Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 7 april 2014 08:00

Fredag, sol, en solstol ute i skogen, hett kaffe och en rabarberscones med ost, det är lycka det. Frihet, värme och godsaker är ju svårslaget, särskilt ihop. Jag har någon salgs bild av att jag en helgmorgon, eller någon eftermiddag när jag slutat tidigt, ska orka ställa mig och röra ihop en sats scones och sedan äta dom nybakade. Det har aldrig hänt, jag orkar inte. Men i fredags hände det, och jäklar vilken lön man får för den mödan. Var tvungen att springa in och hämta en till efter en stund. Sen fick jag frysa in dom för att kunna låta bli, det är så sjukt gott med scones! Och med rabarber blev det väldigt saftigt också. Om man vill kan man krydda smeten med lite kanel, eller också bre över smör med kanel när de är färdiggräddade. Eller äta med ost och marmelad. Gott är det hur som helst, och snart är det fredag igen!


Rabarberscones med (eller utan) kanelsmör ca. 12 st

5 dl vetemjöl

1 krm salt

2 msk socker

2 tsk bakpulver

100 g smör

2 ½ dl mjölk

100 g rabarber (ca. 2 dl i mindre bitar)

2 msk socker


Kanelsmör:

50 g smör

2 tsk kanel


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

1. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.

2. Skär smöret i mindre bitar och blanda ner i de torra ingredienserna.

3. Häll ner mjölken och rör snabbt ihop till en deg.

4. Blanda rabarberbitarna med socker och rör ner i degen.

5. Fördela degen i muffinsformar (gärna i en muffinsplåt).

6. Grädda mitt i gunen i ca. 15 minuter.

Klart!

Blanda smör och kanel ordentligt och servera sconsen med smöret. Eller med smör, ost och marmelad. Eller med något annat,

 

Av enkakaiugnen - 6 april 2014 16:05

 
     

Igår var det kalas! Jag fyller år till veckan men av en hel massa anledningar så blir det inte kalas då, utan vi kalasade till det igår istället. Jag ville göra nåt nytt den här gången och då kom jag på att det finns ju en särskild typ av fika och fikakalas som jag tycker slår alla andra, nämligen Afternoon tea. Det finns på ett café här i stan och där brukar vi ses så ofta vi får till det och småäta scones och brieost och chokladbiskvier i flera timmar. Så det fick bli ett afternoon tea-kalas med lite mindre sött fika och lite mer scones med olika pålägg och grejer till den här gången. Det fanns 3 olika typer av scones, med olika recept till och jag tycker att alla blev bra på sitt sätt. Efter scones och kakor så åt vi tårta, en Äppelprinsesstårta som jag hittade i senaste numret av Hembakat. Jag var lite tveksam till äppelfyllningen i tårtan, men det blev riktigt gott. Bra kombo med den lite syrliga äppelkompotten och det väldigt söta vaniljkrämen. Den var ännu godare idag när den hade stått till sig lite.

Det var ett jättemysigt kalas, så roligt att träffas med familjen och släkten! Här är tårtreceptet, så kommer sconsen inom kort.


Äppelprinsesstårta 1 tårta (ca. 14 pers)

2 ½ dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 tsk mald kardemumma

3 ägg

2 dl strösocker

1 dl rivet äpple

1 dl kokande vatten


Äppelkompott:

2-3 äpplen

½ - 1 dl äppelcider

1-2 tsk mald kanel


Vanilj- och gräddkräm:

4 dl vispgrädde

1 äggula

½-1 msk vaniljsocker

2 msk florsocker


Garnering:

1 färdiggjort marspianlock i valfri färg

Strössel eller något annat man tycker blir fint


Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 175 grader. 

1. Smörj och mjöla en bakform, ca 21-22 cm i diameter.

2. Blanda mjölsorterna med bakpulver och kardemumma i en bunke.

3. Vispa ägg och socker luftigt i en bunke. Rör ner rivet äpple.

4. Rör ner mjölblandningen och det heta vattnet i äggsmeten.

5. Häll smeten i formen och grädda i ca. 35 min. Testa med en sticka att botten är klar, den ska inte vara kletig.

Låt bottnen kallna.


Kompott:

1. Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.

2. Blanda alla ingredienser i en katrull och koka upp.

3. Låt sjuda till en mjuk kompott och mosa äppelbitarna lite i slutet.

Låt kompotten svalna.


Vanilj- och gräddkräm:

1. Blanda alla ingredienser i en bunke och vispa ihop till en tjock kräm.


Montering:

1. Skär bottnen i tre delar.

2. Lägg den ena på ett fat och fred ett tunt lager av vaniljkrämen på den. Lägg på nästa lager.

3. Bred ut äppelkompotten och lägg sedan på sista lagret.

4. Bred ut rikligt med vaniljkräm på översta lagret och forma till en rund kupol.

5. Lägg över marspianlocket och skär längst ner längs kanten så det blir jämt.

Garnera med strössel, bär, florsocker eller något annat som du tycker blir fint.

Klart!

Låt gärna tårtan stå ett tag innan servering så blir den saftigare.

        

Av enkakaiugnen - 4 april 2014 10:30

   

I söndags blev vi bjudna på 80-talsmiddag hemma hos pappa, alltid lika trevligt! Och gott! Jag blev helt till mig över förrätten, det var helt allvarligt det godaste jag ätit på länge. Vi fick minburgare med hemgjort bröd och hemgjorda lökringar. Dessutom var hamburgarna smaksatta med barbequesås. Det var så gott! Till saken hör att de här hamburgerbröden brukar användas som tekakor också, och vi hade dom som utflyktsmackor förra helgen och det var då jag fick upp ögonen för dom, godaste mackorna på länge. Han kan det där med mat och mackor, min pappa. Så är det bara. Så nu har jag krävt att få receptet och lyckats. Trodde visserligen att jag skulle misslyckats med själva baket eftersom jag ofta gör det när jag ska försöka få till det lite nyttigare. Men denna gång gick det riktigt bra, och jag har nyss tryckt i mig en nybakt grovt tekaka här. Också riktigt goda för att vara grova tekakor. Om man ska göra hamburgerbröd så tror jag däremot att det blir godare med bara vetemjöl i. Alltså det här med hembakat bröd, det ger någon slags sinnesfrid. Här är receptet.


Pappas tekakor/hamburgerbröd ca. 25 st

5 dl mjölk

3 dl fiberhavregryn

0,5 dl rapsolja eller matolja

50 g jäst

2 tsk salt

2 msk socker

6-8 dl vetemjöl (eller hälften grovt rågmjöl, hälften vetemjöl)


Gör så här:

1. Blanda mjölk och fiberhavregryn i en kastrull och koka ihop till en gröt. Häll gröten i en bunke och låt svalna till 37 grader (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i gröten och rör ner den noggrant.

3. Rör ner olja, salt och socker.

4. Rör ner mjölet, lite i taget och arbeta degen en stund (gärna i maskin).

5. Låt jäsa i ca. 40 minuter under bakduk.

6. Baka ut till runda bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Platta ut bollarna till kakor och nagga med en gaffel.

7. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

8. Grädda i 8-10 minuter tills tekakorna fått lite färg.

Klart! Ät med smör, ost och marmelad. Eller på en hemgjord hamburgare.

 

Mer sånt här!

Av enkakaiugnen - 2 april 2014 22:15

   

Efter mitt intensivbak förra måndagen så fick jag lägga ett av projekten på is bokstavligt talat, eller åtminstone på kylning. Det visade sig sen att jag sparat det bästa till sist, för det här var det godaste jag gjort på länge! Små och lite knubbiga chokladcookies med farinsocker och blandade chokladbitar, och det blev lika gott som det låter. De blev lite hårda i och för sig, men det var för att jag medvetet gräddade dem för länge. Ville inte att de skulle bli för mjuka, så då blev de lite för hårda istället. Ett riktigt bra recept, ur tidningen Hembakat. Tyvärr tappade jag bort receptet sen, bland allehanda baktidningar och inspirationsurklipp. Nu tror jag att jag hittat det, men vågar inte lova något även om jag har letat igenom alla baktidingar jag kan hitta häromkring. Så klantigt. Har för många baktidingar och för lite ledigt utrymme i huvudet för att minnas den här typen av saker. Så, här är i alla fall ett recept på chokladcookies ur tiningen Hembakat. Så kan väl någon som bakar dem, tala om ifall de blev likadana?


Små chokladcookies ca. 35 st

225 g smör

3 ½ dl farinsocker

1 ½ dl strösocker

2 stora, rumsvarma ägg

1 tsk vaniljpulver

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

6 ½ dl vetemjöl

75 g mjölkchoklad, hackad

75 g mörk choklad, hackad


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa strösocker, farinsocker och smör krämigt.

2. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke.

3. Hacka chokladen och rör ner den i smeten. 

4. Knåda ihop till en deg.

6. Rulla degen till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper (ca. 8 kakor/plåt), eller använd en sked och rulla till dem på plåten.

7. Grädda i ca. 12-15 minuter.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 31 mars 2014 19:00

   

Här är en märklig symbios. Som gjord för en sockerälskande fullkornseftersträvare, eller kanske för någon som fått för sig att allting som är mörkbrunt i socker- och mjölväg är nyttigt. Eller bara för den som vill ha en god paj, och sedan måsta ta en bit till. Det var jag i lördags, jag åt så jäkla mycket paj. Kunde inte sluta. Det är då man har dom bästa argumenten och faktiskt tillhör den glada skaran som hävdar att den här pajen ju ändå är ganska nyttig eftersom det är så mycket fullkorn i. Och det måste man ju ge rätt för. Det är ett eget hopkok som blev riktigt lyckat. Jag gjorde en paj på lite grövre mjöl och havregryn och sötade med muscovadosocker för att få lite knäcksmak på det hela. Det funkade riktigt bra, så här är receptet.

För övrigt är sötsuget enormt här! Har haft en stark längtan efter kanelbullar hela dan... Får göra nåt åt det.


Äppelpaj 4 port

200 g kallt smör, i tärningar

1 dl muscovadosocker

2 ½ dl fullkornsvetemjöl

3 dl fullkornshavregryn

2 stora äpplen

1-2 msk farinsocker

1 msk kanel

Lite citron eller lime


Gör så här:


Sätt ugnen på 200 grader.

1. Skala äpplena och skär dem i tunna skivor. Lägg skivorna i en stor djuptallrik och strö över kanel och farinsocker. Kläm några droppar citron eller lime över skivorna och rör om mycket så det blandas bra. Låt stå en stund.

2. Nyp ihop smöret med övriga ingredienser till en smulig deg. Om det blir för fast, så tillsätt mer havregryn.

3. Lägg äpplena i en ugnsfast liten form och fördela smuldegen över.

4. Grädda i ca. 20 minuter tills pajen fått lite färg.

Servera med glass, grädde eller vaniljsås. Misstänker att kolasås är väldigt gott att ringla över alltihop.

 


Av enkakaiugnen - 27 mars 2014 15:00

   

This is it. Den här efterrätten besegrar allt, på alla sätt. Sjukt god, en massa olika smaker, kan varieras på alla sätt du kan komma på (kom just på att salta jordnötter och mörk choklad måste vara kanon i) och enkel att göra. Och den tar ut en totalt, har nog aldrig känt mej så osugen på efterrätt som efter detta. Det är min bror som är upphovsman, här är receptet.


Eton mess ca. 6 portioner

4 dl vispad grädde

1 burk kondenserad mjölk (eller köpt kolasås på tub)

7 kolakakor

1-2 dl hasselnötter

1 burk konserverade päronhalvor (i sirap/sockerlag)


Gör så här:

1. Lägg burken med kondenserad mjölk i en stor kastrull med vatten. Burken måste vara täckt med vatten hela tiden den kokar. Låt burken småkoka i 1 ½ - 2 timmar till en kolasås. Låt svalna och öppna den.

2. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga av skalet och krossa dem sedan lite.

3. Krossa kakorna till smulor och lite större bitar.

4. Skär päronhalvorna i små bitar.

5. Häll  nästan allt spad (spara 1 msk) från päronhalvorna i en stekpanna och koka ihop det tills det blir en tjockare smet med ganska stora bubblor, en karamell som är ganska lös. Det tar runt 10 minuter. Rör då och då. Häll upp och låt svalna.

6. Låt alla ingredienser svalna.

7. Lägg grädden i en stor skål. Blanda ner hasselnötter, chokladcookiesmulor och klicka i 1/4 av kolasåsen. Lägg ner päronbitarna och blanda om. Toppa med mer av alla ingredienser utom grädde och ringla över karamellen.

Servera tillsammans med det som blvit över av nötter, cookies, kolasås och päronbitar!

     

Av enkakaiugnen - 25 mars 2014 18:15

 

Den här rullen var till pappa som tack för måndagens bravader, och det är en toppenrulle! Mest för att den höll ihop. hade jag bara haft mer lemon curd att ha i så hade den ju sett riktig fin ut också, men det hade jag inte så då räddade jag rullen med blåbärssylt istället. Men det fina var alltså inte fyllningen, utan att den var så lätt att lyckats med. Jag har under min karriär som glad bak-amatör hunnit kasta och svära över en hel del rulltårtor men inte över denna. Så testa den! och fyll med det du gillar mest!


Citron- och blåbärsrulle

3 ägg

1 ½ dl strösocker

finrivet skal av en halv citron

1/4 dl potatismjöl

1 msk vetemjöl

2 tsk bakpulver


Fyllning:

2-3 dl lemon curd

alt, 1 dl lemon curd + 1 dl blåbärssylt


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca. 30 x 40 cm och vik upp kanterna lite.

1. Vispa ägg och scoker vitt och pösigt och rör ner citronskalet.

2. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten.

3. Bred ut smeten jämnt på bakplåtspappret.

4. Grädda i 6-8 minuter, håll koll från efter 5 minuter och ta ut den när den är jämnt ljusbrun över hela plåten.

5. Låt den svalna lite och vänd sedan ner den på ett bakplåtspapper med lite socker på.

6. Pensla sidan som är uppåt med kallt vatten så blir det lättare att dra bort pappret.

7. Bred ut fyllningen över rullen och rulla ihop den.

Klart!

  

Bland det godaste som finns! 

Av enkakaiugnen - 23 mars 2014 19:30

 

Mitt i min bakterapi så fick jag en medlöpare. Det var kul, annars bakar jag ju mest själv. Men då måste det ju bakas matbröd såklart, så den fine sambon gav sig på att göra klippta gramahmsfrallor. De blev riktigt goda, så där så jag kan äta dom till kaffet istället för en kaka. Inte för att dom är söta, utan för att dom är goda. Ett ganska enkelt recept också, och en hel del vetemjöl, det var ju ett tag sen.


Klippta grahamsbullar ca. 20 st

25 g jäst

3 dl fingervarm mjölk

1 ½ tsk salt

2 msk ljus sirap

1 dl grahamsmjöl (lite märkligt att det heter grahamsfrallor)

20 g rumsvarmt smör

7-8 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke.

2. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, sirap, grahamsmjöl och låt blandningen stå i några minuter.

3. Tillsätt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och bröden blir luftiga.

4. Låt bröden jäsa under bakduk i ca. 45 minuter.

5. Knåda degen igen och klipp sedan bitar av det. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

6. Låt bröden jäsa yterligare 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 230 grader.

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 10-13 minuter. Låt dem svalna på galler.

Klart!

Allra godast nybakade, med smör och ost.

 

 

Om man klipper med stil så kan man få till en val, eller säl.

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards