Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 6 maj 2014 09:00

     

I min bakprojektshets häromkvällen gjorde jag även havrerutor. Har bara gjort det en gång tidigare och då misslyckades jag totalt. Så totalt att jag inte ens gjorde ett misslyckat inlägg om det, då är det illa. men den här gången gick det bättre. Det här är också ett ganska grovt och nyttigt bröd, med en bas på fiberhavregryn och en rågmjöl. Man bakar det i långpanna, ganska smidigt. Här är receptet, ur tidningen Hembakat.


Havrerutor i långpanna Ca 25-30 bitar.

4 dl fiberhavregryn

5 dl vatten

50 g jäst

25 g smör

2 dl vatten

3 msk sirap

2 dl filmjölk

1 msk salt

1 msk brödkrydda

4 dl vetemjöl

7 dl fint rågmjöl

4 dl grovt rågmjöl


Gör så här:

1. Häll fiberhavregrynen i en bunke. Koka upp 5 dl vatten och häll det över havregrynen. Rör om och låt det svalna till fingervarmt (37 grader). Det tar runt 45 minuter.

2. Smula jästen i en bunke.

3. Smält smöret och tillsätt vattnet. Värm vätskan till fingervarmt (37 grader fortfarande) och rör ut jästen i lite det.

4. Tillsätt grynblandningen och resten av ingredienserna (mjölet sist).

5. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i 45 minuter.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och lägg den i/på en långpanna/plåt med bakplåtspapper. Forma degen till en rektangel som är ca. 30 x 40 cm. Platta ut degen lite.

7. Pensla olja på en kniv och skär degen i ca. 25 rutor. Låt den jäsa igen under bakduk i ca. 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

8. Grädda brödet mitt i ugnen i ca. 25 minuter. Låt det kallna på galler.

Klart!

 

Av enkakaiugnen - 4 maj 2014 18:00

   

Har spenderat dagen här: i skogen på ett berg i solen med en muffins i ena handen och kaffe i den andra. Det kan inte bli mycket bättre på en söndag. En ledig vårdag, sol, skog och fika, det är allt jag behöver.


Muffinsarna bidrog till friden, trots att de var sockerfria. Jag hoppar ju lite fram och tillbaka mellan att baka med socker och att baka utan. Det är ju roligare att få använda allt man vill, men en utmaning också när man inte gör det. Och varför ska man tänka allt eller inget? Kom på att jag kan ju lika gärna ta bort sockret ibland, men ändå behålla vetemjölet. Då blir konsistensen bättre och det hela blir förhoppningsvis godare men inte fullt så sockerfyllt. Det här bakverket är ett sådant. Det som sötar är banan, men även kokos och vaniljpulver bidrar. Receptet kommer från en kostrådgivare och jag hittade det i en baktidning. Tur det, för de blev faktiskt riktigt goda, för att vara sockerfria i alla fall. Vill man hitta mer nyttiga och sockerfria bakverk kan man titta i kategorin sockerfritt. Här är receptet.

 

Sockerfria hallon- och kokosmuffins Ca. 10 st medelstora

1 ½ dl riven kokos

1 dl sötmandel

1 dl vetemjöl (eller bovetemjöl)

1 tsk bakpulver

2 stora mogna bananer, mosade

2 ägg

2 dl hallon

½ tsk vaniljpulver


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Mal mandeln till ett mjöl. Mixa ihop den malda mandeln med kokosen.

2. Rör ner övriga torra ingredienser.

3. Rör sist ner de mosade bananerna och äggen.

4. Mixa ihop allt till en slät smet och rör därefter ner hallonen.

5. Fyll muffinsformar (helst i en muffinsplåt) till 2/3 med smet. Ta dubbla formar om du inte har en muffinsplåt.

6. Strö mandelspån över och grädda sedan i 15-17 minuter så muffinsarna får lite färg.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 3 maj 2014 12:00

   

Fick total baklust häromkvällen och bakade matbröd på tvären och längden. Jag testade lite nya sorter, här är en av dem. Det är en så kallad hälsolimpa, med linfrön och solrosfrön och lite grövre mjöl. Den blev jättegod, gillar när det är lite grövre bröd för det smakar liksom mer då.Jag hade inte allt hemma som behövdes, så jag fick byta ut kesellan mot smör och lätt crème fraiche. Jag tyckte det funkade riktigt bra, det blev saftigt ändå.


Hälsolimpa 2 st

50 g jäst

5 dl ljummet vatten (37 grader)

2 msk honung

2 tsk salt

75 g smör

1 dl lätt crème fraiche

1 dl solroskärnor

1 dl linfrön

2 dl grovt rågmjöl

4 dl fint rågmjöl

7 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke oh rör ut den med lite av vattnet.

2. Tillsätt resten av vattnet och alla andra ingredienser (mjölet sist och lite i taget).

3. Arbeta ihop en stund till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den en stund. Forma till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i brödformar. Låt limporna jäsa igen i ca. 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader.

5. Pensla bröden med vatten och strö över solrosfrön.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 min.

Klart! Godast nybakt, som alltid...

   

Av enkakaiugnen - 1 maj 2014 18:17

   

Eftersom jag är så extremt förtjust i bullar så blir jag också extremt besviken när de tar slut. Förra gången jag bakade bullar blev jag inte så nöjd heller, dom blev för små och för rullade. Jag ville ha dom större och mer i knutform. Så därför fick de här chokladbullarna bli precis så. För det mesta när jag bakar bullar så delar jag degen i två bitar och fyller dom på två olika sätt, mest för att jag inte kan bestämma mig för vilken sort jag ska göra. Den här gången blev det en vaniljomgång och så dessa godingar med choklad. Jag hade i farinsocker i fyllningen vilket gav det hela lite kolasmak också. Ett bra baktips om man både gillar bullar och choklad men har svårt att välja. Jo, och ett till tips. På första plåten bullar jag gjorde så flöt fyllningen ut på plåten och det var choklad all over the place så att säga.  

Så sen la jag dom i formar istället och sen på plåten, funkade mycket bättre.


Chokladbullar Ca. 30 st normalstora

50 g jäst för söta degar

3 dl mjölk

150 g mjukt smör

1 ägg

1 ½ dl strösocker

1 tsk salt

10-11 dl vetemjöl


Chokladfyllning:

Blanda ihop:

200g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

1 dl farinsocker

3 msk kakao

1 msk vanlijsocker.


Pärlsocker

Uppvispat ägg


Gör så här:

1. Värm mjölken till fingervarm (37 grader).

2. Smula jästen i en degbunke. Rör ut den med lite av mjölken så jästen löses upp. Häll i resten av mjölken.

3. Rör ner socker, salt, smör och ägg och därefter vetemjölet lite i taget.

4. Arbeta i ca. 5 minuter i en bakassistent (eller lite längre för hand).

5. Låt jäsa under bakduk i 45-60 minuter.

 

Gör fyllningen under tiden:

Mosa eller vispa ihop alla ingredienser till en slät kräm.


6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Kavla ut till en rektangel (inte för tunn, den ska gå lätt att få upp från bordet) och bred ut hälften av fyllningen över rektangeln.

7. Vik över den ena långsidan till den andra långsidan och skär ca 1-2 cm breda remsor av degen. Snurra/tvinna varje remsa till en rulle och knyt ihop till en knut.

8. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper, ca. 12 knutar / plåt.

9. Låt jäsa i 45 minuter till under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.

10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller farinsocker.

11. Grädda i 8-10 minuter (håll koll så de inte blir brända, det är olika i olika ugnar hur fort det går).

Klart!

   

Fick för övrigt smaka en sjukt god tiramisu igår! Måste prova att göra det själv, även om jag tvivlar starkt på att jag får till den likadan som den jag åt igår. Men det ska provas!

Av enkakaiugnen - 27 april 2014 10:00

      

"Dom smakar ju kalaspuffar", sa den fine sambon och jag höll med, hur jäkla goda som helst. Jag hade ett sånt väldans bullsug idag så det blev en omgång vaniljbullar och en omgång chokladbullar. Baket pågick medans vi skruvade altan, klippte av blomlökar ute och gjorde sallad och det brukar ju sällan funka för mig att multitaska på det viset men för en gångs skull klaffade det! Det är bland de godaste bullar jag gjort det här! Har aldrig haft philadelphiaost i fyllningen tidigare, tror att det kan spela in. Det blev en tydlig smak av vanilj, men ändå inte för söt fyllning. Istället för pärlsocker så strödde jag solrosfrön över en del av bullarna, därav kalaspuffssmaken. Receptet kommer ur en baktidning där dom hade utlyst Bull-SM och den här sorten var bland de 10 bästa, så det kanske inte var så konstigt att dom blev goda. Här är receptet, ur tidningen Bakat&Gott.


Vaniljbullar Ca. 30 st normalstora

50 g jäst för söta degar

3 dl mjölk

150 g mjukt smör

1 ägg

1 ½ dl strösocker

1 tsk salt

10-11 dl vetemjöl


Fyllning:

150 g mjukt smör

200 g philadelphiaost

3 dl florsocker

3 tsk vaniljsocker


Solrosfrön

Pärlsocker


Gör så här:


1. Värm mjölken till fingervarm (37 grader).

2. Smula jästen i en degbunke. Rör ut den med lite av mjölken så jästen löses upp. Häll i resten av mjölken.

3. Rör ner socker, salt, smör och ägg och därefter vetemjölet lite i taget.

4. Arbeta i ca. 5 minuter i en bakassistent (eller lite längre för hand).

5. Låt jäsa under bakduk i 45-60 minuter.

 

Gör fyllningen under tiden:

Vispa ihop alla ingredienser med elvisp till en slät kräm.


6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Kavla ut till en rektangel (inte för tunn, den ska gå lätt att få upp från bordet) och bred ut hälften av fyllningen över rektangeln.

7. Vik över den ena långsidan till den andra långsidan och skär ca 1-2 cm breda remsor av degen. Snurra/tvinna varje remsa till en rulle och nkyt ihop till en knut.

8. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper, ca. 12 knutar / plåt.

9. Låt jäsa i 45 minuter till under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.

 

10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker, solrosfrön eller flagad mandel.

11. Grädda i 8-10 minuter (håll koll så de inte blir brända, det är olika i olika ugnar hur fort det går).

Klart!

  

   

Av enkakaiugnen - 26 april 2014 10:00

   

Här är en återvinningspaj. Jag tycker det är ett fiffigt sätt att slippa slänga mat, att göra paj av det. Jag brukar frysa in överbliven frosting och glasyr, pajdegar och olika smulpajsströssel. Superbra att ha om man vill fixa en paj eller flera lite snabbt. Igår var en sån kväll så jag rotade igenom lådorna och hittade en påse med smuldeg och en med digestivecrunch. Så jag blandade ihop de två och fick en ny pajdeg. Till det tinade jag lite olika bär, rörde ner strösocker och potatismjöl, la alltihop i två små ugnsformar och strödde smuldegen över. Lite gräddning på det så är man hemma sen. Men en smulpaj dessutom. Det här är mitt bidrag till Söta sakers bakutmaning Månadens Sötsak denna månad, där temat är "knaprigt".


Återvinningspaj med blandade bär 2 st små

50 g kallt smör, i tärningar

0,25 dl muscovadosocker

0,75 dl fullkornsvetemjöl

1 dl fullkornshavregryn

(eller pajdeg sedan innan)

3 dl blandade frysta bär (mängden minskar när de tinar)

2-3 msk strösocker

1 msk potatismjöl


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Smörj två små pajformar med smör.

2. Nyp ihop smöret med socker, mjöl och gryn till en smulig massa. Är den för fast så ha i lite mer havregryn. Eller använd deg sedan innan.

3. Låt bären tina och rör sedan ner socker och potatismjöl (häll ev. av lite vätska innan).

4. Häll bären i formarna och strö smulpajen över.

5. Grädda i ca. 15-20 minuter.

Klart!

 

 

Av enkakaiugnen - 25 april 2014 12:00

   

En helt perfekt avslutning på en riktigt god middag var det här! En påskig och chokladig tårta som ändå inte var för mastig, mycket tack vare flingsaltet på den tror jag. Det blev inte för sött helt enkelt. Mamma hade bakat den och sa att den inte var svårbakad men lite omständig att hålla på med och det är ju alltid lite jobbigt. Men värt det i detta fall. Här är receptet på sista påsktårtan för i år.


Mandeltårta med chokladsmörkräm. 16 bitar.

Mandelbotten:

100 g skållad och skalad mandel

1 dl strösocker

3 äggvitor

smör och mjöl till formen


Chokladsmörkräm:

3 äggulor

0,75 dl socker

0,75 dl grädde

50 g mörk hackad choklad

en nypa flingsalt (svårt att säga hur mycket, men hellre för lite än för mycket)

100 g tärnat smör, rumsvarmt


Garnering:

½ dl skållad, skalad mandel (igen)

flingsalt

chokladägg


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Mandelbotten:

1. Mixa mandeln i en matberedare eller mal i mandelkvarn till ett fint mjöl.

2. Blanda i sockret.

3. Vispa vitorna för sig till ett hårt skum och rör ner mandelsockret i äggvispet.

4. Smörj en form med löstagbar kant (24 cm i diameter) och mjöla den.

5. Bred ut smeten i formen och grädda i ca. 18-20 minuter så kakan får fin färg. Låt kakan svalna.


Smörkräm:

1. Blanda äggulor, socker och grädde i en kastrull och låt sjuda sakta under ständig omrörning tills den tjocknar.

2. Ta av kastrullen från plattan, häll i den hackade chokladen och flingsaltet och rör om tills det smälter ihop.

3. Låt krämen svalna och vispa sedan ner smöret med elvisp.


Montera:

1. Skär dekorationsmandeln i flisor och rosta dem i en torr stekpanna så de får lite färg. Låt svalna.

2. Lägg kakan på ett fat och bred ut chokladkrämen över den. Garnera med den rostade mandeln, flingsalt och några chokladägg. Om man vill kan man lägga det i mitten som ett fågelbo.

Servera med grädde. Klart!

 




Av enkakaiugnen - 24 april 2014 13:00

 

Till efterrätt på påskafton gjorde jag en kladdkaka som tyvärr visade sig sakna brist på sin mest storsäljande egenskap, kladdet. Så det var ju lite tråkigt. Men smaken var god, så hade man bara gräddat den lite kortare tid så hade den nog blivit finfin i konsistensen också. Här är receptet där jag dragit ner på gräddningstiden några minuter.


Kladdkaka med mjölkchoklad.

150 smör, mjukt

4 dl strösocker

3 ägg

2, 5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

en nypa salt

100 g grovt hackad mjölkchoklad, gärna med smak


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa ihop smör och socker. Vispa ner äggen, ett i taget.

2. Sikta ner de övriga torra ingredienserna och blanda snabbt ihop till en smet.

3. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en tårtform (lägg pappret på formens botten och spänn fast formen över så pappret sitter fast. Klipp bort det som blev utanför formen).

4. Häll smeten i formen och strö över den hackade chokladen.

5. Grädda i ca. 20-25 minuter (prova med en sticka, den ska vara kladdig i mitten).

Klart! Ät med grädde, glass och gärna lite bär!

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards