Alla inlägg under juni 2011

Av enkakaiugnen - 12 juni 2011 15:37

Jag tyckte den här kakan såg lite spännande ut när jag hittade receptet (i en bakbilaga) och det var den! Den är fylld med blåbär och philadelphiaost så smaken påminner lite om cheesecake, medan konsistensen är som en sockerkaka. Smuldegen på toppen gjorde den lite knaprig också, så den innehöll nästan allt man kan begära av en kaka. Jag gillade den verkligen!


Ost- och blåbärskaka ca.10-12 bitar

150 g rumsvarmt smör

1,75 dl socker

3 ägg

2,5 dl vetemjöl  

1,5 tsk bakpulver

Rivet skal av en citron


Fyllning:

75 g Philadelphiaost

1 dl blåbär


Smuldeg:

100 g smör

2 msk socker

1,5 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda smör och socker till en jämn smet.

2. Rör ner äggen, ett i taget.

3. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smörblandningen.

4. Tillsätt citronskalet.

5. Smörj och bröa en kakform (ca. 24 cmi diameter)

6. Häll hälften av smeten i formen. Klicka ut osten på smeten och strö över blåbären (om de är frysta kan man rulla dem i lite mjöl så vattnar de sig inte lika mycket).

7. Häll över resten av smeten så de täcker osten och blåbären.

8. Nyp ihop smuldegen och strö ut över kakan.

9. Grädda i 45 min (för mig tog det 55 min för mina blåbär var frysta så känn med sticka att den är klar).


Ät som den är eller med grädde eller vaniljglass!

Av enkakaiugnen - 11 juni 2011 16:52

Det här är den godaste paj jag vet! Det är min mamma som brukar göra den, och det gjorde hon även denna gång. Förra helgen så var min bror (som ju är en av de få som förärats en bild här på bloggen) och hans fästmö här uppe hos oss på en Norrlandshelg. Det var supermysigt! På lördagen grillade vi hur gott som helst och till efterrätt hade mamma gjort den här rabarberpajen. Den är som en lite finare version av smulpaj och kan bakas med alla möjliga frukter och bär. Vanligtvis gör mamma den med äpplen och det brukar bli väldigt smaskigt, men även denna variant med rabarber var toppen. Den är enkel att göra säger hon, kanske dags att jag provar själv?


Rabarberpaj 1 stor paj

3 - 3 1/2 dl vetemjöl
125 g smör (ej smält)
1 1/2 dl socker

Rabarber, ca. 8 stjälkar (beroende på storlek, det ska vara så pass mycket att det täcker pajformens botten ordentligt)

Socker


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.   

1. Rör samman mjöl, smör och socker. Forma till en rulle. Lägg i kylen i minst 1 timme.

2. Skala, skölj och skär rabarbern i småbitar. Lägg i en kastrull och värm    tillsammans med lite strösocker (smaka av så det blir lagom sötsyrligt).

3. Häll bort lite av vätskan från rabarberna och häll dem sedan i pajformen. 

4. Ta fram degen, skär skivor ca 1/2 cm av degen lägg ovanpå rabarberna (det brukar bli lite deg över enligt uppgift från mamman).
5. Grädda i 30 - 40 min i mitten av ugnen.

Servera vaniljsås och gräddglass till!

Allmänt · Bär · Paj
Av enkakaiugnen - 9 juni 2011 20:07

Det här är min älsklingsrätt! Jag älskar pannkakor! Men eftersom min kroppsbyggnad inte tillåter att jag äter hur mycket som helst av vad som helst så får jag försöka anpassa dem lite och göra dem lite nyttigare. Det här receptet hittade jag hos pickipicki, jag tycker bara mer och mer om den bloggen! Särskilt när man har svårt att hitta middagsinspiration och helst av allt vill baka.


Fiberpannkakor (4 st små och tjocka)

4 dl mjölk (el. fil)

1 ägg

1 dl mjöl

1,5 dl fiberhavregryn

1 ägg

0,5 tsk bakpulver

2 krm salt


Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienser till en smet. Låt svälla minst 10 min.

När du gräddar, häll ca. 1 dl smet/kaka i stekpannan och bred ut den lite så de inte blir för tjocka.

Ät med något sött och smaskigt, som t.exjordgubb- och rabarbermarmelad! Hur gott som helst! Eller med lingonsylt, misstänker att det är en höjdare.

Av enkakaiugnen - 9 juni 2011 19:51

Det har varit lite tyst här i veckan. Jag har nämligen fått sommarlov! Och därför börjat jobba. Så det hade inte blivit så mycket bakat fram till igår då jag kände att baksuget slog till och jag kände att jag ville testa ett nytt recept som jag hade sneglat på länge, citronstängerna ovan. Men det var den absoult värsta kakdeg jag någonsin försökt mig på!! Den var så otroligt kletig, helt omöjlig att göra något av. Det skulle bli 25 stycken och de skulle vara ganska smala eftersom de skulle flyta ut på plåten. Det var nästan omöjligt att få dem smala för degen smälte bort i händerna och det blev mest klumpar. De som ändå blev smala stänger blev för smala. Så när jag sedan skulle pensla dem med smält choklad så gick varannan kak-j-vel av!!

Som sagt, motgångar är inte min grej. Jag svor och gick an och dekorerade dem av ren ilska och kastade strössel runt omkring mej. Aja, men smaken brukar ju bli bra och då gör det ju inte så mycket att de är lite trasiga. Det var bara det att smaken inte alls var bra, alldeles för stark citronsmak (och då gillar jag ändå citron väldigt mycket). Så förutom den brända müslin är nog det här mitt största bottennapp sen bloggandet började. För smala, för kletig/smörig deg, för stark citronsmak och jag lyckades till och med bränna några. Därför kommer inget recept. Men alltid roar det någon   

Av enkakaiugnen - 5 juni 2011 16:12

I brist på bild på själva krämen så blev det en tårtbild istället. Chokladganachen är därinne, även om det inte syns. Den var supergod, testa!


Mjölkchokladgräddkräm (ganache) till en tårta (ca. 24 cm i diameter)
1 dl vispgrädde.
100 g finhackad mjölkchoklad
50 g finhackad mörk choklad
 
Gör så här:
1. Lägg den finhackade chokladen i en skål.
2. Värm grädden tills den nästan kokar, häll den då över chokladen.
3. Rör ut chokladen i grädden tills krämen är helt slät.
4. Låt kallna helt och vispa sedan krämen fluffig med elvisp.
Klart.

Av enkakaiugnen - 5 juni 2011 15:45

Den fine sambon fyllde 30 år i veckan. 30 år, vad hände? När ska tiden sluta gå så fort? Men det är väl ett ganska bra tecken... Jag var hursomhelst tårtansvarig på kalaset. Det är så sällan man får göra tårta så därför är det ju extra kul när det väl blir.

I bloggvärlden är ju fina tårtor med sugarpaste och marsipanfigurer väldigt inne. Men sånt tålamod har jag helt enkelt inte, och tyvärr har jag bondehänder istället för smala, smidiga nätta fingrar gjorda för pillrigt finlir. Därför får jag vara tårtkreativ på andra sätt. Tårtönskemålet var hallon och choklad, men inte för mörk choklad.
Jag gjorde tårtbotten enligt mammas superbra recept som finns här.
Första lagret fyllde jag med hallonsylt.

På andra lagret bredde jag ut chokladgräddkräm, så kallad ganache.
Den var superenkel att göra och mycket god. Receptet kommer från min favorittårtblogg: "baka baka liten kaka". Gör ett besök där om du inte varit dit!
 
Jag täckte tårtan med vispgrädde smaksatt med sockrade hallon.
Som man ser på bilderna så garnerade jag med fingerkex runt om tårtan,
chokladflarn, sockerpärlor och sockerblommor dagen till ära. (Ett finger slocknade, tuff dag på jobbet)


Jag tyckte att smakerna passadeväldigt  bra ihop. Det blev alldeles lagom sött, inte sådär sliskigt som det kan bli ibland. Ganachen var tokgod så den ska jag absolut göra igen och ha i en massa olika bakverk! Övriga i sällskapet gillade den också så det var kul.  Och födelsedagsbarnet åt den största biten och såg glad ut och det var ju hela poängen!
 
Ett tips som jag lärt mig på sista tiden är att när man ska fylla tårtan (helst dagen innan) så lägger man tillbaka bottnarna i formen man gräddade i (med löstagbar kant).
 


Först bottnen längst ner, fyllning, sedan mittenbottnen, fyllning och sist locket (utan garneringsgrädde). Plasta och ställ i kylen till nästa dag.

Det som är bra med detta är att tårtan blir rak och relativt hög. Förut la jag bara bottnarna på en vanlig tallrik och fyllde dem, men då blir det lätt att de lutar eller blir ojämt fyllda.

Av enkakaiugnen - 5 juni 2011 15:40

En av mina favoritmatbloggar heter picki picki.
Namnet kommer från en liten gullig anrättning som består av tärnade äpplen med kanel och socker som äts med tandpetare.
En dag efter middagen, i brist på den obligatoriska sötsaken till kaffet, så gjorde jag en egen pickivariant med rabarber.
Gott, somrigt och nästan nyttigt.
 
Picki picki med rabarber
Skala, skölj och skär rabarbern i små bitar. Krydda med kanel och socker. Finriv lite mandelmassa över.
Ät med liten gaffel eller tandpetare. Namnam!

Av enkakaiugnen - 2 juni 2011 23:43


Jag har ju nämnt att jag gillar att göra flera smaker av en och samma grunddeg/smet. Så blev det även härom kvällen när jag gjorde rabarberrulltårtan. Eftersom jag vill ha mycket  fyllning så räckte inte rabarberfyllningen till hela rullen. Så då fyllde jag på med jordgubb- och rabarbermarmelad och fick en till rulle! Goda som bara den tyckte (den helt opartiska) familjen. Somriga, jordgubbiga och inte för söta.



Jordgubbsrulltårta ca. 12 bitar

3 ägg

1½ dl socker

½ tsk vaniljsocker  

3/ 4 mjöl  

½ dl potatismjöl

1½ tsk bakpulver

strösocker


Fyllning:

2-3 dl jordgubb- och rabarbermarmelad

                                                  

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Klä en långpanna (30x40 cm) med bakplåtspapper.

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt vaniljsocker och vispa ner det.

2. Sikta i mjöl, potatismjöl och bakpulver och rör försiktigt smeten slät.

3. Häll smeten i långpannan och bred ut den så det blir jämt.

4. Grädda i 4 min, håll koll på den i ugnen.

5. Strö socker på den nygräddade bottnen.

6. Vänd bottnen upp och ner på ett nytt smörpapper. Lägg en bakduk över och låt svalna.

7. Dra bort smörpappret från den kalla bottnen och bred över marmeladen.

8. Rulla ihop härligheten och låt den vila en stund med skarven neråt, inlindad i bakpappret.

Bjud någon trevlig familjemedlem, gärna en fyrbent:

Ja, här är chefen i vår familj, det syns ganska tydligt. Efter ett lass glass och grädde såg han nöjdare ut... 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards