Direktlänk till inlägg 22 oktober 2014
Sedan bröllopstårtorna för några veckor sen så har det trillat in lite förfrågningar om diverse tårtor och annat bakat. Det känns superkul och jag håller på att kolla upp lite om kök och regler för att baka åt andra, det verkar inte alltför krångligt som tur är så det kanske blir mer sånt framöver.
Tårtan här ovanför bakade jag till pappa eftersom han fyllt år och ville bjuda på jobbet. Den är exakt likadan som bröllopstårtorna, även om jag tycker att jag lyckades bättre den gången. Men pappa var nöjd så då är väl jag det också. Här nedanför hittar ni receptet.
Just nu ser jag för övrigt väldigt mycket fram emot fredagens halloweenbak med kusinerna, det brukar vara både glatt och sockerfyllt. Precis vad man behöver på en fredag. Någon som har tips på roliga halloweenbakelser?
Chokladtårta med passionsfruktskrämräcker till ca. 12-14 personer
Chokladtårtbotten
3 ägg
3 dl socker
3,3 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1,1 dl kokande vatten
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten med en slev, vispa inte.
3. Blanda ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.
4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)
5. Grädda i 175 grader i ca. 50-55 minuter (prova med en sticka att den är klar).
Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.
Passionsfruktskräm:
250 g kesella vanilj
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 st passionsfrukter, urskrapat fruktkött
2 dl vispgrädde, vispad
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser utom grädden. Rör sist ner grädden och blanda till en fast kräm.
Chokladtryffel:
3 dl vispgrädde
250 g mörk choklad (70%)
1 tsk smör
Gör så här:
Skär chokladen i små bitar. Koka upp grädden och ta kastrullen från plattan. Rör ner chokladen i grädden och rör länge till en slät chokladsmet. Rör ner smöret. Låt tryffeln svalna helt.
Montering:
1. Gör tårtbottnen och låt den svalna. Skär den i tre lager. Enklast är att först skära runt om tårtan och sedan rakt över den i de spår man skurit innan. Då får man ganska smala bottnar.
2. Pensla bottnarna med lite mjölk så blir de saftigare.
3. Lägg första bottnen på ett fat och bred ut hälften av passionsfruktkrämen. Lägg på nästa botten och gör likadant.
4. Lägg på locket och bred ut chokladtryffeln över tårtan och på sidorna. Garnera med frukter, godis eller färska bär.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 |
12 | |||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | 18 |
19 | |||
20 |
21 | 22 | 23 |
24 | 25 |
26 | |||
27 | 28 |
29 | 30 | 31 | |||||
|