Direktlänk till inlägg 22 oktober 2012

Citronpaj med blåbärsmaräng!

Av enkakaiugnen - 22 oktober 2012 12:00

   

Det finns ett bakverk i Leilas bakbok som min kusin Sandra och jag stirrat på och velat göra i många år nu, men som vi aldrig gjort, tills igår. Eller vi och vi, Sandra blev faktiskt utan men jag fick smaka i alla fall. Det är den där citronpajen med hallonmaräng i A piece of cake som ser så otroligt god ut, som jag pratar om. Vi gjorde den igår när jag och Emmeli hälsade på Christin. Vi åt en supergod fisksoppa och sedan pajen till efterrätt. Men det var nog det mest omständiga bakverk jag gjort hittills. Många moment, där man måste ha stenkoll på vad man gör. Man ska koka egen lemon curd, ha färska hallon i oktober, vispa maräng i en halvtimme, göra pajdegen, frysa pajdegen, förgrädda pajdegen, fylla pajdegen, bränna av marängen och ingenting ska gå fel. Men det gör det första gången, så är det bara. Det positiva var att smaken var väldigt god, så hade vi bara fått till konsistensen och gräddningen så hade vi nog varit hemma. Vi hade inga hallon så därför gjorde vi en blåbärspuré istället och rörde ner i marängen i omgångar och det blev jättegott! Så smakkombinationen blåbär-citron var kanon, även citronkrämen och den söta marängen passade bra ihop och pajdegen var bra. Men nästa gång ska lemon curden få koka lite längre och så ska jag göra en mindre sats maräng. Om det nu blir någon nästa gång, man vet ju aldrig med mig och baktålamodet. En väldans trevlig kväll hade vi hur som helst och Frida (som blir sjökapten i Barcelona för tillfället) var också med på ett hörn genom Skype. Vi saknar dej här hemma! Åter till pajen, här är receptet:


Citronpaj med blåbärsmaräng

1 sats mördeg:

½ dl florsocker

4 dl vetemjöl

150 g kallt smör

1 ekologiskt ägg

½ msk kallt vatten


Fyllning:

2 satser lemon curd


Blåbärsmaräng:

200 g frysta blåbär

3 ekologiska äggvitor

saft av ½ citron

3 ½ dl strösocker


Gör så här:

Gör först pajdegen:

1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.

2. Rör i ägget och vattnet och blanda ihop till en smidig deg.

3. Klä en pajform med degen. Tryck upp degen över kanterna så den håller sig kvar där. Ställ den i frysen en stund.

4. Värm ugnen till 175 grader. Nagga och förgrädda pajskalet i 10 minuter.


5. Gör lemon curden och häll den i pajskalet.

Gör marängen:

6. Vispa äggvitan, citronsaften och 1 dl strösocker till en maräng (helst i en rostfri bunke).

7. Tillsätt resten av sockret.

8. Tina och mosa blåbären. Häll av vätskan så att det som blir kvar blir som en puré. Vispa ner purén i marängen, lite i taget. Vispa till ett fast skum.

Höj ugnstemeperaturen till 250 grader.

9. Bred eller spritsa marängen över pajen. Ställ in pajen i ugnen så att marängen får lite färg, högst i 5 minuter. Håll koll under tiden.

Klart! Låt den helst svalna lite så den stelnar till innan du skär upp den.

Som sagt, lite omständigt och många moment, men helt klart värt det!

              

 
ANNONS
 
Katarina

Katarina

22 oktober 2012 13:26

Många moment, men den ser mycket god ut och ingredienserna passar bra ihop!

http://hovkonditorn.blogspot.com

enkakaiugnen

22 oktober 2012 22:13

Ja, det var ju kruxet, men nästa gång tror jag det blir bättre, för då har man ju gått på nitarna redan :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Måndag 28 maj 21:40

                Nu börjar äntligen tomten att växa till sig lite här och några tappra träd och buskar har börjat ge oss lite godsaker. Underbart med alla sommarsmaker nu! Hade lite ont om tid ena kvällen men ville ändå baka något med de här först...

Av enkakaiugnen - Fredag 11 maj 12:18

  Har inte bloggat på en evighet känns det som. Knappt bakat heller, ekorrhjulet snurrar liksom lite för fort nu. Det roliga är däremot att jag numer har bra baksällskap i form av en glad tvååring som ska hjälpa till. Här om kvällen blev det hallo...

Av enkakaiugnen - Söndag 14 jan 18:45

                  Äntligen ett glutenfritt bröd utan mjölmix med god smak som håller ihop bra. Havremjöl är en ny favorit! Jag testar ju titt som tätt glutenfria recept, mest för att jag mår bäst av att inte äta mjöl för ofta. Eftersom jag ändå ä...

Av enkakaiugnen - 29 december 2017 14:01

         Jag älskar mazariner, det är sen gammalt. Har provat att baka i formar med allt ståhej det för med sig och håller mig därför numer till den här typen av kaka. Lika gott men mycket enklare. Denna gång blev det citronglasyr till och det är n...

Av enkakaiugnen - 29 december 2017 13:45

    Nu är ju julen nästan slut, så det är lite försent för det här receptet men jag måste bara ha kvar det inför nästa år! De här är de godaste lussebullarna jag gjort, de blev så saftiga och det är lite rom i dem också. Det här att baka med rom ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se