Direktlänk till inlägg 26 oktober 2014

Bakkvällen och de hemska spökbakelserna...

Av enkakaiugnen - 26 oktober 2014 16:30

 

 

Fredag kväll och uppladdningen var på topp. Fyra glada kusiner och en liten junior kavlade upp ärmarna och satte igång med kvällens bakprojekt som för vissa skulle visa sig sluta i succé och för andra i elände och misär. Men just där och då var alla glada. Vi bakade kanelbullar - Sarah får alltid till så jäkla snygga knutar - och chocolate chip cookies. Eftersom det är Halloween snart så ville jag gärna baka nåt spöklikt också så det fick bli spökbakelser. Piece of cake tänkte jag, hur svårt kan det vara? Botten skulle vara en rulltårta som sedan skulle läggas och toppas med grädde. Därefter skulle alltihop täckas med vit marsipan och dekoreras. Så jag började med rulltårtan. Den blev så här:

 

Det blev precis som det ser ut, katastrof. Det ser i och för sig ganska halloweenaktigt ut, lite som en slaktplats. Antagligen tog jag ut den för tidigt, var så rädd att bränna den. Trror också att receptet var värdelöst. Tänk om, tänk rätt. Jag bestämde mig för att göra en vanlig sockerkaka med blåbärssylt i och grädda den i långpanna för att sedan stansa ut runda bottnar istället.

 

Check. 2 timmar från att den första bottnen (rulltårtan) påbörjats så var de klara. Jag bredde ut ett lager lemon curd på dem och la sedan en till rundel ovanpå den första. Därefter toppade jag med blåbärsgrädde. So far so good. Men sen var det marsipanen. Den var totalt omöjlig att kavla! Stenhård, fastän jag hade mjukat upp den. Det gick inte att få den tunnare. Då började humöret dala. Inte på mina kusiner däremot, dom tyckte fortfarande att det hela var hysteriskt roligt. Jag gav mig hur som helst inte utan fick till tre spöken som också smakade väldigt bra. Men ska jag någonsin prova detta igen så ska jag köpa ett marspiantårtlock att stansa ut marsipanen ur. Tre timmar tog det och tre spöken fick jag. Det är kul nästan jämt.

 

Lite söta blev dom ändå, notera den fantastiskt fina munnen som oooar. Hmm.

Som tur var bakade ju även Sarah och Sandra och de körde ju som sagt på lite mer traditionella gosaker. 

   

Om man vill ge spökena ett försök så kommer receptet här. Jag bytte ut fyllningen mot lemon curd och blåbärsgrädde. Och jag gjorde inte rulltårta som botten heller, men det kan nog bli riktigt gott om man får till en bra rulltårta som bas.


Spökbakelser ca. 10-12 st

Blåbärskaka:

2 ägg       

2, 25 dl socker

100 g smör

1 dl mjölk

3 dl mjöl

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

1 dl blålärssylt

 

Fyllning och garnering:

2 vita marsipantårtlock

½ dl lemon curd

3 dl vispgrädde

1 dl blåbärssylt (ev. mer efter smak)


Gör så här:

1. Vispa ägg och socker fluffigt.

2. Smält smöret.

3. Blanda de torra ingredienserna noggrannt och rör ner dem i äggsmeten.

4. Tillsätt smöret och mjölken och blanda ordentligt.

5. Häll smeten i en djup ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.

6. Grädda i 200 grader i ca. 10-15 minuter.

7. Låt svalna och stansa sedan ut som rundlar ur kakan.

8. Bred 1 tsk leon curd på varje kaka och lägg en till kaka ovan på.

9. Blanda den vispade grädden med blåbärssylten. Klicka ut blåbärsgrädden på kakorna.

10. Tryck ut rundlar ur marsipantårtlocken och lägg dem över grädden.

11. Smält lite mörk choklad och måla ögon med dem. Gör ett hål där munnen ska vara.

Klart!

Det låter ju väldans lätt när man skriver om det, men det är ganska pilligt på slutet och det krävas att marsipanen samarbetar. Det gjorde den ju inte för mig. Så de sista bakelserna fick en till kaka på toppen, som ett lock, istället för marsipanen. Det blev gott ändå. Blåbär och citron är en perfekt kombo!

   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Oktober 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards