Senaste inläggen
Här kommer en extremt snabbakad och lättbakad efterrätt med juliga inslag, i form av glöggsirap. Vi åt lite lyxigare middag här hemma i helgen och precis innan vi skulle sätta oss och äta och ugnen fortfarande var varm, så gjorde jag de här små bakelserna. Sen fixade dom sig själva i ugnen. Jag tyckte att de blev riktigt goda, det enda problemet var att de blev lite degiga i botten. Men sirapen tillsammans med äpplena och sedan glass till det blev jättegott! Om man vill kan man skära dem i ännu mindre bitar och servera till glögg eller som tilltugg. Här är receptet, från Arla.
Äppeltarte med glöggsirap. 10 bitar.
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Lägg de frysta smördegsplattornapå en plåt med bakplåtspapper.
2. Skala, kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor. Lägg äppelklyftorna omlott i en sträng på mitten på smördegen.
3. Strö över sockeroch kanel. Hyvla över smöret.
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min tills de får fin färg.
5. Koka ihop glöggeni en kastrull på låg värme till sirapskonsistens (tar en stund). Låt glöggsirapen svalna något.
6. Skär varje längd i 5 bitar. Ringla glöggsirapenöver äppeltarten.
Servera med glass!
Har haft släkten här på inflyttningsfika idag! Riktigt mysigt var det och full fart med folk, och barn och hund. Det brukar ju alltid vara en massa sötfika här hemma och det kan man ju bli lite less på, så jag ville förnya mig lite. Därför hade vi lite mer salta godsaker till fikat idag också, men mer om det senare. För här kommer en favorit i repris! Det är en saffranskaka som mamma gjorde förra sommaren och som är jättegod. Det är kokos i och en hel del smör. Kan vara därför som den är så saftig. Väl värd ett försök, särskilt just nu. Här är receptet. Jo, en sak till. Försöker lära mig mer om fotandets konst. Det går väl sådär. Har läst på om bländare, skärpa och linser och program, och blev riktigt nöjd när jag fotade och bilderna fick ett så bra ljus. Glömde dock bort skärpan. Så nu ser man knappt vad det är på de flesta bilder. Men det var ju fint ljus. Därför är bilderna lite sämre. Learning by doing.
Saffranskaka med kokos
200 g smör
200 g riven kokos
1 pkt (½ g) saffran
1 sockerbit
2 ägg
3 dl strösocker
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret.
2. Pensla lite av smöret på insidan av en kransform (som rymmer minst 1½ l) och låt svalna.
3. Skaka runt 3/4 av kokosen i formen så den blir täckt av kokos.
4. Lägg resten av kokosen i det smälta smöret och låt det svälla. Rör om då och då.
5. Stöt saffranet i mortel med sockerbiten (den hjälper till att pulverisera saffranet).
6. Vispa ägg och socker pösigt.
7. Vispa därefter ner kokossmöret, saffran och mjölk (med lägre hastighet).
8. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggblandningen.
9. Häll i formen och grädda nedre delen av ugnen i 50-60 min.
10. Lossa kakan ur formen och vänd upp och ner på ett fat. Låt formen vila över medan den svalnar.
Klart!
En favorit i repris kommer här, men med lite mer polkagrisar denna gång. Varje gång jag har gjort kola hittills så har jag lagt en väldans massa tid på att slå in den i papper. Inte i år. Det är för pilligt och irriterande och tar bort hela glädjen med godisbakandet. Jag skar dem i rutor istället och la dem med bakplåtspapper emellan i en burk. The easy way out. Här är receptet:
Polkagriskola ca. 40 bitar - beroende på storlek
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
100 g smör
1 dl sirap
4 msk kakao
1 krm salt
2 msk flytande glykos
1 påse polkagrisar (100 g)
Gör så här
1. Gör ett snitt i påsen med polkagrisar och lägg två kökshandukar över påsarna, ha dem på en skärbråda. Banka med en hammare på polkagrisarna så att de blir i mindre bitar.
1. Blanda alla ingredienser utom polkagrisarna i en tjockbottnad kastrull.
2. Slå på plattan och låt det koka ihop. Rör då och då under kokningen.
3. Koka tills smeten klarar ett kulprov.
(Kulprov: häll iskallt vatten i en kaffekopp och ta sedan upp lite smet med en sked och häll i koppen. Om du kan forma smeten i vattnet till en kula är kolan klar. Kolan får samma konsistens som kulan har när smeten kallnat)
4. Häll i nästan allt polkagriskross i smeten (spara lite till garneringen).
5. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna (min var 20x15 cm). Häll kolasmeten i formen och låt den stelna. Ställ in den i kylen efter en stund.
6. Skär kolan i rutor. Förvara i frysen i en burk och lägg bakplåtspapper mellan.
Klart!
Luciadagen idag och med den följer luciatåg och lussekatter i massor! Ska nog lyckas trycka i mig lite glögg, julmust och julost under dagen också. Här kommer därför ett lussekattsrecept och inte vilket som helst. Med risk för att bli tjatig så kommer ännu ett recept från Leila. Liksom kanel- och chokladkakorna så var de här lussekatterna kanongoda! De fick jäsa riktigt länge och jag körde degen riktigt länge i bakmaskinen. Jag tror det var hela grejen. De blev väldigt fluffiga och goda, det här receptet kommer jag definitivt att återvända till. Vill man hitta fler kakor med saffran så finns det några här:
Se till att få äta något med saffran idag, man måste ta alla chanser man får.
Lussekatter ca. 30 st
1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till pensling)
Gör så här:
Klart och hur jäkla gott som helst!
En till av årets nykomlingar är den här chokladdoppade saffranskolan. Egentligen vet jag inte om den är så chokladdoppade för Sandra fick pensla varje form med choklad innan vi började med kolan, så det är rätt pilligt. Och helt perfekt när man slipper göra det själv! Kom på efter fotandet att jag kanske skulle ha delat den med en kniv istället för att bita av halva pralinen, det skulle kanske ha blivit snyggare. Men det funkar inte riktigt så här, poängen är ju att det ska ätas. Det var hur som helst en oslagbar kombo, ganska sött såklart men gott! Så här gör man.
Saffransfyllda chokladpraliner 40 st
1 g saffran
1 dl socker
100 g smör
3 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 msk glykossirap
Gör så här:
Det roligaste julgodiset i år var géléhjärtana med skogshallonsmak! Det var inte lika svårt som man kan tro, men det krävdes en del gelatin och en kökstermometer. Vi hade dock ingen kökstermometer, men man kan ju inte ge upp när man är på gång och taggad. Så vi löste problemet med en utomhustermometer som vi diskade och diskade. Den gick däremot bara till 70 grader, så när det gäller de högre temperaturerna fick vi gå på känsla. Resultatet blev riktigt bra, det enda negativa var att de blev lite sladdriga men smaken var supergod! Mycket tack vare skogshallonen som vi hade, så om man har det rekommenderar jag starkt att man använder dem, det blir så mycket godare än med trädgårdshallon. De smakade verkligen hallon, inte alls så där konstgjort som det smakar ibland. Ett hett tips till godisbordet, som bryter av mot choklad och kola. Här är receptet, ur tidningen Hembakat.
Gélehjärtanca. 40 st
10 gelatinblad (jag skulle ta 2 till om jag gjorde det igen)
200 g djupfrysta hallon
2 ½ dl strösocker
knappt 1 dl vatten
½ dl vit sirap (vi hade ljus sirap)
1 tsk citronsyra
matolja
Udda redskap:
Hjärtformar (till iskuber)
kökstermometer
Gör så här:
1. Pensla formarna med ett tunt lager olja.
2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
3. Tina hallonen och passera dem genom en sil med små hål för att få bort kärnorna. Väg upp 100 g slät hallonpure.
4. Koka socker och vatten i en kastrull. Tillsätt sirap och koka på hög värme till 150 grader. Rör inte för mycet under kokningen.
5. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt hallonpurén. Låt blandningen koka upp igen till 125 grader på medelvärme. Rör om då och då.
6. Ta upp gelatinbladen och skaka av vattnet från dem. Rör ner dem och och citronsyran in hallonmassan i kastrullen
7. Ta bort kastrullen från plattan och låt blandningen svalna till ca. 55 grader i rumstemperatur. Rör om några gånger under tiden.
8. Häll hallonsåsen i en kanna med pip och häll den sedan vidare i hjärtformarna.
9. Låt hjärtana stå i rumstemperatur i ca. 3-4 timmar.
10. Lossa hjärtana ur formarna. Torka ev. bort överflödig olja och rulla dem i strösocker.
Klart!
Sandra häller upp hallonsåsen i formarna. På grund av formbrist fick vi ta iskubformar också. Det funkar det med!
Här är dom, lite spontant ståendes ute i snön...
"Utbildningsministern skyller på sossarna. Vänstern på friskolorna. Socialdemokraterna på skattesänkningarna. Sverigedemokraterna på invandrarna. Och Miljöpartiet poängterar än en gång att Gustav Fridolin är lärare."/Katrine Kielos, Aftonbladet.
Här började det..
...och här tog det slut.
Och i mitten såg det ut ungefär såhär:
Stökigt och väldigt kul, dom är så roliga dom här två! Julmusiken skrålade som bara den i bakgrunden men bröts ibland av med norska låtar som ingen fattade och De vet du. Sandra och Johan ville ha lite mer tempo i musiken men extremt traditionell som man är så var jag tvungen att bryta av allt med Carola och Tommy Körberg med jämna mellanrum. Varje gång undrade Sandra misstänksamt om det var Peter Jöback. Lillebror tog efter och undrade tillslut vem Petter var. Ja, ni hör ju. Det fanns anledning att skratta lite varstans. Och för rättvisans skull kan jag väl säga att mina höfter gick varma till Christmas in jail. Det lockade tydligen också till en hel del skratt. Men det är ju där det sitter! Trots allt så lyckades vi göra fem olika sorter som vi alla blev riktigt nöjda med! Det är nog första året som alla sorterna blev bra och då gav vi oss ändå på att göra géléhjärtan. Vi gjorde trillingnötter också och mintpastiller, polkagriskola och en chokladtäckt saffranskola. Först ut bli trillingnötterna!
Det blir ju lätt väldigt sött, fett och tungt när man bakar julkakor och det är väl också det bästa med julen. Att både den och man själv får vara lite söt, fet och tung. Men det kan vara bra med ett lite friskare och syrligare inslag också som inte har något med kola eller choklad att göra. Här är ett sådant, snöiga limekakor. Jag tror att det här är en sådan kaka som man antingen gillar skarpt eller inte gillar alls, för den har en ganska stark limesmak. Jag gillar syrligt kakor och godisar så jag tyckte den var klockren. Väl värd ett försök!
Snöiga limekakor ca. 25 st små
90 g rumsvarmt smör
0,8+1,6 dl florsocker
2 lime (rivet skal+saft)
1 msk vaniljsocker
4,5 mjöl
2 msk potatismjöl
1/4 tsk salt
Gör så här:
1. Vispa smör och 0,8 dl florsocker vitt och fluffigt med elvisp.
2. Tillsätt rivet limeskal, limesaft och vaniljsocker.
3. Blanda potatismjöl, mjöl och salt i en egen bunke. Blanda sedan ner det i smörblandningen.
4. Knåda till en deg och dela den i två delar. Rulla varje del till en rulle, ca. 4 cm i diameter, ca. 2 dm lång.
5. Plasta rullarna och låt dem vila i kylen i en timme.
Sätt ugnen på 180 grader.
6. Skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda 13 minuter tills de fått lite färg.
8. Låt kakorna svalna på galler i ca. 8 minuter. Lägg dem sedan i en plastpåse tillsammans med resterande florsocker (1,6 dl). Skaka påsen så att kakorna blir helt vita.
För att få upp dem ur påsen kan man ta ett durkslag och hälla dem försiktigt i det. Sedan skakar man lite så försvinner det överflödiga florsockret.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|