Direktlänk till inlägg 22 december 2012

Saffransgröt med blåbärssylt!

Av enkakaiugnen - 22 december 2012 22:30

         

Något av det bästa med julen är ju allt gott man får äta, och det är ju så där gott just för att man inte alltid får äta det. Som saffran exempelvis, vörtbröd och pepparkakor. De smakerna ägs av den här högtiden och så ska det vara. Möjligtvis att en fisksoppa någon annan tid på året kan tillåtas lite saffran, men sen är det stopp. Och just på grund av det begränsade ätandet av saffran under resten av året så är jag helt galen i det nu. Så igår gjorde jag saffransgröt till frukost. En sån gång ska man ju egentligen fläska på med allt man kan, jumust, vörtbröd, pepparkakor och grejer, men för mig räckte det med gröten. Jag gjorde helt enkelt mannagrynsgröt men tillsatte ca. 0,25 g saffran (en halv påse) i den varm mjölen innan jag vispade ner grynen. Det blev jättegott! Men jag glömde saltet... Det tycker jag var väldigt klantigt för det lyfter ju liksom allt, smakerna känns mycket mer med salt. Men det var gott ändå, särskilt med blåbärssylten till. Så testa det någon gång under julen! Den blir ju vädligt fin också, med den gula färgen och den blå sylten.

Så här gjorde jag för en portion:


Saffransgröt

1. Värm 2, 25 dl mjölk i en kastrull.

2. Rör ner 0,25 g saffran och låt det lösa sig i mjölken medan mjölken kokar upp.

3. Vispa ner 2 msk mannagryn i mjölken och koka upp gröten. Sänk värmen och låt gröten sjuda i ca. 2-4 minuter så den blir den konsistens som du vill ha.

Servera med blåbärssylt. Klart!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< December 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards