Alla inlägg under maj 2012

Av enkakaiugnen - 9 maj 2012 18:15

 

I förrgår hände något jätteroligt! Vi blev en till i släkten! Min kusin Sarah fick en liten tjej! Så nu lär hon nog få en väldig massa besök framöver när alla vill se, hålla i, och klämma på den lilla gobiten. På söndag fyller hon dessutom år själv, så därför hade vi kusiner en bakkväll förra veckan hemma hos Sarah där vi bakade och bullade upp frysen med gosaker. Hon har ett helt fantastiskt kök, man vill aldrig gå hem när man är där.

Vi hann baka tre sorter:

 

Mammas bullar,

 

Mormors sirapskakor (kolasnittar) och

 

Snabb hallonkaka.

Både bullarna och hallonkakan har jag gjort förut så klicka på länkarna så hittar ni de recepten, det funkar även med sirapsrutorna. Sirapskakorna hade vi aldrig bakat, någon av oss tre, och det är ju alltid lite svårt att baka mormorkakor eftersom de aldrig blir lika bra som orginalet. Men Sarah hade råkat vara på plats så precis förra gången mormor bakade så hon hade sett det live. Kanske var det därför vi lyckades så bra, för det gjorde vi. Vi lyckades faktiskt bra med alla kakor och bullar, tycker jag! Skulle gärna göra om det någon gång snart, det är riktigt kul att baka och laga mat tillsammans. Men jag har på känn att en bakkväll kommer dröja ett tag nu, det har ju som sagt dykt upp en mycket viktigare liten godbit hemma hos Sarah.

Av enkakaiugnen - 8 maj 2012 17:50

    

Sirapsrutor kallar mormor dem, och då får de heta så. Men de kanske är mer kända som kolasnitt. Jag är ju ett stort fan av mjukkakor, gärna med sylt, glasyr eller något annat krämigt och gott så småkakorna kommer lite i skymundan här på bloggen, men nu ska det ändras. Nu kommer först sirapskakorna här och sedan ska jag precis sätta mig och söka ett recept på havrekakor och därifrån gå vidare med makalösa. Vilka är era småkakefavoriter?


Mormors sirapskakor ca. 50 st

200 g mjukt smör

1 3/4 dl socker

1 msk sirap

2 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Rör smör, socker och sirap poröst i en bunke.

2. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en egen bunke och rör sedan ner det i smörsmeten.

3. Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop det och dela i 4 lika stora delar.

4. Rulla ut varje del till en längd, lika lång som plåten.

5. Lägg rullarna på bakplåtspapper på en plåt och grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter.

6. Ta ut dem, låt dem svalna lite på plåten och skär dem sedan i sneda snitt så de blir avlånga kakor.

Mumsigt värre!

     

Av enkakaiugnen - 6 maj 2012 21:23

 

Läs det där fort, den som kan. Jag älskar ihopskrivningar, språknörd som jag är. Hur många k kan man klämma in i ett enda ord? undrar kanske någon. Fem stycken fick jag till här, inte illa om jag får säga det själv. Nog om språk, mer om kaka. Den här kakan ser ut som klassiska mockarutor fast i vitt. De smakar däremot inte så, utan har som namnet avslöjar kola- och kokosinriktning istället. Kola och lingon brukar ju funka bra ihop, kom jag på mitt i baket så därför blev det lite lingonsylt i smeten också. Det hade kunnat få vara mer av det, lingon och kola är ju en himla bra kombo. Kakorna blev goda och saftiga och glasyren smakade jättebra, dock var det lite väl mycket sockerkristaller kvar i den. Så låt sockret smälta ordentligt i smöret innan du rör ner övriga ingredienser till glasyren. Då lyckas du nog bättre än jag gjorde. Receptet är taget ur en Allers-tidning. De kan sina recept där.


Kokos- och kolakakor Ca. 18 rutor

Kaka:

2 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ dl grädde

½ dl vatten

Ca. ½ dl lingonsylt


Kolakräm

75 g smör

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 äggula


Kokosflingor


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Rör ner övriga ingredienser.

3. Klä en långpanna, ca. 30x25 cm, med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Klicka över lingonsylten och dra med en gaffel i smeten för att fördela och trycka ner sylten.

4. Grädda i ca. 30 minuter, kolla med en sticka att den är färdig och inte kladdig.

Låt kakan svalna.

Kolakrämen:

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Ta grytan från värmen och vispa i socker. Vispa så sockret löser sig bra och tillsätt sen vaniljsocker och äggula.

Vispa tills krämen går ihop och blir lite tjockare.

Bred krämen över den avsvalnade kakan och strö över kokosflingorna. Skär kakan i rutor och servera eller frys in.

   

Årets första utebilder! Balkongen är återtagen från vintern!

Av enkakaiugnen - 1 maj 2012 12:00

   

Kalassäsongen fortsätter. Idag är det morfars tur och i fredags fyllde min bakverkstokiga mamma år! Hon önskade sig ingenting förutom en tårta av mig och det var väl det minsta jag kunde göra. Jag bestämde mig för att köra på chokladtårtan som jag gjorde till min egen födelsedag, men ändra den lite. Grunden behöll jag, med chokladtårtbotten och chokladkräm som garnering. Mamma ville gärna ha jordgubbar på den och hade jag tänkt efter lit längre så hade jag naturligtvis fyllt den med jordgubbsgrädde. Nu tänkte jag lite kortare än så och gjorde samma fyllning som i påsktårtan, nämligen hallongrädde och blåbärssylt. Den blev hur som helst väldigt god, enligt de som smakade och jag tyckte också om den. Jag gillar det här med choklad i tårtor! Så här gjorde jag.


Chokladtårtbotten räcker till ca. 10-12 personer

3 ägg

3 dl socker

3,3 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1,1 dl kokande vatten


Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten med en slev, vispa inte.

3. Blanda ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.

4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)

5. Grädda i 175 grader i ca. 50-55 minuter (prova med en sticka att den är klar).

Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.




Choklad- och jordgubsstårta (räcker till ca. 10-12 pers)

1 chokladtårtbotten

1,5-2 dl vispgrädde

½-1 dl hallonsylt eller jordgubbssylt (efter smak)

2 dl blåbärssylt (eller lika mycket mosade, sockrade jordgubbar)

1 sats chokladglasyr

1 liter jordgubbar, sköljda och ansade.


Gör så här:

1. Skär i tre lager. Ett bra sätt är att lägga kniven horisontellt med kakan och skära runt hela kakan först, en liten bit in i kakan. Sedan skär man horisontellt rakt igenom kakan, då blir lagren raka och lika tjocka runt om.

2. Bred blåbärssylt/jordgubbsmos på första lagret och lägg på nästa lager.

3. Vispa grädden och blanda ner hallonsylten/jordgubbssylten. Smaka av så det blir så pass sött/syrligt som du vill ha det. Bred hallongrädden på nästa lager. Lägg på locket.

4. Bred chokladglasyren på locket, snåla inte utan ta mycket. Bred krämen runt kanterna. Ett bra sätt är att "dutta" glasyren längs kanten först och sedan breda ut den runt om.

Garnera med jordgubbar som du tycker blir fint. Jag skar mina uppifrån i kryss så det blev fyra bitar av varje gubbe. Ser så mycket fram emot jordgubbssäsongen nu!

      

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards