Senaste inläggen
Gud vad svårt det är att ta fotografier på mat! Av nån anledning är det så mycket enklare med kakor och bakverk... Jag skriver ju oftast inte om mat, men när jag gör någon av mina favoriträtter kan den få slinka igenom. Här är min favoritpasta just nu. Det är bara 5 ingredienser och den är superlätt att göra. Det är en ganska "torr" pastarätt eftersom det inte är någon sås till. Egentligen påminner den mer om en slags pastapytt. Olivolja och vit balsamvinäger står för vätskan och ger smak åt halloumin och jag skulle kunna äta hur mycket som helst av det här!
Halloumipasta med morötter 2 port.
Spaghetti / tagliatelle
1 halloumiost
½ gul eller röd lök
2 medelstora morötter
½ dl solrosfrön
Olivolja
Vit balsamvinäger
Gör så här:
1. Koka pastan.
2. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna på hög värme tills de får färg. Rör om/ rör på stekpannan ibland så de inte bränner fast.
3. Skär löken i små bitar och riv morötterna grovt. Stek lök och morötter mjuka i lite olja. Häll på ett fat.
4. Skär halloumin i tärningar och stek på hög värme så tärningarnas sidor får färg. Blanda sen i lök och morötter.
5. Häll av pastavattnet och ringla lite olivolja över pastan. Rör ner halloumi, lök och morötter.
6. Lägg upp på en tallrik och ringla över balsamvinägern efter egen smak. Toppa med solrosfröna.
Ät gärna med sallad och tomater. Namnamnam!
Vissa dagar är det lite roligare än vanligt att baka. Det är dagar när man får till det precis så där som man hade tänkt. Det fick jag idag och mungiporna gick från öra till öra av nöjdhet. Hade funderat ett tag på hur jag skulle få till mannagrynskakan som misslyckades för ett tag sen. Då gick inte mungiporna särskilt högt och ögonbrynen pekade så neråt dom kan utan att det gör ont. I det receptet var det 5 dl mannagryn och inget mjöl alls, vilket gjorde att den bara rasade ihop och blev torr. Därför letade jag ett recept med lite mer mjöl-gryn balans och hittade ett i "A piece of cake"! Jag ändrade lite i den för jag ville smaksätta med kanelstekta äpplen eftersom det brukar vara så gott till mannagrynsgröt. Det funkade i kakan också, väldigt bra till och med. Resultatet blev en krämig och saftig kaka med äppel och kanelsmak. Höstigt värre! Här är receptet, prova!
Mannagrynskaka med äpplen och kanel
2 ekologiska ägg
150 g mjukt smör
2 ½ dl vetemjöl
lite salt
1 dl mannagryn
2 "affärsstora" äpplen
kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Stek dem mjuka i smör och krydda med kanel efter smak. Låt dem svalna något.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Rör ner det mjuka smöret.
4. Blanda mannagryn, salt och vetemjöl och
rör ner det i äggsmeten.
5. Klicka ut smeten i en smord och bröad form, ca. 24 cm i dm (kakan blir ganska platt, så ett tips är att använda formen med ring i mitten så blir den i alla fall något högre).
6. Strö äpplena över kakan och tryck ner dem i smeten.
7. Grädda i ca. 30 min. Prova med en sticka att den är klar, stick lite här och där, den var lite lurig och olika klar på olika ställen (jag fick grädda ca. 35 min).
Det är killen vid grillen, eller grabben hela dan, eller för all del mannen, myten, legenden som är upphovsman till den här pajen. Vem? Ja men Ernst så klart! Det är det första av hans recept som jag testat och om vi bara hade skurit svampen i mindre bitar och använt en lägre och vidare pajform hade det säkert blivit sådär Ernst-bra som på TV. Nu hade vi dock för stora bitar svamp och en för hög och liten pajform vilket gjorde att resultatet blev lite sådär. För mycket kantarellsmak för min del, hade gärna haft t.ex kyckling i också eller något som kunde jämna ut kantarellsmaken lite. Men det är ju jag. Sambon gillade den skarpt. Så är man ett kantarellfreak så kan det nog vara den här pajen man letar...
Eftersom Ernst paj (antagligen) blev lite bättre än våran så får han äran att berätta hur man gör också. Kolla här.
Sommarens sista uteätning? Kommer sakna balkongen i höst, men inte riktigt än...
Den här moussen hittade jag på bloggen Socker och mirakel. Hur enkel som helst, bara 2 ingredienser och dessutom tokgod! Gjorde den som efterrätt ikväll med en grön fruktsallad till. Då jämnar det liksom ut varann - fettet och frukten - också är man tillbaks på noll igen...
Tobleronemousse med grön fruktsallad 2 port.
Ca. 70 g Toblerone
1 1/4 dl grädde
Frukter till salladen (jag hade päron, banan och kiwi)
Gör så här:
1. Hacka chokladen och lägg i en djuptallrik.
2. Värm grädden i en kastrull, men den får inte koka!
3. Häll den heta grädden över chokladen och rör ut till en slät sås.
4. Ställ i kylen och låt kallna ordentligt.
5. Vispa till en fluffig kräm/mousse med elvisp precis innan du ska ha den.
Klart!
Den funkar även som tårtfyllning enligt Socker och mirakel, kan tänka mig att det blir hur gott som helst!
Snabbmat deluxe! Det enklaste receptet hittils här. Det är morotsplättar med keso, lika nyttigt som det låter. Sen kunde jag inte låta bli att äta dom med den här jordgubbs- och rabarbersylten som är så god så man ramlar av pinnen! Särskilt till scones men även till plättar visar det sej. Plätteceptet kommer från pickipicki, ta en titt där om ni inte gjort det!
Keso- och morotsplättar Ca. 2o plättar
300 g keso
3 ägg
4 msk fullkornsmjöl
1-2 finrivna morötter
salt
svartpeppar
Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienseroch stek plättarna i en plättlagg eller stekpanna.
Servera med det du gillar. Picki serverar med fetaost och grönsaker, men jag (och mitt sockerberoende) ville ha sylt till och det fick vi!
Snabblunch, tog väl en kvart att röra ihop och steka allt...
Idag är det lill-lördag! Då får man fira med en sån här liten goding...
Det är mazarinmuffins med päron i. I helgen när jag var på marknad fyndade jag en bakbok: "Sunda sötsaker" av Christina Lagergren. En massa roliga men ändå nyttiga recept som passar perfekt in på bloggens hösttema - att baka lite nyttigare. Först ut var dessa, bakade på dinkelmjöl och rapsolja istället för smör. Jag var lite tveksam och rädd att de skulle bli torra, men de blev faktiskt riktigt saftiga och fick också den där mazarinsmaken som jag skulle kunna äta ihjäl mej på!!
Sen fick jag ju inviga min mandelkvarn också (och märkte att jag hade malt stora märken i bordet (klantigt!!). Men "ingen" har sett nåt än och det man inte vet...har man ingen skada av
Nog surrat, här är receptet, lite omgjort:
Mazarinmuffins med päron 12 st (muffinsplåtstorlek)
30 sötmandlar
6 bittermandlar (el.arom)
2 ägg
1 ½ dl rårörssocker
3 dl dinkelmjöl
(0,5 dl vetemjöl - om smeten är för lös)
1 tsk vaniljpulver (el. 1 msk vaniljsocker)
1 tsk bakpulver
1 dl kesella
1 dl mjölk
2 msk honung
1 ½ päron
Mandelspån
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Mal mandeln.
2. Vispa äggen luftigt.
3. Rör ner mandeln.
4. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
5. Tillsätt resten av ingredienserna.
6. Sätt formar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet.
7. Skölj, kärna ur och skär päronen i bitar/små skivor.
8. Tryck ner några päronbitar i varje muffins och strö lite mandelspån över.
9. Grädda mitt i ugnen i 15-20 min. (Känn med sticka att de är klara, tog lite längre tid för mig).
Bjud någon du tycker om, så hamnar du på plus. Och ta en själv också!! Dom är ju nyttiga!!
Müslidags igen! Det känns som jag rostar müsli hela tiden nu, har väl att göra med att jag äter en hel del müsli också. Men det är kul att göra och det luktar så himla gott hemma så jag klagar inte. Den här gången testade jag en ny sorts flingor: dinkelflingor. Jag smaksatte också på ett nytt sätt, med bittermandelarom. Gillar mandelsmaken, men tycker inte att den kom fram så jättetydligt, trots stor mängd droppar. Det blir fler nästa gång! Men god blev den i alla fall.
Dinkelmüsli ca. 1,5 liter
4 dl dinkelflingor
Idag blev jag bjuden på middag hos mamma och pappa. Hur gott som helst var det, pappa vet vad han håller på med där bland kastruller och varmluftsugnar! Fick Toast Skagen på hembakat bröd (bara en sån sak) och supergoda persiljebiffar med en jättegod sås till. Eftersom jag också ville bidra gjorde jag efterrätten. Ville göra en lite lättare efterrätt som inte var så mättande och hyffsat nyttig. Den blev riktigt god, men jag tror nog att det berodde mer på frukten än mej. En fruktsallad gör ju liksom sig själv, om den får lite hjälp på traven. Så här hjälpte jag till (på ett ungefär):
Fruktsallad med mandelcreme fraiche och kanelmüsli ca. 3 port
2 päron
1 banan
3 kiwi
Lite pressad lime (ca. 1/4 lime)
(eller helt andra frukter)
1 dl creme fraiche (ej lätt)
½ dl vispgrädde
½ tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
4 bittermandlar (el. arom, gärna 4 droppar)
2 dl müsli (eller annan müsli utan frukt/bär)
Kanel
Gör så här:
1. Skär frukterna i bitar, lägg i en skål och pressa över lite lime. Låt stå en stund.
2. Vispa creme fraichen luftigt med elvisp. Häll i grädden och vispa en stund till så det blir fluffigt.
3. Rör ner socker, vaniljsocker och riven bittermandel.
4. Om müslin behöver mer kanelsmak så lägg den i en ugnsfast form, blanda ner ca. ½ msk vatten (till 2 dl müsli) och strö över kanel. Rosta i ugnen på 100 grader i ca. 20 min.
5. Varva godsakerna i fina glas. Jag tog frukt, kräm och müsli i 2 omgångar.
Servera direkt! Misstänker att denna även skulle passa perfekt som lyxfrukost en söndag eller som brunchrätt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|