Senaste inläggen
Frankofilen i mig myser verkligen när jag bakar något sånt här. Bara namnet är ju värt besväret. Jag har alltid gillat Frankrike och i princip allt vad det innebär med sol, Paris och alla fantastiska bakverk. Tänk att vakna på morgonen, gå ner och sätta sig ett litet parisiskt café och beställa perfekt starkt kaffe, dricka apelsinjucie och tugga i sig en croissant efter en annan, med marmelad. Läsa en tidning och höra bilar som tutar och arga fransmän som skriker upprört. Ibland hittar man ett recept som man känner att man måste baka just på grund av namnet, fast man knappt vet vad det är. Händer det någon annan här?
Det fina med detta recept var hur som helst att man kunde göra flera bottnar och frysa in dem också, vilket också skedde men det ser inte lovande ut. Jag la dom inte plant i frysen, stort misstag. Det blev i alla fall riktigt gott, som en rolig twist på en paj. Det är en deg som ska jäsa en stund, sedan kavlar man ut den till en rundel och täcker med bär eller frukt som man gillar. Socker och hyvlat smör på det, och sedan grädda i 12-15 min. Så det är riktigt enkelt. Här är receptet, ur Allt om mat.
Galetter med nektarin och päron (eller vad man nu vill ha på) 8 bottnar
35 g jäst
½ dl vatten
375 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 citroner, rivet skal av dem
½ tsk salt
3 ägg
Ca 12 dl vetemjöl + extra till utbakning
Fyllning till 1 galette:
3 nektariner eller 2 äpplen/päron eller 2 dl bär
½-1 msk potatismjöl (om man har bär i fyllningen)
½-1 tsk mald kardemumma
25 g smör
2-3 msk socker
Gör så här:
Botten:
1. Vispa ihop smör, socker, citronskal och salt.
2. Vispa ut jästen i vattnet och vispa sedan ner det i smörblandningen.
3. Vispa ner äggen och rör därefter i mjölet, lite i taget.
4. Knåda ihop till en kladdig deg och låt sedan jäsa i 30 minuter under bakduk.
5. Dela degen i 8 bitar. Forma till runda kakor och kavla ut dem till ca. 20 cm i diameter.
(Om du ska frysa dem så frys dem med dubbla bakplåtspapper mellan bottnarna så är det lättare att ta isär dem).
Sätt ugnen på 225 grader.
6. Lägg bottnen på en plåt med bakplåtspapper.
7. Skär frukten i skivor eller smala klyftor och lägg dem i ett mönster på bottnen. Eller bred ut bären om du använder det.
8. Strö över kardemumman och hyvla sedan över smöret och strö sockret över smöret.
9. Grädda mitt i ugnen i ca. 12 minuter (tog lite längre för mig) till galetten fått fin färg.
Låt svalna och skär den sedan i bitar. Servera med glass eller vaniljsås.
Här är för övrigt också ett boktips: "Larma, släcka, rädda i Rosengädda" av Emma Hamberg. Så väldigt bra bok och om man är matintresserad så är den lite extra läsvärd, helt underbar känsla för mat har hon i sitt skrivande. Helt nyskriven är den också, men läs i så fall "Rosengädda nästa" först.
I helgen var det kalas! Och födelsedagsbarnet hade önskat sig jordgubbstårta med kiwifyllning, en riktigt bra kombo visade det sig. Nu är det ju nationaldag på gång också och eftersom jordgubbar är bland det mest svenska man kan tänka sig, tätt följt av vackra insjöar och gigantiska mygg, så passar den ju finfint just då. Det här är en klassiker med vaniljtårtbottnar men med lite nytänk i fyllningen. Jag tycker att jordgubbstårta lätt blir lite för söt med vaniljkräm och sylt, så då funkar kiwi bra som ett lite syrligare avbrott. Det funkar jättebra att fylla tårtan på morgonen om man ska ha den senare på dagen/kvällen, den hinner bli nog saftig tack vare kiwin. Fyller man den för långt innan den ska ätas så är risken att bottnarna blöts upp för mycket, men det är ju en smaksak. Den är väldigt lättbakad också. Fyllningen består av 4 ingredienser: kiwi, jordgubbar, jordgubbsylt och grädde. Här är receptet.
Jordgubbstårta med kiwifyllning och jordgubbsgrädde.
1 tårtbotten (se nedan)
5 dl vispgrädde
5 st gröna kiwi
1 liter jordgubbar
Ca. 1 dl jordgubbssylt
Tårtbotten:
3 ägg
3 dl socker
3,3 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,1 dl kokande vatten
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten.
Rör i, vispa inte.
3. Blanda sist ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.
4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)
5. Grädda i 175 grader i 45 minuter.
(Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.)
Fyllning och montering:
1. Låt bottnen svalna helt och skär den sedan i tre lager. Ett bra sätt är att börja uppifrån och skära runt om hela tårtan först, sedan skär man rakt över i de spår man skurit upp runt om. Sedan gör man likadant med nästa lager.
2. Vispa grädden och häll över 2/5 av den i en ny bunke. Blanda ner jordgubbssylt till du tycker det är lagom mycket smak. Jag använde ca. 1 dl sylt, men det beror ju på vad man har för sylt.
3. Skala kiwifrukterna och lägg i en bunke. Mixa med en stavmixer (eller mosa) till det blir ett kiwimos.
4. Lägg första bottnen på ett fat och bred ut kiwifyllningen på den. Lägg på nästa lager.
5. Bred ut jordgubbsgrädden på nästa lager.
6. Lägg på locket (vänd ev. upp och ner för att få en plan yta högst upp). Täck tårtan med grädden som är kvar.
7. Skölj och ansa jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar och lägg dem i mitten på tårtan.
Klart!
Om du är mer sugen på tårta så finns det fler varianter med olika fyllningen i kategorin tårtor. En nyhet där är en äppeltårta som jag gjorde i våras. Om man tröttnar på jordgubbarna...
Det luktade kanel i hela huset ikväll och det brukar leda till två saker: pajbak eller bullbak. Men bullbak är ju lite av ett evighetsprojekt och jag skulle iväg på stand up så det fick bli ett hetsigt äppelpajbak istället. Perfekt om man är sötsugen efter maten, vilket man ofta är. Om jag fick så skulle jag avsluta varenda middag med en chokladmunk. Den här pajen funkar däremot bättre en torsdag för man kan äta hur många som helst utan nån negativ hälsoeffekt och dessutom går det fort att göra. Den är bakad med laktosfritt smör (från Valio) och en hel del nötter och frön. Jag har inte bakat så mycket med laktosfria produkter förut men smöret var riktigt gott i pajen. Man kan ju blanda lite som man vill med mjölsorter och nötter till smuldegen och socker blir överflödigt för äpplena är så söta i sig. Här är receptet, ett eget hopkok denna gång.
Laktosfria- och sockerfria äppelpajer 2 portioner
1 äpple - skuret i små bitar
5 vrid på vaniljtwistern (ca. ½ krm vaniljpulver)
½-1 msk kanel
1 msk vatten
1 dl hasselnötter
2 msk kokos
2 msk rågflingor
2 msk fint rågmjöl
1 msk solrosfrön
15 g laktosfitt smör
½ krm kardemumma
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Blanda alla ingredienser till äppelfyllningen i en skål. Fördela äpplena i 2 portionsformar.
2. Förgrädda äpplena i ca. 10 minuter (medan du gör smuldegen).
3. Hacka nötterna fint och blanda med övriga ingredienser i en bunke. Knåda ihop till en smulig deg.
4. Ta ut pajerna och rör runt i äppelfyllningen och mosa äpplena lite.
5. Fördela smuldegen på pajerna, de ska bara bli täckta så ta inte för mycket smuldeg, den kan sparas i frysen till en annan gång.
6. Grädda i ytterligare 15 minuter tills pajerna fått lite färg. Ät som de är eller med laktosfri glass eller vaniljsås!
Ja det här gick ju inte alls. Synd på så jäkla god smet. Det skulle bli fina små traktordäck, perfekta för barnkalas till exempel. Nu är de mer perfekta för att mosa ihop till cake pops. Jag gjorde nämligen halv sats med dubblade gräddningstiden. Extremt dålig kombo. Sen fick jag bända loss dom ur mina fina nya formar så då skar jag nästan sönder formarna också och dessutom gick däcken i tusen bitar. Punka. Det känns alltid lika värdelöst när man misslyckas, särskilt när det är sista kakan för dagen och man, efter att ha pillat loss fastbrända kakbitar ur sina sönderskurna form, även ska ta sig an detta:
Det är ju så här det ser ut i verkligheten, saker överallt. Jag kör lite lager på lager-principen med alla baksaker, flytta bort, flytta upp, flytta om, putta bort. Missnöjet över resultatet gjorde att jag hetsåt två trasiga däck och sen blev tvungen att frysa in resten för att inte äta upp dem också. Smaken var det alltså inget fel på, tvärtom! Om jag inte hade tänkt att "de får stå nååågra minuter till bara" så hade det nog blivit riktigt bra. Så jag tror att ni andra kommer lyckas bättre. Bake away och ta ut i tid!! Det här blir trots allt strul mitt bidrag till Söta sakers bakutmaning Månadens sötsak, där temat är smått och gott. För det passar ju ändå in där, står inget om att det måste vara helt, hehe...
Minitraktordäck av kladdkaka 16 st
150 g smör
2 dl strösocker
1 dl muscovadosocker
3 ägg
4 msk kakao
1 ½ dl vetemjöl
lite salt
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner övriga ingredienser.
2. Smörj och bröa teflonformar med form av små sockerkakor (se bilden).
3. Fyll formarna med smet (man kan få grädda i två omgångar beroende på antal formar, oftast är det 8 kakor i en form).
4. Grädda i 12-15 minuter. Ta ut kakaorna medan de fortfarande är varma.
Klart!
Jag är helt tokig i müsli och äter det varenda dag, ibland både till frukost och middag. Om man är en sån som tycker att frukost är en av de största anledningarna till att klvia upp på morgonen så tycker jagatt man ska kolla in den här bloggen; frukosterar. Kreativa och goda frukosttips! åter till müslin, den är busenkel att göra också. Jag vill rosta den, det känns mer lagat då och så blir det mer smak tycker jag. Det här är ett recept som jag alltid utgår ifrån men som jag varierar med olika typer av torkad frukt och olika slags frön och nötter. Det är en osötad müsli, men ju mer torkad frukt man har, desto sötare.
Rostad müsli med kanel och russin ca. 1,5 liter
4 dl fiberhavregryn
Här kommer en favorit i repris! Många söker efter rabarberrecept nu och det här är en lite rolig variant på vanlig rabarberkaka. Det är lite som en blandning av kaka och paj och det älskar jag. Man får liksom allt på en gång, man behöver inte välja. Här är receptet: Upp och ner-rabarberkaka.
Längtar så oerhört mycket efter sommaren när jag ser det här inlägget! Längtar efter mina vänner och efter kvällar som den här med glatt folk och grillning. Snart så!
De här rågkakorna påminner mig om mitt allra allra första jobb. Jag jobbade på ett café i stan från att jag gick i nian tills att jag slutade gymnasiet ungefär. Det var ett riktigt roligt jobb, jag trivdes så bra! Sen var jag ju omgiven av alla möjliga typer av kakor och tårtor också så det var väl inte så konstigt. Bland annat så fanns det den här typen av rågsiktskakor där och när man jobbade hela dagen så åt vi alltid frukost där och oftast blev det just rågkakor med ost. Det var ju bageribakade bröd och det kan jag inte tävla med, men det här var ett riktigt bra recept i alla fall. Jag bytte ut lite av rågsikten mot fint rågmjöl för att få lite grövre bröd. Det blev gott med morötterna också, saftigt men inte för mycket smak. Här är receptet, ur tidningen Hembakat:
Rågsiktskakor 4 st
50 g jäst
6 dl mjölk, ljummen
50 g smält smör
2 tsk salt
0,75 dl sirap
1 dl fint riven morot
4 dl fint rågmjöl
9 dl rågsikt
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken.
2. Häll i resten av mjölken och alla andra ingredienser, men mjölet sist och lite i taget.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca. 40 minuter.
4. Dela degen i 4 bitar och forma till runda kakor, ca. 15 cm i diameter.
5. Ta ut en lite rundel i mitten på varje kaka, t.ex med ett snapsglas eller liknande.
6. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
7. Låt bröden jäsa i 30 minuter till, under bakduk.
Sätt ugnen på 220 grader.
8. Grädda bröden längst ned i ugnen i ca. 12-15 minuter tills de fått en gyllenbrun färg.
Klart! äts allra bäst med smör, ost och kaffe!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|