Direktlänk till inlägg 22 oktober 2012

Citronpaj med blåbärsmaräng!

Av enkakaiugnen - 22 oktober 2012 12:00

   

Det finns ett bakverk i Leilas bakbok som min kusin Sandra och jag stirrat på och velat göra i många år nu, men som vi aldrig gjort, tills igår. Eller vi och vi, Sandra blev faktiskt utan men jag fick smaka i alla fall. Det är den där citronpajen med hallonmaräng i A piece of cake som ser så otroligt god ut, som jag pratar om. Vi gjorde den igår när jag och Emmeli hälsade på Christin. Vi åt en supergod fisksoppa och sedan pajen till efterrätt. Men det var nog det mest omständiga bakverk jag gjort hittills. Många moment, där man måste ha stenkoll på vad man gör. Man ska koka egen lemon curd, ha färska hallon i oktober, vispa maräng i en halvtimme, göra pajdegen, frysa pajdegen, förgrädda pajdegen, fylla pajdegen, bränna av marängen och ingenting ska gå fel. Men det gör det första gången, så är det bara. Det positiva var att smaken var väldigt god, så hade vi bara fått till konsistensen och gräddningen så hade vi nog varit hemma. Vi hade inga hallon så därför gjorde vi en blåbärspuré istället och rörde ner i marängen i omgångar och det blev jättegott! Så smakkombinationen blåbär-citron var kanon, även citronkrämen och den söta marängen passade bra ihop och pajdegen var bra. Men nästa gång ska lemon curden få koka lite längre och så ska jag göra en mindre sats maräng. Om det nu blir någon nästa gång, man vet ju aldrig med mig och baktålamodet. En väldans trevlig kväll hade vi hur som helst och Frida (som blir sjökapten i Barcelona för tillfället) var också med på ett hörn genom Skype. Vi saknar dej här hemma! Åter till pajen, här är receptet:


Citronpaj med blåbärsmaräng

1 sats mördeg:

½ dl florsocker

4 dl vetemjöl

150 g kallt smör

1 ekologiskt ägg

½ msk kallt vatten


Fyllning:

2 satser lemon curd


Blåbärsmaräng:

200 g frysta blåbär

3 ekologiska äggvitor

saft av ½ citron

3 ½ dl strösocker


Gör så här:

Gör först pajdegen:

1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.

2. Rör i ägget och vattnet och blanda ihop till en smidig deg.

3. Klä en pajform med degen. Tryck upp degen över kanterna så den håller sig kvar där. Ställ den i frysen en stund.

4. Värm ugnen till 175 grader. Nagga och förgrädda pajskalet i 10 minuter.


5. Gör lemon curden och häll den i pajskalet.

Gör marängen:

6. Vispa äggvitan, citronsaften och 1 dl strösocker till en maräng (helst i en rostfri bunke).

7. Tillsätt resten av sockret.

8. Tina och mosa blåbären. Häll av vätskan så att det som blir kvar blir som en puré. Vispa ner purén i marängen, lite i taget. Vispa till ett fast skum.

Höj ugnstemeperaturen till 250 grader.

9. Bred eller spritsa marängen över pajen. Ställ in pajen i ugnen så att marängen får lite färg, högst i 5 minuter. Håll koll under tiden.

Klart! Låt den helst svalna lite så den stelnar till innan du skär upp den.

Som sagt, lite omständigt och många moment, men helt klart värt det!

              

 
ANNONS
 
Katarina

Katarina

22 oktober 2012 13:26

Många moment, men den ser mycket god ut och ingredienserna passar bra ihop!

http://hovkonditorn.blogspot.com

enkakaiugnen

22 oktober 2012 22:13

Ja, det var ju kruxet, men nästa gång tror jag det blir bättre, för då har man ju gått på nitarna redan :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Söndag 29 juli 19:18

        Igår blev jag medbjuden på middag med en kompis. Riktigt trevligt och gott, fick testa vietnamesiska vårrullar för första gången. Alltid roligt när mat och middagar kräver lite arbete innan man kan äta. Till efterrätt fick vi fruktsallad o...

Av enkakaiugnen - Söndag 29 juli 16:00

    Frallor? Nja... formen blev lite..platt. Tur man bryr sig mer om insidan då. Jahapp. Har ju längre levt på dessa havrefrallor nu som är glutenfria och bara så goda, särskilt att rosta! Det enda dåliga med dem är att det är jäst i så det tar...

Av enkakaiugnen - Lördag 28 juli 19:45

      Sommarens klart enklaste efterrätt, efter glasspinne såklart. Gott och fräscht, men ändå tillagat. Hittade receptet på Underbaraclara och höftade hej vilt efter det. Servera med grädde, färskostkräm eller vaniljglass och krossade drömmar. Him...

Av enkakaiugnen - Söndag 15 juli 17:03

           I går testade vi denna kräm som efterrätt tillsammans med en somrig fruktsallad med jordgubbar, kiwi och mango. Tanken var att varva det i glas och ha lite smuldeg över. Men då kom jag på att världens bästa mormor har en hel del rullrån...

Av enkakaiugnen - Onsdag 4 juli 22:00

Det har året har varit lite för baklöst Det hinns helt enkelt inte med att sno ihop en bulldeg också mitt när ekorrhjulet snurrar som allra fortast. Jag har ändå några måsten, vissa bröd och annan mat är helt enkelt för bra för att låta bli. Jag tänk...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se