Senaste inläggen
Det är så roligt att blogga! När jag började för lite mer än ett år sen så trodde jag inte att jag skulle orka hålla bloggen igång för det är ju ett litet projekt kring varje bakverk med foton, skrivande och så själva bakandet då förstås. Men det visade sig inte vara så svårt och mycket är ju tack vare att jag har en del besökare varje dag nu. Ganska blygsamma siffror i stora bloggvärlden men för mej är det ganska många ändå som tittar in lite nu och då.
Lämna gärna en kommentar om ni tittar in här! Jag blir så glad då, oavsett om det är beröm eller inte alls beröm. Det är bara kul att höra vad ni tycker om det jag skriver och bakar, och framför allt om det är nåt ni tycker jag borde ändra eller skriva mer eller mindre om. För ibland sitter jag här helt oinspirerad och vet inte var jag ska börja eller vad jag ska baka och då är det kul med lite uppslag och idéer och att veta vad andra vill läsa om.
Jo, och lämna gärna tips och idéer på andra mat- och bakbloggar som är värda ett besök, gärna länkar till era egna bak- och matbloggar också.
Tack för titten!
Vad vill ni läsa om? Vad är bra och dåligt? Tala om!
I fredags var vi på grillkväll hos Frida, det var så väldans trevligt. Vi var så många och det är så kul för det är ganska sällan som många är på hemmaplan samtidigt nu för tiden. Jag tog frivilligt och glatt på mig att göra någon form av "fucking desserts" som Frida (med kärlek) brukar kalla mina efterrätter.
Jag gjorde en till upp och ner-kaka eftersom jag verkligen gillade den förra. Den här gången blev det en rabarberkaka och även den kommer från Martha Stewart. Ganska lättbakad, men det är degströssel i botten på den så lite omständigare var det. Det skulle inte vara någon ingefära i enligt originalreceptet, men jag tycker det är så himla gott med rabarber så jag kryddade med det i alla fall. Den fick mycket beröm, jättekul! Om man bakar den dan innan den ska ätas så är den bäst med vaniljsås till tycker jag. Här är receptet.
Upp och nerkaka med rabarber och ingefära 1 springform, ca . 22 cm i diameter.
Strössel:
4 msk smält smör
1,2 dl mjöl
0,6 dl socker
lite salt
Kaka:
170 g smör
450 g färska eller tinade och avrunna rababer
2,4 + 1,8 dl socker
3,6 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1-2 tsk malen ingefära
1 msk mjölk
2 ägg
2,4 dl filmjölk el. naturell yoghurt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Gör toppingen först:
1. Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan. Rör ner de andra ingredienserna i kastrullen, är det inte smuligt så tillsätt lite mer mjöl så det blir som grovt strössel.
Fortsätt med kakan:
2. Skär rabarbern i små bitar och blanda med 1,8 dl socker och 0,5 tsk ingefära. Låt dra en stund och rör sen om igen.
3. Smörj en springform och klicka ut 4 msk smör i botten på den.
4. Blanda mjöl, bakpulver, ingefära och salt i en bunke.
5. Ta en ny bunke och vispa socker och smör vitt och pösigt.
6. Vispa ner mjölken och därefter äggen, ett i taget.
7. Vispa ner filen och mjölblandningen om vart annat, lite i taget. Vispa till en slät smet.
8. Häll ev. av rabarberkompotten (om det är mycket vätska i den) och häll den sedan i springformen, ovanpå smöret.
9. Häll smeten ovanpå rabarberkompotten och bred ut så den täcker kompotten. Strö sedan ut strösslet på smeten.
10. Grädda i ca. 50 min - 1 timme och prova med en sticka att den är klar.
11. Ta ut kakan och låt den vila i 10 minuter i formen. Skär sen runt kanten med en kniv och vänd den därefter upp och ner på ett fat så rabarbern hamnar överst. Låt kallna och servera som den är eller med vaniljsås!
Emmeli äter kaka och tittar under lugg...
Lisa äter kaka och väninnan häller upp kaffetåren...
Tack för en trevlig kväll allihop!!
Det här blev bra, känner jag. Men det är ju en amerikansk kaka och då blir man ju sällan besviken. När jag är baksugen, men inte vet vad jag vill baka vänder jag mig ofta till marthastewart.com. Säga vad man vill om amerikanska hemmafruideal, men baka kan hon (eller nån av hennes anställda). Det brukar finnas ganska roliga recept där också som är lite annorlunda och där ledorden verkar vara extra allt. Den här typen av kaka har jag sett på andra ställen förut, men aldrig bakat innan. Det kommer jag däremot göra många fler gånger med olika bär och frukter för den blev så god!! Enkel att göra också, få ingredienser och ganska fort gick det. Så tveka inte, baka den bara.
Blueberry upside down cake 1 sockerkaksform
4 msk smält smör (ca. 100 g) + extra till formen
0,8 dl farinsocker + 3 msk
4 dl blåbär (frysta eller färska funkar vilket som)
1,8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 ägg
0,6 dl rumsvarm mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smörj en sockerkaksform med smör.
2. Häll 2 msk smält smör i botten på formen och sedan 3 msk farinsocker ovanpå smöret.
3. Häll 3 dl av blåbären på sockret och ställ formen åt sidan.
4. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
5. Ta en ny bunke och vispa ihop resten av smöret, sockret och ägget. Vispa sist ner mjölken.
6. Häll mjölblandningen i äggsmeten och rör till en slät smet.
7. Häll smeten på blåbären i formen. Strössla sedan över de sista blåbären och tryck ner dem lite med en sked.
8. Grädda i ca. 30-35 min, känn efter med en sticka att kakan är färdig.
9. När du tar ut kakan ur ugnen, så vänd direkt upp den på en tallrik medan den är varm, så bären hamnar överst. Låt den sedan kallna och servera som den är eller med vaniljsås.
Klart!
En annan, väldigt god kaka med blåbär, hittar ni här: Ost- och blåbärskaka och är ni hellre på muffinshumör så är det här ett tips: Blåbärsmuffins med pajsmul.
Jag försöker använda min smakessenser en hel del nu, flaskorna är relativt stora och jag fick 8 stycken av Erik och Anna-Sofie förra året så det tar lite tid att göra av med dem. Och det är ju hela poängen, att de ska räcka länge och att man ska använda dem. Det är ju ett sätt att lära sig använda dem också, jag är väldigt mycket för "learning by doing" och det är ju verkligen frågan om det här. Just de här muffinsarna hade tjänat på lite äkta smak också, alltså frukt i någon form. De är smaksatta med passionsfruktsessens och mangosocker men hade blivit bättre med lite riktig passionsfrukt och mango i också.
Jag tror att det är så när man använder essens, att den ska förstärka den naturliga smaken och helst användas med frukt och bär. Så ska jag göra i fortsättningen. De blev dock helt okej både i konsistens och smak, men jag gillar det andra tillvägagångssättet när man gör muffins bättre. Alltså det med "vispa ägg och socker vitt och pösigt". Det här är ett enklare "rör ihop-recept" men muffinsarna blir inte lika saftiga som i de andra recepten. Men som sagt, helt okej i alla fall om än inte perfekt.
Så här gjorde jag. Jo, en sak till essenstips mottas tacksamt!!
Djungelmuffins ca. 10 st
1 dl strösocker
100 g mjukt smör
½ msk vaniljsocker
2 ägg
1 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 krm passionsfruktsessens
Mangosocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Rör smöret, vaniljsockret och strösockret mjukt. Tillsätt äggen, ett i taget.
2. Blanda ner essensen i mjölken och rör därefter ner mjölken i äggsmeten.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Sikta ner genom en sil i äggsmeten.
4. Fördela smeten i muffinsformar, gärna i en muffinsplåt.
5. Grädda i ca. 25 min. Kontrollera med en sticka att muffinsen är ”torra” inuti.
Klart!
Har du några bitar mango så stoppa i några i varje muffins innan gräddningen.
Vissa dagar är livet lite bättre än andra dagar. Idag var en sån dag, av flera orsaker. Jag har gjort en massa roligt och varit glad mycket, såna dagar ska man minnas och plocka fram när det behövs. En rolig sak idag ger också upphov till detta inlägg. Jag och min barndomskompis Sara var och fikade på Sundsvalls nyaste café, Orangeriet. Det ligger i Stadshuset och var så väldans trevligt att det direkt seglade upp på förstaplatsen i min lista över caféer värda att besöka här i stan. Det var väldigt snyggt inrett, fräscht och somrigt med snygga, personliga möbler och mycket växter, frukter och grönsaker. Själva maten var prisvärd, generös och väldigt god. Jag åt salladsbufféen för 95:- och då ingick både dryck, kaffe, biscotti och en omfattande buffé med bra och fräscht innehåll och utbud. Sara tog en räkmacka och det var nog den största räkmacka jag nånsin sett!
I kylmontern vid kassan radade olika typer av bärtarteletter upp sig tillsammans med fruktfat och hallon- och chokladmousse. Trevlig personal bjöd stället också på, något jag tycker är bland det viktgaste när man äter och fikar utanför hemmet. Det fanns alltså ingenting att klaga på, vad jag kunde se, jag var helnöjd.
Så ett hett tips, testa orangeriet! (Vill bara tillägga att jag inte har några andra kopplingar dit, det är helt och hållet min egen åsikt och mitt eget tyckande jag berättar om)
I onsdags när vi var på hjortronjakt i Stödeskogarna så sprang vi på ett helt gäng med smultron, det var hur mycket som helst! Jag har aldrig sett så mycket smultron innan och aldrig plockat smultron på det sättet, på samma sätt som blåbär. Jag har helt enkelt aldrig hittat så mycket innan, så vi blev eld och lågor båda två (vi har vissa skogsnördstendenser ja). Vi plockade en liter innan vi gick vidare men det var lite svårt att slita sig. Jag har svårt att komma på någonting som är godare än smultron, det är den bästa smak jag vet och riktigt exklusiv eftersom den är så svår att få tag i (fast det kanske bara är här i Norrland?).
Hur som helst så ville jag ju baka nånting av dem medan de var färska så det fick bli smultronmuffins. Så här gjorde jag.
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
lite salt
2 ekologiska ägg
2, 25 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
½ dl mjölk
½ dl vaniljkesella
3 dl smultron + ½ dl till garnering
pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Blanda mjöl, bakpulver och salt ordentligt i en bunke.
2. Smält smöret och rör därefter ner mjölk och kesella i smöret.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa därefter när smörblandningen i äggsmeten.
4. Rör ner mjölblandningen med en slev, rör tills det blir slätt.
5. Rör ner i smultronen smeten.
6. Ställ formar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Strö några smultron över varje muffins och tryck ner dem lite.
7. Strö lite pärlsocker över varje muffins och grädda mitt i ugnen i ca. 25 minuter. Känn efter med en sticka att de är klara.
Igår när jag kom hem ville jag baka något av hjortronen som den fine sambon plockat på sig runt om i skogen. Resultatet blev de här muffinsarna och jag tycker faktiskt att de blev riktigt goda! Hjortronsmaken blev tydlig vilket var det viktigaste. Kan tänka mig att de är väldigt goda som efterrätt om man värmer dem lite och serverar dem med vaniljglass. Skogen i en efterrätt!
Hjortronmuffins 12 st
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
lite salt
2 ekologiska ägg
2, 25 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
½ dl mjölk
½ dl vaniljkesella
3 dl hjortron
3 msk strösocker
pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Värm hjortronen i en kastrull och mosa dem lite.
2. Rör ner sockret lite i taget. Smaka av eftersom så du får den sötma du vill ha. Det ska inte vara surt, men gärna lite syrligt.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt ordentligt i en bunke.
4. Smält smöret och rör därefter ner mjölk och kesella i smöret.
5. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa därefter när smörblandningen i äggsmeten.
6. Rör ner mjölblandningen med en slev, rör tills det blir slätt.
7. Rör ner hjortronen i muffinssmeten och blanda väl så det fördelar sig jämt.
8. Ställ formar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
8. Strö lite pärlsocker över varje muffins och grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter. Känn efter med en sticka att de är klara.
Garnera eventuellt med några hjortron på toppen.
Vi har varit ute i skogen i några dagar, därav bristen på inlägg. Men nu kommer dom! För vi har plockat massor av både smultron och hjortron så det första jag gjorde nu när jag kom hem var att testa dem i två olika muffinssorter. De recepten kommer inom kort, men först vill jag tipsa om en väldigt god och lättlagad efterrätt som vi åt i helgen. Funkar perfekt om man är i en stuga utan el och ugn. Det man behöver är hjortron, socker, vaniljkesella och en spis.
Varma hjortron med vaniljkesella 2 port
2 dl hjortron
Ca. 3 msk strösocker
250 g (en burk) vaniljkesella
Gör så här:
Värm hjortronen i kastrullen och mosa dem lite. Söta med sockret och smaka av, det ska inte vara surt men gärna lite syrligt.
Servera med vaniljkesella. Klart!
Tror det är det minst invecklade receptet nånsin här på bloggen!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|