Direktlänk till inlägg 4 december 2012

Pepparkakstryffel!

Av enkakaiugnen - 4 december 2012 21:30



I fredags kväll var det dags för min och Johans och Sandras fina lilla tradition: julgodisbaket. Inspirationen till detta kom en gång i tiden från Julgodisavsnittet i Sunes jul. Det var nog kanske 5 år sedan vi började den här fina lilla traditionen och den ska få fortsätta så länge det bara går. Det var så mysigt! Dom är så mysiga och dom gör mig så glad, kom på mig själv med att bara gå runt och känna mig glad och lite sådär varm i magen. Och roligt var det, vi spelade jullåtar, kollade på youtubeklipp och bakade massa. Det blev 4 sorters julgodisar den här gången och vi blev väldigt nöjda över vilka sorter vi hade valt, för ingen blev misslyckad i år! Den enda problemet var kolaklubborna, för det blev smet över och när vi hade lagt dom på tallrikar gick dom inte att få loss. Men smaken var väldigt god på alla fyra. Vi hade valt två sorter var, Sandra och Johan hade med sig grejer till pepparkakstryffel och daimtryffel med cointreau. Jag hade valt chokladkolaklubbor och knäck. Här är det första receptet, pepparkakstryffeln! Receptet kommer från recept.nu.


 

Pepparkakstryffel ca. 40 st

300 g mjölkchoklad av fin kvalitet
25 g smör
0.5 dl vispgrädde
2 msk flytande honung
0.5 msk finstött kardemumma
0.5 vaniljstång
1 tsk kanel
0.5 tsk malen kardemumma
0.5 tsk malda nejlikor
0.5 tsk ingefära
150 g mjölkchoklad eller ljus choklad till dopping

 

Gör så här:

1. Finhacka chokladen. Dela smöret i mindre bitar och lägg smör och choklad i en bunke.

2. Häll grädde och honung i en liten tjockbottnad kastrull. Lägg i kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Skär upp vaniljstången på längden och lägg i den.

3. Koka upp grädden. Ta ur vaniljstången och häll grädden över chokladen och rör ihop till en slät smet.

4. Lägg på plastfolie och låt den svalna i rumsvärme tills den stelnat.

5. Gör klickar med en sked eller använd en sprits och spritsa ut lagom stora klickar på en tallrik. Ställ i kylen att stelna.

6. Ta ut chokladklickarna. Täck händerna med kakao och rulla klickarna till runda kulor. Låt dem stå i rumstemperatur i ca en timme för att torka.

7. Smält chokladen till doppingen i vattenbad. Låt den svalna lite. Doppa tryfflarna i den smälta chokladen, använd gärna en gaffel till hjälp. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger upp kulorna på en tallrik.

8. Istället för att rulla tryffeln till bollar kan man hälla den i en form täckt med bakplåtspapper. Sedan kan man stansa ut tryffeln i olika formar med hjälp av små pepparkaksformar.

9. Låt dem stå i rumstemperatur i en timme för att torka och doppa sedan i smält choklad. Låt dem stelna.

10. Garnera gärna med pepparkakskristyr! Blanda florsocker med lite vatten och lägg i en platspåse. Klipp av ett hörn av påsen och använd som sprits. Spritsa pralinerna som pepparkakor.

11. Förvara svalt eller i kylskåp.

 
 
Bror

Bror

5 december 2012 21:41

Ser bra ut. Tar ni beställningar? Det blir dop i februari och vi behöver fikabröd. Lots of fikabröd.

http://AgileEverything.blogspot.se

enkakaiugnen

8 december 2012 11:51

Japp, här ska bakas! Har redan lite idéer!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< December 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards