Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 19 september 2014 09:00

Här kommer två gamla godingar! Baguetter är ju alltid lika gott, så pass gott faktiskt att jag nog skulle kunna äta det till middag nästan alla dagar i veckan. Den här sorten passar särskilt bra med stark ost och lite päronmarmelad till, så päronmarmelad finns här.

 

Grova baguetter Ca. 4 st

5 dl vatten

50 g jäst

2 tsk honung

7 dl vetemjöl

3 dl grovt rågmjöl

1 msk salt


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och värm vattnet till 37 grader (fingervarmt).

2. Häll lite av vattnet på jästen och rör ut den. Häll sedan i resten av vattnet och alla ingredienser utom mjölet och saltet.

3. Häll i mjölet, lite i taget. Arbeta degen i ca. 10 minuter.

4. Tillsätt sedan saltet och arbeta degen i 5 minuter till.

5. Låt degen jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord, men knåda inte! Dra ut degen till 4 längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

7. Grädda i ca. 10-15 minuter.

Klart!

 

Av enkakaiugnen - 17 september 2014 09:00

   

Den här müslin gör jag några gånger i månaden och den går åt ganska fort. Den är relativt nyttig och osötad (beror på hur mycket torkad frukt man har i på slutet). Den går att variera på många sätt, använd de frön och nötter som du gillar och vill man hellre ha det än gryn och flingor så minskar man helt enkelt på dem. Jag brukar höfta lite och testa mig fram. Men det här har blivit grund receptet. Om man gör mycket så kanske man får rosta müslin i omgångar. Perfekt helgfrukost är det hur som helst! Och det obligatoriska kvällsfikat här i skogen.


Müsli med tranbär och kanel

6 dl fiberhavregryn

6 dl rågflingor

1 dl hackade hasselnötter

1 dl hackad sötmandel

2 dl solroskärnor

2 dl kokosflingor

½ dl matolja

3 dl vatten

2 msk kanel (eller mer efter smak)

Torkade äppelskivor

Corn flakes efter behag

Russin och/eller torkade aprikoser


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Blanda havregryn, rågflingor, frön och hackade nötter i en bunke. Krydda med kanel.

2. Blanda vatten, olja och pressad apelsin i en annan bunke och häll det över müslin.

3. Häll ut allt på en plåt med höga kanter och bakplåtspapper. Bred ut det jämt på plåten.

4. Rosta i ugnen i ca. 25 minuter, rör om då och då under tiden.

5. Ta ut och låt müslin svalna helt. Häll ut corn flakes och den torkade frukten på plåten. Ta så mycket du vill ha  och blanda om tills allt är jämt fördelat. Häll upp i torra, rena burkar.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 15 september 2014 16:55

   

Mitt favoritbakverk! Munkar är ju helt gudomligt gott och det här receptet var enkelt att lyckas med (säger jag efter att ha testat ett helt värdelöst recept alldeles innan detta). Låt munkarna jäsa länge och se till att ha rätt temeratur på oljan. Var försiktig med oljan också, den får inte bli för varm. Här är receptet, från Roy Fares.

 

Chokladmunkar Ca 20 st små.

15 g jäst

1 msk ljummet vatten (fingervarmt, 37 grader).

80 g smör

4 dl mjölk

1,5 dl strösocker

1 tsk salt

2 ägg

12 dl vetemjöl

1 l matolja (till fritering)

 

Chokladglasyr

40 g smör

½ dl sirap

½ dl kakao

110 g hackad choklad

1 msk socker

strössel


     

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och häll över ljummet vatten, lös upp jästen med en sked.

2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och värm till fingervarmt.

3. Häll smöret och mjölken över jästen och tillsätt strösocker, salt, ägg och mjölet.

4. Blanda till en slät deg och låt sedan degen vila i cirka 10 min.

5. Lägg upp degen på ett mjölat bord, kavla till en ca. 1 cm tjock deg. Tryck ut rundlar med en utstickare, eller ett glas och tryck sedan ut ett mindre hål i mitten av munken, så den blir ringformad.

6. Låt dem jäsa till dubbel storlek cirka 1 1/2 timme under bakduk. Gör glasyren under tiden.

7. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull och fritera de jästa ringarna cirka 1 minut på vardera sida tills de får en gyllenbrun färg (för mig gick det snabbare än så).

8. Lägg munkarna på hushållspapper så de rinner av och doppa dem sedan i chokladen och dekorera som du vill, t.ex med strössel eller hackade nötter.


Glasyren:

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt det smälta ihop på medelvärme. Rör till en slät smet och smaka av.

 

 

Av enkakaiugnen - 15 september 2014 16:45

   

Helgen bestod av två misslyckanden. Ett från min sida och ett som vårt fantastiska land - eller folket i det - stod för. Det var ett lite kallare Sverige vi vaknade upp till idag. Det känns så oerhört tråkigt, men jag tänker se det som en engångsföreteelse och som något som de kommande fyra åren kommer att ändra på. Nog om Sveriges misslyckande och mer om mitt.

 
Munkar. Så fort jag hör ordet så kastas jag 20 år tillbaka i tiden när jag och mamma stod på Dunkin donuts i Miami och min ögon var tefatsstora. Lyckan var total när jag fick välja och vraka bland alla färg- och smakexplosioner som fanns bakom glasdisken. Sen dess har jag varit helt såld på dem. När jag var 12 år så råkade jag av en händelse få möjlighet att äta chokladmunkar till frukost några gånger i veckan och om det skulle vara kroppsligt genomförbart att äta chokladmunkar till frukost varje dag så skulle jag definitivt göra det än. Därför var besvikelsen total när jag i lördags kväll äntligen skulle få gå lös med friteringen. Det var bara det att degen var helt värdelös. Totalt värdelöst recept och något ovan fritterare. Resultatet blev brända, hårda skal och superdegig mitten. Jag kastade samtliga, utan två som jag åt upp på rent tjur.

 
Note to self - munkdegar ska alltid jäsa. Om det inte står så i receptet, välj ett annat recept. Jag gjorde nämligen om allt dagen efter med nytt recept och jäsning -  och då blev det så jäkla bra. Den fine sambon kommenterade det hela med ett glatt "det här är ju ungefär som när du skulle koka kola i lägenheten, hur många kok var det du gjorde? 4-5?". Humöret var i alla fall bättre den här gången.

 
Jo, en till sak. Använd inte en plasttång vid frittering - då smälter den. Så nu är vi nog fulla med diverse keminkalier från het olja ihopsmält med plast.
Det lyckade receptet finns här.

   

Dag 2, gör om, gör rätt!

Av enkakaiugnen - 13 september 2014 08:00

I helgen ska det fritteras! Känner en skräckblandad förtjusning inför detta, eftersom jag dels älskar munkar, dels är rädd för alldeles för varm olja. Har stora förhoppningar på resultatet och tänker göra en hel del olika sorter. Men det ska målas vedbod också, och skruvas upp lister och läggas stenar på parkeringen och faras runt omkring här. Så vi får se hur pass fritterat det blir. Det kanske får räcka med lökringar... eller langos. Så mycket frityr, så lite tid. En annan bra sak att baka denna helg är den här päronkakan med nötter. Päronen är ju riktigt goda nu och den här kakan är både saftig och knaprig av nötterna. Så ge den ett försök!

Vad bakar du i helgen?

 

Päronrutor ca. 20 st

100 g smör

2 ½ dl mjölk

3 ägg

1 ½ dl strösocker

½ dl muscovadosocker (eller vanligt socker)

1 msk vaniljsocker

1 dl ljus sirap

5 dl vetemjöl

½-1 tsk malen kardemumma

1 ½ tsk bakpulver

3 normalstora päron

1 dl grovt hackade nötter

Ev. pärlsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Skala päronen och skär dem i mindre kuber.

2. Smält smöret och häll i mjölken.

3. Vispa ihop socker, muscovadosocker, vaniljsocker och ägg till ett pösigt skum.

4. Rör ner smörmjölken.

5. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och sikta ner det i äggsmeten och rör om så smeten blir slät.

6. Häll smeten i en smord och bröad form, ca. 20x30 cm.

7. Strö över päronen och därefter nötterna. Häll på lite pärlsocker om du vill.

8. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 25 minuter. Låt den svalna och skär den sedan i rutor. Klart!

En riktig kaffekaka måste man nog säga...

 

Av enkakaiugnen - 11 september 2014 19:00

   

Även om det förra knäcket inte riktigt blev som det var tänkt så åts det upp rätt fort och var ändå ganska gott. Jag fick lite blodad tand och ville testa igen så denna gång provade jag Leilas grahamsknäcke. Det blev mycket bättre denna gång, antagligen för att jag kavlade för allt jag var värd tills det var jättetunt. Då blev det mycket knäckigare också. Jag kryddade med brödkryddor istället för anis och kummin som det var i originalreceptet. Lättbakat var det, 3-4 minuter i ugnen och en omgång jäsning. Knäckebröd är definitivt underskattat!


Grahamsknäcke Ca 10 stora kakor

5 dl mjölk

1/2 msk honung

1/2 msk ljus sirap

1 tsk salt

2 tsk brödkryddor

10 g färsk jäst

2 dl vetemjöl

3 dl fint rågmjöl

7 dl grahamsmjöl


Gör så här:

1. Värm mjölk, honung, sirap, salt och brödkryddorna tills det blir fingervarmt (37 grader).
2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degvätskan. Häll på resten av vätskan.
3. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda till en elastisk deg (min blev ganska hård, men det fick den vara och det funkade bra ändå).
Sätt ugnen på 225 grader.
4. Jäs i bunken under bakduk i cirka 1 timme.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut runda, supertunna kakor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda i mitten av ugnen i 3-4 minuter tills bröden fått lite färg, vänd sedan bröden och grädda i någon minut till.

 

Klart!

Av enkakaiugnen - 10 september 2014 21:45

   

För något år sedan var jag helt besatt av torkad frukt, särskilt äpplen. Det är så gott och nästan så pass sött att man blir misstänksam... I de här äppelskivorna finns det däremot inget annat än just äpplen. Jo, förresten, lite citronsyra men det är allt. Enkelt att göra var det också  men jag tror att jag ska lite för tunna skivor. Det blir godare med tjockare skivor, men då tar det nog lite längre tid i ugnen också. Så här gjorde jag.


Torkade äppelringar

Sätt ugnen på 125 grader.

1. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor.

2. Koka upp 1 liter vatten och häll i en bunke. Häll 1 tsk citronsyra i bunken och rör ut.

3. Lägg äppelskivorna i vattnet i 1 timme (häll ev. på mer vatten så skivorna täcks).

4. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper och torka i ugnen i 1 ½ timme.

Klart!

 

Av enkakaiugnen - 7 september 2014 20:43


   

Den här helgen bestod av eldning och ljus både ute och inne och var väldigt vilsam. Längtan till skogen och stugan där var stor när vi åkte upp igår och den blev starkare ju närmare vi kom. Det blev precis sådär lugnt som det ska vara. Tyst, vackert, soligt och så luktade det sådär höstigt och fuktigt som det gör i storskogen. Efter en lite för strapatsrik skogstur och en del kantareller blev det eld och grillning till middag ute. Hösten är inte så dum den heller. "Men det här är inte höst, det är sommar", tyckte den fine sambon. Jag höll inte med.


En sån helg kräver ju sina godsaker också om det ska bli någon riktig och varaktig frid i själen. De här pärongömmorna är ju perfekta som höstkakor. De är som en blandning mellan en minimuffins och en hallongrotta, en lite mjukare småkaka med god päronfyllning.

 

Pärongömmor! Ca. 25 st

125 g smör

3/4 dl strösocker

1 ägg

3 dl mjöl

1/2 tsk bikarbonat

1 dl päronmarmelad


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Hacka ihop smör och socker på en skärbräda (eller i matberedare med kniv).

3. Lägg hacket i en bunke och rör ihop till en slät smet.

4. Rör ner ägget i smeten och blanda väl.

5. Blanda ihop mjöl och bikarbonat bra och rör sedan ner det i äggsmeten. Rör och knåda ihop till en smidig deg.

6. Dela degen i två bitar och rulla till två rullar. Plasta rullarna och lägg dem i kylen i ca. 20 minuter.

7. Ställ ut småkakeformar på en plåt.

8. Ta av plasten från rullarna och gör små runda bollar, ca. 25 st och placera en i varje form.

9. Gör en grop i varje boll med ett finger och lägg lite sylt i varje grop. Strö över pärlsocker.

10. Grädda i ca. 12-15 minuter så att kakorna får lite färg.

Klart!

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards