Direktlänk till inlägg 5 augusti 2014

God sockerfri päronkaka med kanel! Och lite verklighet på det...

Av enkakaiugnen - 5 augusti 2014 19:40

         

Det har ju bakats ganska dåligt här på slutet, men idag har jag försökt återta allt jag missat under de gångna veckorna och gått in för allt jag är värd i köket. Jag har syltat, kokat, degat och jäst på tvären och bredden så det känns väldigt bra att sätta sig här och få lite bloggfrid en stund.

Resultatet av dagen blev hur som helst två olika sorters sylt, två kalljästa bröd och två olika typer av sockerfria kakor. Det börjar bli dags för lite detox nu vilket i min värld innebär lika mycket kakor, men utan socker. Så förvänta er en hel del sånt framöver.

   

Det andra resultatet var det fantatiska diskberget som blev kvar i slutet. Det ser ju alltid så lätt och enkelt ut och det låter alltid så kul med bakning men det här är ju verkligheten av det.

Inte lika kul. Med definitivt värt det och så kan man ju tacka valfri högre makt för diskmaskinen. En mycket bra konfliktlösare dessutom.

    

Den sockerfria päronkakan med kanel visade sig vara den godaste sockerfria kaka jag bakat hittills. Blev tvungen att nalla lite mer på den. Den är saftig och ända ganska söt. Egentligen ska det vara sötströ i den, men jag har ju lite svårt för det så jag sötade med mosad banan istället. Det funkade riktigt bra. Glasyren gjorde jag en egen variant på med philadelphiaost, päron, banan och vaniljpulver. Den kommer jag också att göra fler gånger, allt blir ju godare med glasyr. Här är receptet, från Baka Sockerfritt i original, men lite omgjort.


Päron- och kanelkaka 1 normalstor kaka

2 päron
1 msk vispgrädde
80 gram smör
3 ägg
2 dl mandelmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
½ dl grahamsmjöl
1 liten banan, mosad
1 1/2 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
½ tsk vaniljpulver

Glasyr:
40 g philadelphiaost

1 litet päron

½ banan

Ca. ½ krm vaniljpulver

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

1. Skär päronen i små bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 1 msk vispgrädde. Koka på svag värme i ca 10 minuter  tills det mesta av vätskan avdunstat. Rör om då och då.

2. Smält smöret.

3. Blanda alla torra ingredienser till kakan och tillsätt det smälta smöret.

4. Rör ner päronbitarna och den mosade bananen.

5. Vispa äggen pösigt och rör ner dem. Blanda till en jämn smet.

6. Smörj och bröa en 20 centimeters springform med mandelmjöl eller riven kokos och häll i päronsmeten.

7. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna.

 

Glasyr:

1. Kärna ur päronet och dela det och bananen i mindre bitar. Mixa ihop med philadelphiaosten och vaniljpulvret.

2. Bred ut glasyren över kakan och garnera med päron.

Klart!

   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards