Direktlänk till inlägg 27 augusti 2014

Grov rågkaka!

Av enkakaiugnen - 27 augusti 2014 08:00

   

Bread is the new black, i alla fall i mitt kök. Brödinstresset har växt här så nu är det ganska mycket bröd i ugnen istället för kakor. Det här receptet hittade jag i tidningen BAKA och var tvungen att testa det, eftersom jag har en stark kärlek till just rågkakor. Det visade sig essutom vara ett superbra recept! Lätt att lyckas med och riktigt god smak och konsistens. Det kommer att bakas många såna här i framtiden.


Grov Rågkaka 8 st

50 g jäst

50 g smör

5 dl mjölk

2 tsk kummin (jag använde pomeransskal pga kumminbrist)

1 dl sirap

6 dl fint rågmjöl

9 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Smula sönder jästen i en bunke.

2. Smält smöret, rör ner mjölken och värm till fingervarmt (37 grader).

3. Häll ner lite av vätskan i jästen och rör ut den.

4. Häll ner resten av vätskan, kummin, sirap och sist mjölen lite i taget.

5. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.

6. Dela degen i 8 bitar och runddriv till 8 rund bullar. Kavla ut dem lite, till ca. 15 cm i diameter.

7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Låt jäsa under bakduk igen i ca. 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

8. Grädda bröden i mitt av ugnen i 12-15 minuter.

Klart!

   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards