Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 10 november 2013 18:54

    Även om det inte kommit någon snö än så kan det ju inte vara långt borta, det borde vara på gång. Det här var ett hastbak som gjordes samtidigt som en blåbärssockerkaka gräddades och en köksö skruvades ihop. Det är väl lite av min specialité kan man säga, att starta två-tre projekt och sen tappa bort mig lite på vägen och glömma nåt moment, som att ta ut kakan i rätt tid. Just den här gånge for jag iväg mitt i baket och hämtade en vinkelhake och en borrmaskin. Tur att jag har en uppmärksam sambo som ringde och frågade när kakan skulle ut. Sen ringde ju inte klockan och det blev som det blev, lite torrare än tänkt. Men en bra glasyr räddar ju allt. Sist men inte minst så kom jag på att jag skulle ha lite snöflingeströssel på toppen. Så blev det vinterbrownies. Här är receptet, med Leilas brownies som utångspunkt.


Vinterbrownies med kolafrosting Ca. 20 st "små" (eller normalstora, med svenska mått mätt)

175 g mjukt smör

3 dl strösocker

1,5 dl kakao

0,5 dl ljus sirap

½ tsk salt

3 ekologiska ägg

1,5 dl vetemjöl


Kolafrosting:

0,5 dl kolasås

150 g rumsvarmt smör

3,5 dl florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa smör och strösocker vitt och krämigt.

2. Tillsätt sirap, salt och kakao.

3. Rör ner äggen, ett i taget och därefter vetemjölet.

4. Smörj en form, ca. 20x30 cm, och pudra den med kakao (istället för ströbröd).

5. Häll/klicka smeten i formen och bred ut den så den blir jämt fördelad.

6. Grädda i ca. 30-35 minuter.

Låt kakan svalna innan du brer på glasyren.


Frosting:

1. Vispa ihop smör och kolasås. Vispa ner florsockret lite i taget.

2. Bred ut frostingen över kakan och strö över strössel. Skär i lagom stora rutor. Klart!

 

Av enkakaiugnen - 2 november 2013 20:45


Jag fick tjuvstarta julen lite i år. Mitt i flytt och husbygge så fick jag ställa om till jul i köket i början av oktober, för att vara med i ett bakreportage. Det var riktigt roligt och lite nervöst också får jag väl erkänna. När reportaget var gjort så var det bara två veckor kvar till utflytt och med flyttlådor överallt och ett allmänt kaos runt omkring så fick julen i fönstret vara kvar tills utflytt. Så på sätt och vis så blev det ju jul i lägenheten det här året också. Till det här reportaget skulle jag baka inför advent och eftersom jag är helt tokig i saffran så var jag ju tvungen att baka någon form av lussebullar. Så kom jag att tänka på en gång när jag var på en tapasrestaurang här i stan för några år sedan och åt en helt sjukt god efterrätt med saffran och choklad. Så föddes idéen till den här bullen, som är en krämbulle fast med chokladfyllning. Saffran och choklad passar perfekt ihop fortfarande visade det sig, ett hett tips inför jul!

 

Saffransbullar med chokladfyllning Ca. 20 st

Saffransdeg:

3 dl mjölk

0,5 g saffran (1 påse)
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
11 dl vetemjöl

 

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
100 g philadelphiaost

6 msk kakao

 

Strösocker till garnering

 

Gör så här:

  1. Värm mjölken tillsammans med saffranet tills den är fingerljummen, ca. 37 grader.

  2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av saffransmjölken.

  3. Tillsätt sedan resten av saffransmjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

  4. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg. Spara lite av mjölet till utbakningen.

  5. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca. 45 minuter.

 

Rör ihop fyllningen under tiden:

  1. Vispa ihop alla ingredienser till en slät smet. Fyll en spritspåse med fyllningen och lägg åt sidan.

  1. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Rulla varje bit till en slät rund bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Gör ett hål i varje bulle och spritsa lite chokladfyllning i varje bulle. Täck hålet med deg så att fyllningen inte syns och lägg den sidan nedåt på plåten.

  3. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

  1. Grädda bullarna i ca. 8 minuter.

  2. Låt dem svalna lite och pensla dem sedan med vatten och doppa dem i strösocker. Eller ringla smält choklad över dem.

     

 Finn två fel!

 

Nu är det ett tag sedan jag skrev detta inlägg. Håller som bäst på att flytta in på nya stället och således även ut ur lägenheten men nu börjar det bli klart. Det som däremot inte börjar bli klart är en internetlösning på nya stället så därför dröjer det lite mellan inläggen. Men det kliar i både blogg- och bakfingrarna och jag längtar efter att få fota på nya ställen! Kommer bli en hel del skogsbilder! Så håll utkik, vi är snart tillbaka!

Av enkakaiugnen - 19 oktober 2013 21:41

   

Det har varit lite bloggtorka senaste veckan, men nu är det fullt upp här, mer än nånsin tror jag. Det är utflytt och inflytt under veckan som kommer och med det kommer tydligen flyttstäd, packning, inköp av stegar, postlåda, broar, en hel massa ringande och avstämmande med folk som ska vara på olika ställen olika tider. Sen ska man själv komma ihåg vart man ska vara när också. Det är kanske inte så konstigt att man inom loppet av 10 minuter frågar sina kollegor 3 gånger vilken pizzeria det var vi skulle äta på. Lite läskigt, men det går väl över. Det är ju roligt allt som händer, så då funkar det ju. Det funkar däremot sämre att baka, tidsbristen gör sig påmind. Men det sista vi packar ner blir bakgrejerna så under veckan kan det kanske hända nåt, vad vet man. Det närmaste jag kom bakning den här veckan var Hela Sverige bakar. Den här veckan var det dessutom extremt inspirerande. Det var det första jag tänkte på i morse, att målet med idag var att få till någon form av bakelse och det lyckades. Jag valde Fredriks rabarbermoln som var gjord av pata choux-deg (har jag lärt mig att det heter nu) och fylld med rabarber och grädde. Det enda som behöver sägas om dom var att dom blev sjukt goda. Jag åt upp två direkt och det gör jag ALDRIG. Kroppsformen tål tyvärr inte sånt, men jag kunde bara inte låta bli. Ni måste testa dom här! Man kan fylla med lite vad som helst. Tänker mig en framtid där jag fyller dom med banan, grädde, kolasås och chokladsås. Eller en variant med jordgubbar, eller blåbärsmousse. Lingongrädde kan också funka. There's no end. Här är receptet.

 

Fredriks rabarbermoln ca. 10 st

Pata choux-deg:

2 dl vatten
1 msk socker
75 g smör
120 g vetemjöl
3 ägg
en nypa salt


Fyllning och topping:

0,5 l rabarber
200 g socker
1 krm kardemummakärnor
Lite maizena
vispgrädde

 

Gör så här:


Börja med degen:
1. Blanda smör, vatten, socker och salt i en kastrull och koka upp.

2. Dra kastrullen åt sidan och sikta ner mjölet.

3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och vispa med en ballongvisp tills degen är väldigt fast.

4. Ställ åt sidan och låt svalna ett par minuter.

5. Knäck i ett ägg i taget och vispa in äggen i degen tills det är en fast smidig smet.

6. Ta en spritspåse med valfri tyll och fyll med smet.

7. Spritsa ca. 10 cm långa limpor på en bakplåtspappersklädd plåt.

8. Grädda i 200 grader i 20-22 minuter tills de får mycket färg. Låt svalna på gallret.


Rabarberkompott:
9. Skala och hacka rabarberna ca 1 x 1 cm tärningar, lägg i en kastrull, häll över socker och kardemumma.

10. Låt koka upp och sjuda i ca. 2 minuter tills rabarbern är genomkokt men med en liten kärna kvar.

11. Sila av rabarbern och reducera vätskan som är kvar till ca hälften. Red om det är för löst med lite maizena. Häll över vätskan över kvarvarande rabarber, låt svalna.

12. Gör hål i pata chouxerna eller skär längs med dem. Fyll dem med lite kompott och spritsa därefter in grädde i dem.


Sikta florsocker över dem. Klart!

 

Av enkakaiugnen - 11 oktober 2013 21:00

   

Den här typen av kaka är något av en ny favorit hos mig. En mjuk och pajliknande kaka med bärfyllning, denna gång av vinbär. För att lyxa till det och göra det lite juligare så ringlade jag kolasås över dem på slutet, det passar ju så jäkla bra ihop med vinbären. Jag har ju tjuvstartat julen lite i år och det här är ett av de lite mer juliga recepten. Ett eget påhitt är det också, det är alltid lika roligt.


Vinbärsrutor med kolatopping. Ca. 20 små rutor

Botten:
3 1/5 dl vetemjöl
2 msk socker
110 g rumsvarmt smör
en nypa salt

Smultäcke:
1 1/5 dl mjöl
3 msk socker
50 g rumsvarmt smör

 

Fyllning:

3 dl vinbärssylt (375 g bär, 1,5-2 dl syltsocker, koka enligt anvisningarna på syltsockerpaketet)

0,5 dl kolasås

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna (15x20) med bakplåtspapper.

  1. Gör bottnen först: Blanda vetemjöl, socker och salt. Nyp in smöret i mjölblandningen tills allt blir till en grynig massa. Tryck ut bottnen i långpannan och förgrädda i cirka 10 minuter.

  2. Ta ut formen ur ugnen och låt bottnen svalna lite, bred sedan ut sylten över bottnen.

  3. Gör smuldegen: Blanda mjöl och socker och rör ihop det med det mjuka smöret till en smuldeg.

  4. Fördela smuldegen över vinbärssylten.

  5. Grädda kakan i cirka 35 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna.

  6. Lyft ut ur långpannan och skär i bitar. Ringla kolasås över kakan.

Servera ljummen eller kylskåpskall, med eller utan vaniljsås. Det är gott vilket som!

   

Av enkakaiugnen - 9 oktober 2013 22:15

   

Om man gillar morotskaka så ska man prova den här lite mer juliga varianten, denna gång i muffinsform. Jag gillade den verkligen, den smakade mycket tack vare alla kryddor och dessutom blir det ju väldigt saftigt när man bakar med morötter. Väl värda ett försök!


Morotsmuffins med kanelfrosting 12st

1 tsk kanel
1,5 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver

2 ägg
2 dl socker
1 dl olja
2,5 dl rivna morötter

 

Frosting:

200 g färskost

3 tsk honung

1 tsk kanel

1,5 dl florsocker

1,5 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

  1. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och vaniljsocker i en bunke.

  2. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en annan bunke.

  3. Rör ner mjölblandningen i äggvispet.

  4. Rör sist ner oljan och morötterna och rör till en jämn smet.

  5. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

  6. Grädda i ca. 12 minuter. Låt muffinsarna svalna.

Gör frostingen:

  1. Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp.

  2. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa ut fyllningen på muffinsarna. Garnera med strössel eller rivna morötter.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 6 oktober 2013 22:00

 

Den här kakan kräver sin ätare så att säga. Om man är en sån som kan tänka sig en "slät kopp" så kan man titta åt ett annat håll nu för här kommer maxdosen av fett och socker, insvept och utklädd i en massa choklad och kola. Riktigt goda och riktigt söta. Choklad och kola i en liten kombination och att den är så liten är nog nyckeln till att den är god, för skulle den vara större skulle nog till och med jag ge upp efter ett tag. En perfekt julkaka tycker jag, och en perfekt kaffekaka.

 

Minichokladsandwich med kolafrosting Ca. 25 st

150 g varmt smör

3 dl strösocker

1 äggula

3,5 dl mjöl

1,2 dl kakao

1 tsk bakpulver

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt


Kolafrosting:

0,5 dl kolasås

150 g smör

3,5 dl florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

  1. Vispa ihop smör och socker så det blir vitt och fluffigt. Rör ner äggulan. Ställ åt sidan.

  2. Rör ihop mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en annan bunke.

  3. Rör ner mjölblandningen i den första bunken och rör ihop allt till en jämn smet.

  4. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Forma bollar av degen med hjälp av en tesked och lägg dem på plåten, inte för nära varandra. (2,5 cm mellan)

  5. Grädda i 4 minuter och vänd sedan plåten. Grädda i 4 minuter till.

  6. Ta ut plåten ur ugnen och lägg bakplåtspappret med kakorna på, på en arbetsbänk.

  7. Platta till kakorna lite och låt dem sedan kallna på galler.

Frosting:

  1. Vispa ihop smör och kolasås. Vispa ner florsockret lite i taget.

  2. Bred lite frosting på en avsvalnad kaka och lägg en annan på.

Klart!

   

Imorn är det en spännande dag för En kaka i ugnen och dess skapare. Wish me luck!

Av enkakaiugnen - 3 oktober 2013 20:46

Håller på med adventsbak här för fullt, och så kom jag ju på att det är kanelbullens dag imorn. Ojojoj vad handeln och butikerna försöker slå mynt av alla olika sorters dagar på året. Och man vill ju inte vara sämre själv så därför kommer här ett inlägg om detta fantastiska lilla bakverk. Bullar är faktiskt min favorit alla kategorier. Det sitter liksom aldrig fel med en bulle. Är man hungrig kan man äta en bulle utan att må illa, vilket inte är fallet med andra bakverk. Är du sötsugen - ta en bulle, är du deppig - ta en bulle, är klockan 15.00 och energin och inspirationen totalvägrar - ta en bulle. Man blir glad av bullar. Tänk att du kommer in i fikarummet på jobbet en trist regnig tisdagsmorgon och så har någon ställt ett bullfat där mitt på bordet. Precis, då ljusnar dagen. Misstänker att idag kommer bli en väldigt ljus dag på många ställen. Här är min absoluta favoritbullar. Har faktiskt bullar i ugnen just nu, med saffran och choklad. Men dom får komma senare. Ska äta dom först.


 

Krämbullar!

 

Rabarberbullar!

 

Jordgubbs- och vaniljbullar!


 

Chokladbullar!


 

Ha en fin helg!

Av enkakaiugnen - 30 september 2013 09:30

 

Har fått en ny brödfavorit, en limpa som jag gjorde i morse. Den går jättefort att göra. Man rör bara ihop allt och så ska det jäsa 30 minuter och sen gräddas lika länge. Den blev ganska saftig också tycker jag och smakrik. Prova!


 

Råglimpa 1 st

25 g jäst

3 dl fingervarmt vatten (37 grader)

1 tsk salt

1 tsk brödkryddor

½ dl sirap

25 g smör, smält

5 dl grovt rågmjöl

3 dl vetemjöl


Gör så här:


1. Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet lite i taget och rör ut jästen i det.

2. Tillsätt salt, sirap, brödkyddor och smör.

3. Rör ner rågmjölet lite i taget och sist vetemjölet.

4. Knåda ihop degen eller kör den i en köksassistent.

5. Forma degen till en limpa eller lägg degen i en form med bakplåtspapper.

6. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Grädda i 30 minuter.

Klart!

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards