eget tips så dela gärna med dig!


Några saker man kan tänka på...

* Kryddor väger inte mycket men förhöjer verkligen maten. Vi hade med oss salt, svartpeppar, oregano, kanelsocker och färsk persilja. Just färska kryddor i foliepaket är perfekt både att ha på mackan och i maten man lagar. Det bästa är art ha kryddorna i små plastburkar, men det hade inte vi så det blev vanliga kryddbukar och det funkade också.

* Lite matolja i en plastflaska är perfekt om man vill steka något eller slippa bränna fast i stormkökskastrullen.

* Ölkorv och parmesanost fungerar att ha med istället för vanlig ost och korv. Vi gick i tre dagar (dock inte så hög temperatur) och både korv och ost höll bra under den tiden och vi använde det till det mest.

* Mjukost i tub är perfekt, både till matlagningen (blir god pastasås) och på mackan.

* Köp goda mackor! Vi köpte hårda och torra råghalvor för att de enligt uppgift skulle hålla bra i ryggsäcken vilket de visserligen gjorde. Problemet var bara att de inte var goda alls. Vi nästan drog oss för att äta dem och som sagt så är ju huvudsaken att mackorna är goda, inte att de är hela.

* Vin eller öl till maten är fantastiskt gott efter en vandring om man gillar sånt. Visst blir det lite tyngre, men det är värt det. Samma gäller för godis och nötter. Det är viktigt att kunna fylla på med socker och energi om man får en svacka i vandringen.

* Ta med kokkaffe istället för nescafé, så mycket godare!

* Packa varje måltid i en egen lite påse och märk den. Är så praktiskt när man ska äta och slipper dra fram all mat. Då tar man bara kryddpåsen och tisdagspåsen och lagar från den. Mät upp makaronerna i en påse per dag så slipper man sitta och måtta när man väl ska laga. Då häller man bara i allt som är för den dagen.

 


Nu till själva recepten...

Något vi åt både i fjol och i år var makaronigryta med korv. Så här gör man för 2 personer:

Koka upp vattnet och häll i 3 dl snabbmakaroner. Låt dem koka i 3 minuter och skär under tiden 2 ölkorvar i valfri smak i bitar. Häll av vattnet från makaronerna och lägg i korvarna. Tryck i lite salamiost (mjukost) och rör om så det blir lite krämigt. Salta och peppra och strö ev. över lite oregano. Klart!

 


Två andra favoriter var parmesanpasta med nötter och grönsaksgryta med makaroner. De kommer upp inom kort de med. En annan sak vi tar med oss till nästa år är att vi ska sluta äta gröt till frukost. Det är inte gott och ger inte så långvarig energi och ork. Nästa år blir det nyponsoppa/blåbärssoppa med nötter och frön till frukost.

 

Nu tar jag bloggledigt en vecka och åker ut i världen! Ska bli så otroligt härligt och jag ska äta och dricka allt gott jag kommer över! Man måste ju fokusera på det viktiga ;)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards