Direktlänk till inlägg 5 oktober 2014

Kolbullar på kanelbullens dag...

Av enkakaiugnen - 5 oktober 2014 20:56

   

Hade precis en sån lördag som jag längtat efter. En sån där som man ser framför sig när man längtar till helgen, där det är soligt och varmt och allt går i långsam takt och man äter en massa gott och har det lite för bra. Så blev det också, ibland flyter livet liksom på lite extra bra. Vi köpte en kolbullepanna häromsistens, på marknaden i Munkbysjön, och igår var det invigningsdags. Man kan inte inviga en kolbullepanna var som helst, det måste ske i skogen så därför var det bara att knata iväg. Upp på närmsta (..nja) berg gick vi och gjorde oss en eld. Det är lätt att älska den här delen av landet. Berg och sjöar, gulröda björkar och buskar och solen som kastar sig över en där på berget. Jag kunde ha suttit kvar där än. Det som störde friden något var vår oförmåga att få till de perfekta kolabullarna vilket vi skyller pannan för helt och hållet. Man måste ju "elda in den" och det gjorde vi. Slutsats: ha mycket smör och mycket bacon, ät med lingon och kaffe och ta det lite lugnt så blir det hur bra som helst. Det är ju världens enklaste utflyktsmat och alla som någon gång anglat på en norrländsk tjärn lär ha ätit dessa bullar. Om inte så är det hög tid. Och har man ingen kolbullepanna så kan man ta en gjutjärnsstekpanna och fixa till en lång träpinne till som handtag. Så här gör man bullarna.

 

Kolbullar Ca. 4 st

4,5 dl vatten

1 tsk salt

3 dl vetemjöl (jag bytte ut lite av mjölet mot fint rågmjöl)

Ca 150 g bacon/fläsk, helst tärnat

Lingonsylt efter behag

Smör att steka i.


Gör så här:

Hemma:

Vispa ihop mjöl, salt och vatten till en slät smet. Häll det i en ren petflaska.


I skogen:

Värm pannan och smält smöret i den, ca. 1 msk smör per kolbulle.

Stek på bacon/fläsk så det får färg och häll sedan på lite kolbullesmet.

Vänd när smeten stelnat, efter ca. 2-3 minuter.

Stek lika länge till och ät den sedan med lingonsylt.


Det svåra är att få dem hela och fina, en träningssak misstänker jag. Tänker träna en hel del på det för det är så sjukt gott detta. Perfekt sätt att fina bullens egen dag.

  Vilken är din bästa utflyktsmat?

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Oktober 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards