Direktlänk till inlägg 15 november 2011
Ett av mina favoritköpebröd är polarkakor. Det är någonting med dem som gör att jag lätt skulle kunna äta 5 stycken i rad. Polarkaka med smör och ost är helt enkelt en liten del av himlen, för att inte överdriva. Därför blev jag eld och lågor när jag såg ett polarkakerecept i "Hembakat" och var tvungen att prova. Resultatet blev precis sådär segsaftigt som det stod i receptet även om mina blev lite för tjocka. Så tänk på det, kavla järnet så blir de lagom tunna!
Polarkakor Ca. 20 st
50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
Ca. 16 dl rågsikt
Gör så här:
1. Smält smöret, tillsätt därefter vattnet och värm till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, sirap och salt.
3. Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta degen tills den blir blank och smidig.
4. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa ca. 30 min under bakduk.
Sätt ugnen på 275 grader.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i ca. 20 lika stora delar.
6. Rulla varje del till en bulle och kavla ut tunt! De ska vara ca. 16 cm i diameter.
7. Lägg rundlarna på plåtar och nagga.
8. Låt jäsa under bakduk i ytterligare ca. 10 minuter.
9. Grädda mitt i ugnen i 3-5 minuter.
Låt kakorna svalna på galler under bakduk.
De är goda med smör och ost, men messmör är också väldigt mumsigt på dem.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 |
5 |
6 |
||||
7 | 8 |
9 |
10 |
11 | 12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 |
29 |
30 | |||||||
|