Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 24 januari 2014 19:10

   

Det här är den godaste kaka jag har ätit utan socker. Bananen är ju kungen av frukt, passar perfekt att söta bakverk med. Jag försöker hitta lite nya sätt att baka på, jag försöker lyfta bakandet en nivå. Det är ju inte så svårt att lyckas baka med socker och vetemjöl. Det är ju utan det som den verkliga utmaningen kommer. Har hittills testat tre stycken recept baserade på nötmjöl och där sötman kommer från bananer och är glatt överraskad över smak och konsistens. Inspirationen kommer från bloggen "Baka Sockerfritt", en riktigt bra och fin blogg med lite nytänkande kring recept och bakning. Här kommer mitt recept på choklad- och banankakan, har gjort om det lite. Om man gör den i en vanlig sockerkaksform så blir den lite plattare, men har man en mindre form så blir den högre.


Choklad- och banankaka (till ca. 5 pers.)
1 ägg
½ msk rapsolja
2 ½ msk matlagninsgrädde
ca 1 dl mandelmjöl
1½ msk kakao
1 krm vaniljpulver eller 6 vrid med vaniljtwistern.
1 msk varmt kaffe
1 tsk bakpulver
½ mosad banan
ev. lite grovt hackad mörk choklad
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ihop ägg, grädde och olja med en gaffel.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en jämn smet. Smaka av (om man vill kan man tillsätta 1 msk strösocker eller sockerfritt strö)
4. Häll smeten i en smord och bröad form - ca. 12 cm i diameter (det går även med en vanlig sockerkaksform, kakan blir då lägre).
5. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Servera med grädde och hackad banan.
 
Av enkakaiugnen - 19 januari 2014 20:52

 

Här kommer ett gästinlägg från min kära bror som till och med trivs lite bättre i köket än vad jag gör. Han har ju gästbloggat några gånger tidigare och han lyfter ofta saker till nästa nivå. Som här till exempel, där han gjort friterade bananmunkar. Det väldigt spontana Snövittemat i bakgrunden beror helt och hållet på att det råkade stå en porslinsren och två små fåglar i det ljusa och fräscha köket.

 

Bananes mandazi

Du behöver:

1 ägg

2 övermogna bananer

1 1/2 dl mjölk

1 urskrapad vaniljstång

225 g self-raising flour, vilket är en blandning. (Jag tog 205 g vetemjöl, 15g bakpulver och 5 g salt och siktade det två gånger.)

1 tsk bakpulver

4 msk socker

Florsocker till dekoration

Majsolja, cirka en liter

 

Jag har länge varit tveksam till det här med att fritera saker. Inte på grund av kalorier, den aspekten kunde inte bry mig mindre. Det har snarare handlat om att alla recept jag stött på innehållit ett stycke som förklarar att ens bostad kommer brinna ner. Kommer att brinna ner, inte kan komma att brinna ner, utan med all säkerhet kommer att totalförstöras. Eftersom jag är lite less på att bo i lägenhet så tänkte jag att jag kan ju lika gärna försöka. Dessa munkar blir inte som dunkin donuts munkar, men är sjukt goda i alla fall. Smeten görs barnsligt enkelt.

 

Gör så här:

1. Blanda ägg, bananer, mjölk, vaniljfrön, mjöl, bakpulver och socker i en matberedare och mixa slätt.

2. Låt vila i tio minuter. Smeten ska vara lite tjock, men inte som en deg. Du ska kunna klicka ner den i oljan utan att behöva använda allt för stora mängder viftande.

Så till den roliga delen, att fritera munkarna:

Jag vill återigen vara tydlig med att om du inte är en deg-ninja eller Harry Potter så kommer dessa munkar inte att få ett estetiskt tilltalande utseende. De kommer att se ut som oregelbundna klumpar med friterad deg, vilket är ganska exakt vad de är. Om du är beredd att leva med det så finns det inte så mycket att vänta på.

1. På med oljan på spisen. Gas eller induktionshäll är bäst. 180 grader ska oljan vara, om du inte har en termometer så kan du kasta i en bit formfranska. Den ska bli gyllenbrun på cirka en minut, då är du rätt ute.

Ett par saker du bör ha koll på är följande;

1; Se till att de som är i samma hus som du vet att du ska fritera. Även om doften av McDonald's kommer att väcka misstanke så vinner du på att vara tydlig med detta. När oljan är 180 grader så vill man inte ha olyckor.

2; När du friterar ska du fritera, inget annat. Saker som att lyssna på roliga podcasts, kolla fejjan eller passa barn är sjukt dåliga att multitaska med fritering.

3; Ha torra redskap av metall. Vatten och olja reagerar våldsamt med varandra. I bästa fall börjar oljan sprätta runt i köket och orsakar smärta och fläckar på dina (förmodligen) ljusa och fräscha väggar, i värsta fall får du hemmaversionen av mount Vesuvius (tänk eldpelare) inomhus. Gissa hur kul det är.

4; Om det tar hus i helvete och börjar brinna, tänk på punkt 3. Kväv elden, eller ha tillgång till en pulversläckare. Med dessa visdomsord tänker jag låta er köra vidare på egen hand.

2. När oljan är varm, så klicka i cirka en halv deciliter smet i oljan, kör max 2-3 munkar åt gången, annars kan oljan kallna och munkarna blir inte friterade som de ska. De ska bli gyllenbruna och det tar ungefär 2-3 minuter, vänd dem efter en minut och ös dem med olja tills de är klara.

3. När de är klara får de snabbt rinna av på hushållspapper och sedan kan din hjälpreda pudra dem med mycket florsocker innan de serveras omgående. Det finns inget sätt att beskriva hur man får dem perfekta. Det enklaste är att prova sig fram. Här finns alltså möjlighet att äta hur mycket munkar som helst, vilket såklart är positivt. Man kan försiktigt variera temperaturen, det gjorde vi. Vid varmare munkar blev de lite mörkare utanpå och lite krispiga när man biter i dem. Men det är upp till var och en att hitta hur man vill ha dem. En sak är dock klar. Vi tog de varma munkarna till bordet allt eftersom de blev färdiga.

Munkarna är otroligt goda de första tre minuterna, helt OK i ytterligare tre och förvandlas efter cirka tio till något som smakar sött och till texturen påminner om oljadränkt disktrasa. Så, ju förr desto bättre helt enkelt. Det kanske låter lite negativt, men håller man koll på säkerheten kring oljan så är detta en enkel efterrätt som smakar fantastiskt och som man nästa alltid har saker hemma för att bara "svänga ihop". Testa så fort ni kan.

 

 

Av enkakaiugnen - 18 januari 2014 22:35

 

 

Nytt år och nya grejer! Lite mindre text och mer fokus på recept och bilder är planen, vi får se hur det går med det. Tyvärr började det dåligt på bildfronten, det blir så när man fotar i mörker utan blixt tydligen. Så det här är inte pajen i receptet, men väldigt lik rent utseendemässigt. Gör om, gör rätt med kameran. Men inte nu, så därför blir det en längtansbild här ovanför. Längtansbild och målbild. För det är ju hit vi ska, mot sommarn!

Här kommer hur som helst årets första bakverk, en rolig och god efterrätt som dessutom är sockerfri och äggfri, men som även kan göras mjölkfri om man vill. Inget socker är det heller, men massor av bär och lite banan också. Der här är mitt bidrag till Söta sakers bakutmaning - Månadens sötsak. Där är temat Något för alla. Det kan man ju kalla den här. Den passar i princip alla dieter man kan tänka sig när jag tänker efter. Och ändå var den grymt god! Inspirationen kommer från Baka Sockerfritt, men är ett eget hopkok.

På grund av extremt mörka och hemska bilder, så blir det en blåbärsbild istället. Och en paj från förr.


Blåbär- och hallonpaj 2 st portionsformar

1/4 banan

4 msk frysta eller färska blåbär

4 msk frysta eller färska hallon

2 msk mandelmjöl


Smuldeg:

4 msk rågflingor (el. fiberhavregryn)

5 msk mandelmjöl

20 g smör (eller 1 äggula)

5 vrid med vailjtwistern (ca. ½ krm vanilj)


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda blåbär, hallon, mosad banan och mandelmjöl. Lägg i portionsformar.

2. Dela smöret i mindre bitar och blanda det med resten av ingredienserna. Fördela smuldegen på bären och grädda i ca. 15 minuter. Klart!

 

Av enkakaiugnen - 6 januari 2014 09:45

 

I år firade vi nyår hos några kompisar, en riktigt rolig kväll med massor av folk och sjukt god mat! Risotto, fläskfilé, sparris, blomkålspuré och bacon var bara en del av det som serverades. Matkoman la sig som en tät dimma när vi hade ätit. Så vi lämnade efterrätten en stund och tävlade i sång istället, hur kul som helst! Efter en stund gjorde jag i ordning efterrätten och tvingade på den på alla som passerade. Jag var efterrättsansvarig och det blev som namnet avslöjar en chokladmousse. Använde Roy Fares recept och det blev gott, men jag var inte helt nöjd med konsistensen. Det var första gången jag provade receptet så det definitivt bero på kocken. Men smaken var god, den beror ju helt på vilken choklad man väljer. Recpetet är lite omständigt, men jag har försökt dela upp det så bra jag kan.


Chokladmousse 4 port.

2 dl + 1 dl vispgrädde

120 g mörk choklad

4 äggulor

½ dl vatten

½ dl socker


Gör så här:

1. Hacka chokladen fint.

2. Vispa 2 dl grädde löst - ställ in i kylen.

3. Koka upp 1 dl grädde och häll den över den hackade chokladen och rör så det smälter och blir en slät tryffel.

4. Koka ihop vatten och socker i en kastrull så det blir en sockerlag.

5. Lägg äggulorna i en bunke och vispa dem lite lätt. Häll sockerlagen i en liten stråle i äggulorna och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet till ett skum.

6. Vänd ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl.

7. Blanda i grädden och blanda allting noga.

8. Häll/skeda upp moussen i glas. Ställ i kylen i minst två timmar.


Garnera med vispad grädde (ev. spetsad med lite konjak) och färska hallon. Klart!

 

Av enkakaiugnen - 4 januari 2014 20:24

 

Nu är man ju lite less på allt julfika med choklad, kola, kanel och grejer. Jag tyckte att det behövdes lite mer bär i fikat, så därför fick det bli en blåbärspaj i torsdags istället. Idéen med balsamvinäger i blåbärspaj kommer från Leila, men receptet är ett eget hopkok förutom det. Ett ganska bra hopkok blev det och extremt lättbakat. Perfekt nu när man mest vill göra så lite som möjligt. Här är receptet.


Blåbärspaj

Smuldeg:
100 g kallt smör

3/4 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 ½ dl havregryn


Fyllning:

Ca. 350 g frysta blåbär

1 dl hallonsylt (el. blåbärssylt)

1 msk balsamvinäger

3 msk potatismjöl


Gör så här:


Sätt ugnen på 175 grader.

1. Dela smöret i små bitar och nyp ihop smöret med alla andra ingredienser till degen. Knåda ihop till en smulig deg.

2. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och lägg i en pajform, ca. 25 cm i diameter.

3. Strö smuldegen över fyllningen.

4. Grädda i ca. 35 minuter, tills pajen fått lite färg.

Klart!

 

Av enkakaiugnen - 29 december 2013 15:43

     

På juldagen firade vi jul nummer två hos svärföräldrarna. Jag hade gjort lingoncheesecake till efterrätt, vilket jag gör ganska sällan. Har inte gillat frysta cheesecakes förut men den här var riktigt god! Ska göra fler sådana framöver. En annan sak som jag ska göra med jämna mellanrum är att bränna saker här hemma!! Har nämligen fått en gasbrännare i julklapp! Inte en skärbrännare som jag först sa... Så nu blir det maränger och crème brulée i mängder här snart. Men först alltså, lingoncheesecake. Och det som var lite extra roligt var att Alice, som också var med, hade gjort superfina minipepparkakshus som man kan hänga på kaffekoppen. Rolig idé! Och det blev ju en lyckad kombo med cheesecake och pepparkakshus. Minihusen hade hon gjort av pepparkaksdeg som hon skurit ut i lämplig storlek och måttat på en kaffekopp så dom skulle kunna hänga där sedan.


Lingoncheesecake med pepparkaksbotten 8–10 bitar

Botten:
150 g digestivekex
ca 80 g pepparkakor
100 g smält smör


Fyllning:
2,5 gelatinblad
400 g naturell färskost av philadelphiatyp
250 g kesella, 10 %
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl florsocker
2,5 dl vispgrädde varav 0,5 dl till gelatinbladen
1 dl lingonsylt


Lingontäcke:
2 gelatinblad
2 dl lingon
1 dl vatten
3/4 dl socker

Lingon till garnering


Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min.
2. Kör kex och kakor i en mixer, tillsätt smör under arbetets gång. Häll massan i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam.Tryck ihop den med en sked och låt stelna i kylen.
3. Vispa ihop kesella, färskost, vaniljsocker och florsocker.

4. Vispa 2 dl grädde fluffig.

5. Koka upp 1/2 dl grädde och dra från värmen, ta upp gelatinbladen och låt smälta i den varma grädden. Rör om och låt svalna något.
6. Blanda ner färskostmassan (känn så den inte är kylskåpskall) lite i taget i gelatinlösningen, sedan den vispade grädden och sist sylten. Smaka av och söta eventuellt lite mer med florsocker om du tycker så.
7. Häll allt i formen på pepparkaksmassan. Jämna till lätt och låt stelna i kylen, gärna i 3 tim eller över natten.
Lingontäcke:

8. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min.

9. Koka upp lingon, vatten och socker. Sjud ihop i 6–8 min, sila bort bären och rör ner gelatinbladen i den heta saften. Låt svalna till simmig konsistens.

10. Häll allt över bottnen, strö över önskad mängd lingon. Ställ kallt att stelna.

Klart!

     

Av enkakaiugnen - 23 december 2013 14:19

 
     

Står precis och rör ihop det sista julbaket för i år, en julig lingon- och pepparkakscheesecake ska det bli! Vill önska er alla en riktigt fin och god jul! Här kommer en lite serie juliga bilder, för att maxa julkänslan lite mer medan man kan! God Jul!


   

     

Av enkakaiugnen - 18 december 2013 16:15

 

Jag skrev häromdagen om min kärlek till sötsaker och den är väl i och för sig inte särskilt ifrågasatt nu för tiden heller. Själv har jag däremot snart fått mitt behöv av sötsaker mättat. När jag var liten och var på kalas så åt jag alltid en av varje sort, man kan ju missa något. Ungefär som när folk inte vill gå och lägga sig, eller gå hem, ifall det händer något. Jag har också haft den grejen, men med kakor istället. Det är inte så konstigt, jag var ivrigt påhejad av mamma i min kakframfart. Och lika glad för det var jag. Men nu har jag som sagt fått ett minskat begär och därför tycker jag att det är lite roligt att bjuda på salta saker på kalas och fikaträffar också. Det salta på helgens fikabord var pepparkakor med brieost och hjortronsylt, och knäckekex med prästoströra. Knäckekexen blev för tjocka tyckte jag själv, så kavla järnet om ni provar dom! Prästoströran vad spännande, den var både söt av honungen och lite "oststark" av prästosten. Här är receptet på röran, från bloggen I mitt lilla kök.

Har tyvärr ingen bild, men knäckekexen syns i alla fall.


Prästoströra (ca. 2 dl)

200 g präst- eller cheddarost

2 dl lätt crème fraiche

1/2-1 dl hackade nötter (t ex valnötter och hasselnötter)

Ca. 1 msk honung

Salt och peppar


Gör så här:

1. Riv osten och lägg i en bunke.

2. Blanda i resten av ingredienserna och smaka av med salta och peppar.

Låt röran stå en stund och gona till sig. Servera med kex eller mörkt bröd.

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards