Direktlänk till inlägg 22 oktober 2012
Det finns ett bakverk i Leilas bakbok som min kusin Sandra och jag stirrat på och velat göra i många år nu, men som vi aldrig gjort, tills igår. Eller vi och vi, Sandra blev faktiskt utan men jag fick smaka i alla fall. Det är den där citronpajen med hallonmaräng i A piece of cake som ser så otroligt god ut, som jag pratar om. Vi gjorde den igår när jag och Emmeli hälsade på Christin. Vi åt en supergod fisksoppa och sedan pajen till efterrätt. Men det var nog det mest omständiga bakverk jag gjort hittills. Många moment, där man måste ha stenkoll på vad man gör. Man ska koka egen lemon curd, ha färska hallon i oktober, vispa maräng i en halvtimme, göra pajdegen, frysa pajdegen, förgrädda pajdegen, fylla pajdegen, bränna av marängen och ingenting ska gå fel. Men det gör det första gången, så är det bara. Det positiva var att smaken var väldigt god, så hade vi bara fått till konsistensen och gräddningen så hade vi nog varit hemma. Vi hade inga hallon så därför gjorde vi en blåbärspuré istället och rörde ner i marängen i omgångar och det blev jättegott! Så smakkombinationen blåbär-citron var kanon, även citronkrämen och den söta marängen passade bra ihop och pajdegen var bra. Men nästa gång ska lemon curden få koka lite längre och så ska jag göra en mindre sats maräng. Om det nu blir någon nästa gång, man vet ju aldrig med mig och baktålamodet. En väldans trevlig kväll hade vi hur som helst och Frida (som blir sjökapten i Barcelona för tillfället) var också med på ett hörn genom Skype. Vi saknar dej här hemma! Åter till pajen, här är receptet:
1 sats mördeg:
½ dl florsocker
4 dl vetemjöl
150 g kallt smör
1 ekologiskt ägg
½ msk kallt vatten
Fyllning:
200 g frysta blåbär
3 ekologiska äggvitor
saft av ½ citron
3 ½ dl strösocker
Gör så här:
Gör först pajdegen:
1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
2. Rör i ägget och vattnet och blanda ihop till en smidig deg.
3. Klä en pajform med degen. Tryck upp degen över kanterna så den håller sig kvar där. Ställ den i frysen en stund.
4. Värm ugnen till 175 grader. Nagga och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
5. Gör lemon curden och häll den i pajskalet.
Gör marängen:
6. Vispa äggvitan, citronsaften och 1 dl strösocker till en maräng (helst i en rostfri bunke).
7. Tillsätt resten av sockret.
8. Tina och mosa blåbären. Häll av vätskan så att det som blir kvar blir som en puré. Vispa ner purén i marängen, lite i taget. Vispa till ett fast skum.
Höj ugnstemeperaturen till 250 grader.
9. Bred eller spritsa marängen över pajen. Ställ in pajen i ugnen så att marängen får lite färg, högst i 5 minuter. Håll koll under tiden.
Klart! Låt den helst svalna lite så den stelnar till innan du skär upp den.
Som sagt, lite omständigt och många moment, men helt klart värt det!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 |
7 |
|||
8 | 9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 |
16 | 17 |
18 | 19 |
20 | 21 |
|||
22 | 23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
28 | |||
29 |
30 |
31 | |||||||
|