Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 20 mars 2014 22:36

   

Här kommer det en riktig sockerbomb! Perfekt för lördagsbak och helgfika. Det är vanliga vaniljmuffins med blåbär och choklad, som är toppade med maräng. En riktigt bra maräng dessutom, den enklaste jag gjort! Ibland kan det ju ta sju resor att få till en maräng för enligt vissa recept ska det vispas och hällas i en sockerlag i tunn stråle och en massa annat. Men här var det två steg. Vispa äggvitor. Häll i sockret lite i taget och vispa tills det är hårt. Piece of cake. Muffinsarna blev saftiga och bra i konsistensen, kanske lite för söta för min smak eftersom det var både vanilj och maräng i samma form. Om man vill ha det lite syrligare så kan man låta bli att sockra bären så mycket. Här är receptet, ur tidningen Hembakat.


Marängmuffins med blandade bär 12 st stora

3 äggulor

1,5 dl strösocker

150 g smör

2, 25 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 dl mjölk


Maräng:

3 äggvitor

2,25 dl socker

2 tsk vaniljsocker


Fyllning:

200 g blandade bär

strösocker

potatismjöl


Gör så här:


Sätt ugnen på 175 grader.

1. Dela äggen i vitor och gulor, och smält smöret.

2. Vispa socker och äggulor pösigt.

3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.

4. Rör ner smör, mjölk och mjölblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet.

5. Blanda bären med socker och potatismjöl i en skål, så bären blir vita. Rör ner häften av bären i muffinssmeten.

6. Fördela smeten i muffinsformar, helst i en muffinsplåt.

7. Grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter.

8. Ta ut muffinsarna och tryck ner resterande bär i muffinsarna.


Maräng:

1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en ren bunke (ingen äggula får komma med äggvitan, då stelnar det inte).

2. Vispa ner lite socker i taget och vispa sedan tills det blir en fast smet.

3. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut marängen på dem, eller bred ut marängen.

4. Grädda muffinsarna i ytterligare 15 minuter.

Klart!

Om man vill så kan man garnera med fler bär och äta dem med grädde eller glass.

   

Av enkakaiugnen - 18 mars 2014 22:36

         

I måndags upptäckte jag några nya saker. Jag hade en ganska otäck morgon och for av vägen med bilen. Allt gick bra, men jag var lite skakig resten av dagen och från ingenstans kom det under eftermiddagen ett väldigt starkt sug efter socker och sötsaker. Bakinspirationen sköljde över mej och den kvävdes inte ens av brist på smör, citron, jäst och en hel del annat. Så vi for på affärn. Sambon körde. Han fick också för sig att delta i bakprojektet, vilket han verkade ångra en bit in i det. Jag bakade mer än nånsin faktiskt. 5 sorter blev det, och för en gångs skull så glömde jag ingenting på spisen, i ugnen eller någon annanstans. Jag höll koll på tider, hade i lagom mycket av allt och då blev jag ännu gladare. Så det är lärdom nummer ett, bakning är en grymt bra terapi! Jag är helt allvarlig, jag blev så mycket lugnare av de där timmarna med fullt fokus på sirap och bakplåtspapper.


Lärdom nummer två är att det verkligen finns folk som bryr sig om andra, på riktigt. Jag vet inte hur många som stannade, vände och kom tillbaka för att höra hur det gick för mig och erbjuda mig hjälp när jag stod där på sidan och väntade på hjälp. Under en lång stund så stod tjejen som körde bakom mig där och höll mig sällskap. Och sedan min kusin Sarah som kom dit och drog upp min bil. Och pappa och Björn som hejade på. Och jag blir så tacksam över all hjälp och över vad bra jag har det. Man ska tänka på sånt, och göra det mycket oftare.


Eftersom det var så många som hjälpte mig så fanns det ju många att baka till. Så därför bakade jag just sånt som jag trodde att dom ville ha. Mamma var först ut, hon fick de här knäckiga toscarutorna. Det är en ganska liten och lagom kaka, med tydliga kolasmak av toscan och lite choklad på det. Sött och gott. Här kommer då äntligen receptet.


Toscabitar med choklad ca. 30 st

Mördeg:

150 g rumsvarmt smör

3 ½ dl vetemjöl

¾ dl strösocker

1 krm salt

2 äggulor


Toscasmet:

100 g smör

1 ½ dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

2 msk ljus sirap

2 dl mandelflarn


100 g mörk choklad att ringla över


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Blanda mjöl, socker och salt i en skål. Tillsätt mjölet och äggulorna. Knåda ihop till en deg.

2. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, ca. 25 x 30 cm.

3. Grädda kakan längst ned i ugnen i 8-10 minuter. Låt den svalna.


Gör toscasmeten:

1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt det koka ihop.

2. Bred ut toscan över den avsvalnade kakan och grädda igen i 10 – 12 minuter.

3. Skär kakan i rutor medan den är varm.

4. Dela chokladen i mindre bitar och smält den i mikron. Ringla över chokladen och låt kakorna stelna en stund.

Klart!


Av enkakaiugnen - 14 mars 2014 23:26

      


Fredag igen! Och den där extremt trevliga fredagskänslan kommer ju liksom av sig själv. Om man är baksugen i helgen, så är ett av de bästa bakprojekt som man kan ta sig an en rulltårta, tycker jag. Det är sjukt gott, går snabbt och är ganska enkelt. Om man inte gräddar för länge. Då kan man bli ganska förbannad istället, särskilt om man gör det tre gånger. Men håller man bara koll på ugnen i 5 minuter så får man utdelning snabbt. Det går ju att variera en rulltårta i all oändlighet. Alla typer av sylt blir finfint i, eller vispad grädde blandad med sylt, choklad eller färska bär. Det sistnämnda kan ju i och för sig vara ganska svårt att hitta nu, men då kan man frysrensa lite istället. Den här rulltårtan är gjord med rabarber, så har man fryst in just det så kan man ta fram dem nu. Rabarber blir extra gott i tycker jag, eftersom det är ganska syrligt. Vill man piffa till det lite så kan man göra bakelser av skivorna väldigt enkelt. Lägg dem på sidan, klicka över grädde och toppa med bär eller strössel. Kalas!

 

Sötsyrlig rabarberrulltårta ca. 12 bitar

3 ägg

1½ dl socker

½ tsk vaniljsocker  

3/ 4 mjöl

½ dl potatismjöl

1½ tsk bakpulver

strösocker


Fyllning:

300 g rabarber

1 ½ dl syltsocker

1 bit hel kanel

                                                          

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Klä en långpanna (30x40 cm) med bakplåtspapper.

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt vaniljsocker och vispa ner det.

2. Sikta i mjöl, potatismjöl och bakpulver och rör försiktigt smeten slät.

3. Häll smeten i långpannan och bred ut den så det blir jämt.

4. Grädda i 4 min, håll koll på den i ugnen.

5. Strö socker på den nygräddade bottnen.


6. Vänd bottnen upp och ner på ett nytt smörpapper. Lägg en bakduk över och låt svalna.

7. Skär rabarbern i bitar och lägg i en kastrull. Häll över strösockret och lägg i kanelbiten.

8. Koka upp under omrörning så att sockret smälter. När sockret smält, rör inget mer, utan vicka istället på kastrullen då och då. Låt koka utan lock i ca. 5 min. Låt därefter svalna.

9. Montera: Dra bort bakpappret från den kalla bottnen och bred över rabarberfyllningen. Rulla ihop härligheten och låt den vila en stund med skarven neråt, inlindad i bakpappret.

Skär upp i skivor. Klart!

Ja, jag vet att jag knytit en rosett runt rulltårtan. Och ja, det är kanske lite corny. Men det är ju fint! Kan inte saker och ting bara få vara lite fina, omoderna och avslappnade ibland? Kan vi inte bara ta det lite lugnt och knyta en rosett runt rulltårtan? Okej då.

Av enkakaiugnen - 8 mars 2014 17:00

   

Är nyss hemkommen från en fantastisk fjällsemester, där det faktiskt har ätits en hel del limpa doppad i varm oboy. Det har också åkts en hel del skidor, på tvären och bredden och ätits en väldans massa god mat! För att inte tala om sällskapet, det bästa av allt! Eftersom det ätits så mycket och dessutom på en hel del bra utflyktsställen så tänkte jag göra ett inlägg om det framöver om någon skulle råka befinna sig i fjällen och behöver utflyktstips. Annars är ju faktiskt det allra bästa utflyktstipset just det med limpa i varm choklad. Dock inte för länge. Då behöver man ju först och främst en limpa, kanske till och med en glutenfri sådan, så här kommer det en sån. Den blev både saftig och god och funkar perfekt att rosta också. Själva stommen i brödet är bovetemjölet, och den blev hög och fin. Nu har jag provat två glutenfria bröd, båda ur tidningen Hembakat och båda har varit riktigt goda! Så det här måste jag fortsätta med.


Glutenfri Sirapslimpa 1 st

500 g kylskåpskall mjölk

20 g jäst

100 g mörk sirap

300 g bovetemjöl

50 g maizena majsstärkelse

2 tsk salt

1 tsk brödkryddor

40 psylliumfröskal


Gör så här:


1. Vispa ihop mjölk, jäst, sirap, bovetemjöl, maizena, salt och brödkryddor till en jämn deg. Vispa sist ner psylliumfröskal.

2. Låt degen vila i en bunke, täckt med platsfolie i ca. 2 timmar.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och strö övet bovetemjöl.

4. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper eller i en brödform och låt den vila i 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader.

5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca. 45 minuter. Låt det svalna helt innan du skär upp det. Klart!

 

Av enkakaiugnen - 7 mars 2014 08:15

   

När jag tittar i de olika kategorierna som finns här på bloggen så blir favoritsmakerna ganska tydliga. En av dem är rabarber - mest för att det blir babar baklänges. Hmm. Det är i alla fall dags att göra av med lite rabarber nu och det här är en favorit från förr. Den är riktigt god, antagligen för att den innehåller philadelphiaost och det är jag ju väldigt svag för i de flesta sammanhang. Det blir liksom lite syrligare och inte lika sliskigt. Så här är ett till recept att roa sig med under sportlovet, om man nu råkar ha den stora turen att bo i Norrland där det är sportlov denna vecka. Annars kan man kosta på sig att baka den ändå, den är värd det. Själva namnet är ju lite misstänkt, men det är precis som en brownie, men med vit choklad istället. Så den är ganska kladdig och har ganska många smaker.  Här är receptet, från Leila.


Rabarberblondies Ca 16 st

Blondiesmet:

150 g margarin el. smör

2 ägg

2 dl strösocker

1 ½ dl vetemjöl

100 g vit choklad


Rabarberphiladelphiakräm

150 g rabarber

1 msk vatten

½ dl strösocker

200 g philadelphiaost

2 äggulor


Garnering:

100 g vit choklad


Gör så här:

Gör krämen först:

1. Skär rabarbern i tunna skivor och koka dem på svag värme med vatten och socker tills de är mjuka, i ca. 15 minuter. Om det är mycket vatten kvar, så låt det koka lite till.

2. Låt rabarbern svalna lite och rör ner philadelphiaosten och äggulorna. Vispa med elvisp om det är svårt att blanda. Lämna krämen en stund.


Gör kakan:

Sätt ugnen på 150 grader.

3. Smält smöret.

4. Vispa ägg och socker pösigt.

5. Rör ner mjöl och smör i äggvispet.

6. Hacka den vit chokladen grovt.

7. Bred ut hälften av smeten i en smord och bröad form (ca 15 X 25 cm) och bred sedan philadephilakrämen över smeten. Lägg resten av smeten över krämen så den täcker krämen.

8. Strö över den vit chokladen.

9. Grädda i 40 minuter, mitt i ugnen. Känn efter med en sticka att den är klar.

10. Låt den svalna och skär den sedan i bitar.

Klart!

Av enkakaiugnen - 5 mars 2014 15:15

 

Nu är det sportlov och då ska det ju sportas en väldans massa. Sådana gånger är det viktigt att man äter upp det man sportar bort och då kan ju bakning vara en väldigt bra sysselsättning. Kul och kreativt och dessutom väldigt gott och glatt. Därför tänkte jag tipsa om kategorin "Enkelt" här till vänster. Där samlar jag alla recept som jag tycker är enkla att lyckas med. Passar ju bra om man inte bakar så ofta, eller om man har turen att vara barn fortfarande. Här är några av mina chokladfavoriter ur den kategorin. Bake away!


 

Sarahs kladdkaka


 

Mjölkchokladcookies


 

Sockerfri banan- och chokladkaka. En ny och nyttig favorit.

Av enkakaiugnen - 3 mars 2014 19:30

   

Det är vår i luften! Vårkänsla och fredagskänsla på samma gång, det är inte dumt! Och på eftermiddan när jag var ner på stan en sväng, så var gatorna tomma från snö och även fast det blåste rejält så behövdes ingen mössa för det var varma vindar! Och våri butikerna var det. Små blommor, rosa och gröna tyger, bokrea och lågskor i tyg med fina snören och annat som gjorde mig på så väldigt gott humör. Vilket kanske är konstigt, eftersom sportlovet börjar idag och då ska man väl helst önska sig snö. Men jag tror inte vintern är slut än i och för sig, men det är så jäkla härligt att känna att våren är på intåg! Så därför kommer här ett vårigt recept från April förra året. Citronsmak är det också, och det enades jag ju om att det var bland det bästa som finns. Skönt att enas med sig själv, så lättsamt.


Citronmuffins med maräng och lemon curd! Ca. 16 st

100 gr smör

1 dl mjölk

3 ekologiska ägg

2 ½ dl socker  

1 tsk vaniljsocker

3 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

lite salt

2 dl lemon curd


Maräng

3 äggvitor

2 dl socker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smöret.

2. Sikta samman mjöl, bakpulver och salt.

3. Vispa socker, ägg och vaniljsocker vitt och pösigt.

4. Häll mjölk och grädde i smöret och häll blandningen i äggsmeten. Rör ihop.

5. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.

6. När smeten är någorlunda slät så häll den i en muffinsplåt klädd med formar.

7. Grädda i 12-15 minuter, vänta inte för länge med att ta ut dem!

8. Låt dom svalna lite och gröp sedan ur lite ur varje muffins, där ska det vara lemon curd sedan.

9. Lägg lite lemon curd i varje muffins och lägg tillbaka "locket" på dom.

Sätt ugnen på 250 grader.

 

Gör marängen:

Vispa äggvitorna i en väl rengjord bunke. Det får inte vara nån äggula med för då stelar det aldrig. Vispa tills det blir ett fast skum. Vispa därefter ner sockret, lite i taget.

10. Spritsa eller bred marängen över varje muffins.

11. Ställ in muffinsarna i ugnen igen i 1-2 minuter så marängen får lite färg. Titta ofta, det går jättefort!

Klart! Garnera med citronskal och citronmeliss.

 

Av enkakaiugnen - 28 februari 2014 08:30

   

Försökte mig på något nytt, ett litet projekt så att säga. Jag ville prova att baka glutenfritt. Jag har aldrig gjort det tidigare, men det var så fina bilder i senaste numret av Hembakat så jag fick ett infall. Köpte bovetemjöl och grejer och satte igång. Det gick riktigt bra, jag fick till två typer av bröd som faktiskt smakar väldigt likt vanligt bröd. En sirapslimpa och så de här solrosfrallorna. Båda bröden blev väldigt saftiga och smakrika och de är ju godast nybakade med smör, ost, gurka och kaffe till. Och kanske en bok till också, till exempel den ni ser på bilden. Så otroligt bra och annorlunda bok, vill aldrig att den ska ta slut! Men nu är det bara några ynka sidor kvar, tyvärr.


Det är "Min mormor hälsar och säger förlåt" av Fredrik Backman. En bok där man får följa många olika människor, sagor och tankar. Dessutom har den ett annorlunda, ungdomligt men ändå välskrivet språk. Så jäkla bra! Så har man den också, då är lyckan gjord. Det var den igår alltså. Här är receptet, man måste ju börja i någon ände. Baka först, sen ut på bokrean och handla bok!


Det här är mitt bidrag i Månadens sötsak på Söta saker, där temat är morgon.


Glutenfria solrosfrallor ca. 15 st

25 g jäst

600 g kallt vatten

100 g maizena majsstärkelse

100 g sojamjöl (jag uteslöt det och tog mer bovetemjöl istället)

200 g bovetemjöl

1 tsk salt

40 g psylliumfröskal

50 g solroskärnor


Gör så här:

1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke.

2. Blanda i övriga ingredienser och låt sedan degen vila täckt med platsfolie i ca. 1 ½ timme i rumstemperatur.

3. Olja in händerna och dela degen i 15 bitar. Forma till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

4. Platta till bullarna och strö lite bovetemjöl över den. Låt bullarna vila som de är, i ca. 1 timme.

Sätt ugnen på 225 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca. 20 minuter.

   

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards