Direktlänk till inlägg 28 december 2012

Vinterrutor med vita vinbär och maräng!

Av enkakaiugnen - 28 december 2012 14:45

 

Nu är jag less på julmaten och julsmakerna. Det blir ju ganska mastigt med all kola, choklad, nötter och skumtomtar även om det är hur gott som helst mitt i julandet. Men idag när baklusten smög sig på ville jag göra något lite lättare och inte så gräddigt, något med frukt. Efter en hel del funderingar kring hur mycket en liten passionsfrukt rimligen kan få kosta och överväganden om hur jag skulle kunna få till något annat med lite syra i så landade hela projektet i dom här supergoda vinbärsrutorna med maräng. Jag är jättenöjd med dom och det är faktiskt inte så ofta jag är nöjd. Men dom här har allt jag söker i en mjuk kaka: den ska vara lite syrlig, men ändå mest söt och ha en god botten med något skojigt på toppen som avslutning. En annan bra måttstock är också om man vill ha en till när den första tagit slut. Check på det. Här är receptet, ur tidningen BAKA. Perfekt som vinterfika, med sina vita färger och smakerna som är något annat än julkanelsmaken.


Vinterrutor med maräng och vita vinbär. Ca 20 st

4 äggulor (spara äggvitorna till marängen som ska vispas senare)

2 ½ dl strösocker

1 ½ tsk vaniljsocker

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

½ tsk salt

2 ½ dl mjölk

1 msk vatten

150 g smält smör


Maräng:

4 äggvitor

3 dl strösocker

1 ½ tsk vaniljsocker

½ liter röda eller vita vinbär


Gör så här:


Sätt ugnen på 200 grader.

1. Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.

2. Ta en annan bunke och vispa ihop äggulorna och strösockret i den. Vispa tills det är fluffigt och vispa sedan i mjölblandningen i äggsmeten.

3. Smält smöret och vispa ner det i smeten.

4. Vispa sist ner mjölk och vatten i smeten och vispa bara precis tills smeten är slät.

5. Häll smeten i en smord och bröad ugnsform, ca. 20x 30 cm.

6. Grädda i 15 minuter.


Marängen:

7. Vispa ihop äggvitorna och strösockret till ett hårt skum (det får inte finnas någon gula med alls i äggvitan, för då stelnar inte marängen).

8. Rör ner vaniljsocker och vinbär försiktigt (de kan med fördel vara frysta).

9. Ta ut kakan ur ugnen efter 15 minuter och bred vinbärsmarängen över kakan. Ställ in i ugnen igen i ca. 5 minuter (ev. något längre) tills marängen blivit ljust brun.

Låt svalna och skär i rutor. Servera gärna med kaffe, det här är en helt perfekt kaffekaka!

   

 
 
Emelie

Emelie

28 december 2012 22:49

Dessa såg verkligen jätte goda ut!

http://emeliesbakverk.blogspot.se

 
Receptbyrån

Receptbyrån

29 december 2012 11:22

Ser väldigt gott ut.

http://receptbyran.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< December 2012 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards