Alla inlägg under maj 2011
Det amerikanska namnet på denna skapelse är cobbler. Jag är allergisk mot alla engelska låneord som svenskan svämmar över av så här heter den sockerkakspaj istället. Eftersom en cobbler är en blandning av paj och sockerkaka så blev det ju väldans fiffigt också.
Tyvärr måste denna tillhöra kategorin misslyckanden, och jag kan inte ens skylla på receptet, det berodde helt på mej. Jag hatar när det blir så och svär högt och elakt över de förbannade kakorna som jag köpt en massa dyra ingredienser till och så går det bara åt h-vete. Motgångar är inte min grej. Problemet var att jag gjorde halv sats, och det hade nog gått jättebra om jag inte hade tagit hälften av allt utom grädden. Det blev väldigt gräddigt kan man säga. Men smaken var god, så om man bara gör som man ska (och inte försöker hacka grönsaker, steka köttfärs, diska, baka småkakor och göra cobbler samtidigt) så blir nog konsistensen nog lite bättre också.
Sockerkakspaj med jordgubbar och rabarber 4 portionspajer
Fyllning:
ca. 400 g rabarber (ca. 8 små stjälkar)
4 st jordgubbar
3 msk smör
Deg:
100 g mjukt smör
1 dl socker
1½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ dl vispgrädde
1 ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Skala och skär rabarberna i bitar. Stek dem en kort stund och sockra dem.
2. Skär jordgubbarna i bitar och blanda med rabarberna i en skål.
3. Lägg blandningen i ugnsfasta portionsformar eller en större form.
4. Degen: Vispa ihop smör och socker.
5. Blanda alla torra ingredienser och häll dem i smörblandningen.
6. Vispa ner grädden och ägget.
7. Bred ut smeten över bären i ugnsformen.
Grädda i 20-25 minuter. Då ska pajen inte se ut som min paj, utan ha ett mer smuldegsliknande utseende med stora smulor...
Så här ska sockerkakspajen inte se ut. Setting a bad example...
Förra veckan fyllde svärmor år, så i helgen var det kalas. Jag hade bakat födelsedagspresenten som var de här små godingarna. Det är samma recept som blåbärskakorna som jag gjort förut och nu ville jag testa om det gick med jordgubbar. Det gjorde det, men jag hade kunnat grädda dem lite längre eftersom jordgubbarna är blötare än blåbären. Men smaken blev i alla fall finfin!
Jordgubbskakor ca. 25 st
150 g mjukt smör
2 dl socker
3 tsk "vanligt" vaniljsocker
(el. 1,5 tsk äkta vaniljsocker)
1 ägg
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
3 msk grädde
Ca. 10 jordgubbar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Rör smör, socker och vaniljsocker pösigt.
2. Blanda i ägget.
3. Sikta i mjöl och bakpulver och blanda.
4. Tillsätt grädden och knåda ihop degen.
5. Rulla bollar av degen och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
6. Platta till kakorna. Gör några fördjupningar i varje kaka med skaftet till en tesked.
7. Skölj jordgubbarna och dela dem i små skivor/bitar.
7. Lägg en jordgubbsbit i varje fördjupning (ca. 4 st per kaka).
8. Grädda i 175 grader i ca. 15-20 min.
Ät upp själv eller ge bort!
En somrig kaka!
Idag slavar jag under faktaböcker och artiklar...är ungefär lika roligt som det låter. Men helgen var toppen som tur var! Kalas, utflykt och långlördagsfrukost som syns på bilden. Jag har ju upptäckt det här med att göra müsli! Med tanke på att jag gillar sånt som går fort att göra och är enkelt så är müsli perfekt. Ursprungsreceptet kommer från tidningen Buffé. Den här müslin var lite väl söt för mig så nästa gång byter jag ut hälften av äppeljucien mot vatten.
Äppelmüsli ca. 8 dl
1 dl naturella nötter, t.ex hasselnötter, mandel, cashewnötter
3 dl havregryn
1 dl rågflingor
1 dl riven kokos
1 dl konc äppeljucie (el. hälften vatten, hälften juice)
½ dl honung
1 msk malen kanel
½ dl pumpafrön
½ dl solrosfrön (hade jag i)
1 dl russin
övrig torkad frukt som man gillar.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Hacka nötterna grovt.
2. Blanda havregryn, rågflingor, nötter och kokos i en bunke.
3. Blanda juice, (ev. vatten), honung och kanel i en skål och ringla sedan över grynblandningen. Rör om ordetnligt.
4. Häll ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och bred ut den jämnt.
5. Grädda/Rosta mitt i ugnen i ca. 17 min. Rör om på plåten efter halva tiden.
6. Ta ut och låt svalna. Rör sedan ned resterande frön och torkad frukt.
Förvara i en burk med tätslutande lock.
Ät till nästa lyxfrukost
Sista brödet från bakkvällen kommer här... Det är en rågsiktslimpa från Söta saker och den blev riktigt god. Jag hade i lite brödkrydda för att få mer smak. Konsistensen blev kanon, vilket i detta fall betyder osmulig.
Rågsiktslimpor 2 st
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk sirap
8 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
0,5 msk brödkryddor
Ägg till pensling
Solrosfrön
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm vattnet till fingervarmt och lös jästen med lite av det.
3. Tillsätt resten av vattnet, salt, sirap och brödkryddor.
4. Tillsätt mjölet och rågsikten lite i taget.
5. Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt.
6. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
7. Baka ut till 2 limpor. Jag gjorde en i brödform och en utan.
8. Låt jäsa på plåt eller i bakform under bakduk i ytterligare 30 min.
9. Pensla med ägg och strö över solrosfrön (eller strunta i det och grädda direkt)
10. Grädda i 225 grader i 25 minuter.
Afternoon tea-buffé...eller frukostbuffé? Eller nån annan sorts buffé med en massa mackor... Nattmacka-vid-ett-tiden-buffé? Finns ingen bättre buffé än den...
Piroger blev det också under bakkvällen. De här gjorde alltid mamma när jag var liten så det är lite nostalgi över dem. De är supergoda och inte så stora.
Ost- och skinkpiroger Ca. 20 st
Deg:
6 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
250 g mjukt smör
1 ägg
0,5 tsk ättikssprit
2,5 msk vatten
Fyllning:
75 g hackad/tärnad rökt skinka
2,5 dl riven ost
½ ägg (vispa lite och dela sedan)
0, 25 dl gräddfil
0, 25 dl finhackad rödlök (skölj löken efter hackningen så blir den inte lika stark)
Svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör fyllningen först: Blanda alla ingredienser och smaka av med svartpeppar.
Gör sedan degen:
1. Blanda salt och mjöl.
2. Nyp ihop mjöl och smör.
3. Vispa ihop ättikssprit, ägg och vatten i en skål och häll sedan ner i mjölet.
4. Knåda ihop till en deg.
5. Kavla ut degen tunt, men ändå så den håller ihop bra. Ta ut rundlar, ca. 10 cm i diameter. Jag använde en skål som mått.
6. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
7. Lägg en klick fyllning i mitten på varje rundel och vik över ena sidan så den blir som en halvmåne. Tryck ihop kanterna med varandra med hjälp av en gaffel.
8. Pensla ev med ägg så får de en finare yta.
9. Grädda i ca. 20-25 min.
Ta med på utflykt!
Igår när jag gjorde piroger så blev det ost- och skinkfyllning över. Det är den godaste pirogfyllning jag vet och därför ville jag inte slänga den. Eftersom jag fått pippi på scones, så fick det bli ost- och skinkscones. Ett bra beslut visade det sig! Vill man ha lite nyttigare scones kan man byta ut hälften av mjölet eller mindre mot grahamsmjöl.
Ost- och skinkscones ca. 15 st stora
Deg:
8 dl vetemjöl
1 1/2 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
4 dl mjölk
Fyllningen:
75 g hackad/tärnad rökt skinka
2,5 dl riven ost
½ ägg (vispa lite och dela sedan)
0, 25 dl gräddfil
0, 25 dl finhackad rödlök (skölj löken efter hackningen så blir den inte lika stark)
Svartpeppar
Gör så här:
1. Gör först fyllningen: Blanda alla ingredienser.
2. Degen: Blanda mjöl, bakpulver, salt.
3. Tillsätt smöret och nyp ihop med mjölet.
4. Häll i mjölken och skink- och ostfyllningen.
5. Blanda ihop allt så fyllningen blandas bra i degen.
6. Klicka ut smeten på bakplåtspapper på en plåt i den storlek du vill ha.
7. Grädda i 225 grader i ca. 15 min.
Ät och njut!
Detta är perfekta utflyktsbröd! Kommer bli många våriga utflykter upp på ett skogigt berg i närheten!
Ett av de bröd som jag bakade igår var detta morotsbröd. Receptet kommer från pickipicki men där var det inte utskrivet vilken mängd mjöl man skulle ha. Därför fick jag prova mig fram och resultatet blev mycket bra. Jag använde granhamsmjöl och vetemjöl för att få ett hyffsat nyttigt bröd. Och gott!
Morotsbröd Ca.20 st
25 jäst
2,5 dl ljummet vatten (37grader)
2 portioner kall havregrynsgröt
1 finriven morot
½ tsk salt
Ca. 6,5 dl grahamsmjöl
Ca. 7,5 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Koka havregrynsgröten och kyl den.
2. Värm vattnet till fingervarmt.
3. Smula jästen i en bunke och häll i lite av vattnet och lös jästen i det.
4. Häll i resten av vattnet, saltet, den rivna moroten och den kalla gröten.
5. Tillsätt lite av mjölet i taget tills degen släpper från kanten. För mig blev det de angivna mjölmängderna.
6. Arbeta degen ordentligt och låt sedan jäsa under bakduk i ca. 1 timme.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till tekaksliknande kakor och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa 20-30 min till.
8. Grädda i 225 grader i ca. 20 minuter.
Ät med ost och gurka, hur gott som helst!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 |
4 | 5 | 6 |
7 | 8 |
|||
9 | 10 |
11 | 12 |
13 |
14 | 15 | |||
16 | 17 |
18 | 19 | 20 |
21 |
22 | |||
23 | 24 |
25 | 26 |
27 | 28 | 29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|