Direktlänk till inlägg 4 oktober 2012

Mormors skogsbärstårta!

Av enkakaiugnen - 4 oktober 2012 17:00

   

Världens bästa mormor fyller år till veckan. Hon är fantastisk. En genomsnäll person med det största tålamod som finns. Hon förtjänar definitivt en egen tårta så till dagens födelsedagsmiddag gjorde jag en sån till efterrätt. Jag ville göra en rosa tårta med hallonsmak, så det fick bli en skogsbärstårta. Det är en vaniljtårtbotten med blåbärssylt och hallongrädde mellan lagren. Tårtan är täckt med vanlig grädde och ovanpå den ligger ett rosa marsipanlock. Den blev väldigt omtyckt, jättekul! Jag tyckte också om den och jag tror att mycket berodde på att jag gjorde egen sylt, både blåbär och hallon. Det smakar så mycket mer än köpesylt. Men hinner man inte så funkar såklart det med, och det är ju smidigare.

Så här gjorde jag.


Skogsbärstårta (Räcker till ca. 12-14 personer)

1 tårtbotten (se nedan)

1-1,5 dl blåbärssylt

1 dl hallonsylt

Ca. 7 dl grädde

Rosa marsipanlock

Vit choklad

Hallon till garnering


Gör så här:

Gör först tårtbottnen och låt den svalna helt. Gör den helst en dag i förväg. Se recept nedan.

1. Vispa grädden och lägg hälften av grädden i en egen bunke. Rör ner hallonsylten och smaka av så det är så sött som du vill ha det.

2. Rör runt i blåbärssylten så den är bredbar.

3. Skär bottnen i tre lager. Ett bra sätt är att använda en vass brödkniv och skära runt om tårtan med kniven först. När man gjort det lägger man kniver horisontellt längs med där man redan skurit och skär igenom tårtan.

Då blir varje lager lika tjockt.

4. Bred ut hallongrädden på första lagret och lägg på nästa lager tårtbotten.

5. Bred över blåbärssylten och lägg på locket.

6. Bred den vispade grädden över tårtan och lägg därefter över marsipanlocket (kolla innan du lägger på locket att det ser ut att täcka tårtan, kavla ut det lite annars.

7. Hyvla över chokladen och dekorera med hallon.

Klart! Bjud någon du tycker om på den!


Tårtbotten

3 ägg

3 dl socker

3,3 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1,1 dl kokande vatten


Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten.

Rör i, vispa inte.

3. Blanda sist ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.

4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)

5. Grädda i 175 grader i 45 minuter.

(Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.)

 

 
 
Ingen bild

Annelie

4 oktober 2012 22:25

Denna tårta som jag faktiskt hade turen att få smaka, är absolut en av mina favoriter. Verkligen supergod!

enkakaiugnen

4 oktober 2012 23:09

Tack! Och du som fick sistbiten också ;) Kan tänka mej att den var som bäst dagen efter!

 
Katarina

Katarina

5 oktober 2012 04:17

Vilken vacker tårta med en god fyllning!

http://hovkonditorn.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards