Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 23 juli 2014 23:59

 

Vi har varit iväg och sökt hjortron i hettan och det var ju som solklart att det inte skulle gå så bra i värmen. Men vi fick ihop två godislådor i alla fall, så lite gav det. Den mesta tiden spenderade vi däremot hellre på en flotte mitt ute i en skogstjärn, det måste vara bland det mest fridfulla man kan göra en sommardag. Då fanns det ju en massa lästid också så jag har läst och läst och läst. Har fått en stark dragning till Emma Hambergs böcker. Det började med Rosengädda nästa, fortsatte med uppföljaren till den och därefter har jag kastat mig över Brunstkalendern och nu senast läste jag Baddaren. Jag gillar hennes sätt att skriva, att hon skriver verkligt med ett enkelt språk och hur hon målar upp maträtter och bakverk med iver och känsla. Det märks att hon gjort kokböcker, det finns en kärlek till mat i böckerna på nåt sätt. Särskilt Rosengädda-serien bjuder på mycket matskriverier, men även Baddaren har en del. Misstänker att ni som tittar in här, precis som jag, har en stark förkärlek till mat i olika former och då kan det ju passa lite extra bra. Därför kanske jag ska skifta fokus till maten nu... eller bären snarare. För även om hjortronlyckan inte är i närheten av förra årets guldrush så tänkte jag ändå dela med mig av lite hjortronrecept. Och det enklaste är nog det bästa här, koka dem med socker och ät med vaniljglass och kanske lite rullrån också.

 

Har man ingen frys så är det ju svårt med glass, men då funkar ju vaniljkesella klockrent till istället.


Vill man inte det kan man göra den här hjortronpajen istället.

 

Eller baka en riktigt god sockerkaka och täcka den med hjortron, som här:


Någon som vill dela med sig av ett hjortrontips? Vad gör ni med era hjortron, ni som plockar? Det är ganska svårt att hitta hjortroninspiration i bloggvärlden så kasta in lite fler hjortrontips här!

Av enkakaiugnen - 21 juli 2014 08:00

   

Småkakor kan ju tyckas lite meningslösa, särskilt om de inte har någon sylt i mitten. De kan också vara väldigt goda och nästan beroendeframkallande när de ligger sådär i långa rader på kakfaten och ropar på en. Det är ju det fina med småkakor, de ligger oftast i drivor på kalas och de lämnas ofta kvar så man kan äta i princip hur många som helst utan att någon undrar. Här är en klassisk småkaka, bondkakan. Receptet kommer ur tidningen Hembakat och jag kryddade på dem med lite ingefära eftersom jag fick för mig att det skulle göra det hela bättre. Men jag fegade lite för mycket och kunde nog ha kryddat mer. De blev hur som helst goda och konsistensen blev finfin även om jag gräddade dem för kort tid. Det berodde i och för sig på mig, inte på receptet. Här kommer det.


Bondkakor ca. 70 st

5 ½ dl vetemjöl

2 dl strösocker

1 msk ljus sirap

1 tsk bikarbonat

1 msk vatten

50 g grovt hackad sötmandel

200 g smör, skuret i små bitar


Gör så här:

1. Häll mjölet i en bunke.

2. Rör ut bikarbonaten i vattnet.

3. Häll socker, sirap, bikarbonatvatten, mandel och smör i mjölet.

4. Knåda ihop allt till en jämn deg, se till att smöret blandas ut bra.

5. Forma degen till två rullar, ca. 4-5 cm i diameter. Plasta rullarna och lägg dem i kylen i ca. 2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader.

6. Skär skivor (½ cm tjocka) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

7. Grädda mitt i ugnen ca. 5-7 minuter tills de får lite färg.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 19 juli 2014 08:00

 

Jag är en expert på att lura mig själv, särskilt när jag ska vara effektiv och hinna mycket. Ofta när jag bakar så börjar det hela med att jag ska baka något litet, denna gång sockerfria havrekakor. När jag ändå var på gång tänkte jag att jag kan ju lika gärna baka lite matbröd också. Så blev det och tiiid tog det, två timmar senare var det klart. Inte så effektivt ändå. Är det nån som gör likadant? Det var hur som helst ändå värt det, nybakat bröd är ju bland det bästa som finns! Ett Leila-recept blev det, har faktiskt inte bakat så många av hennes bröd men det ska jag ändra på för det blev riktigt gott. Hennes recept känns alltid så välgjorda och genomtänkta. Jag blir i princip alltid nöjd när jag bakar ur hennes böcker. Här är receptet, men jag la till fint rågmjöl istället för bara rågsikt. Det kan man ju göra som man vill med.


Vad har ni för favoritbröd? Länka gärna!

 

Leilas rågrussinbullar Ca. 15 st små

35 g smör

3 dl mjölk

1/2 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor
50 g jäst
1 dl russin
5 dl rågsikt
3 dl fint rågmjöl (eller 3 dl rågsikt)
 
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölk, sirap, salt och brödkryddor. Värm till fingervarmt (37 grader).
2. Smula jästen i en degbunke och häll i lite av degvätskan, rör ut jästen.
3. Häll i resten av vätskan, russin och sist mjölet, lite i taget.
4. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 12-16 bitar. Doppa dem i rågsikt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
6. Grädda bullarna i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
Klart!
   
Av enkakaiugnen - 17 juli 2014 08:15


Här är en av mina absoluta favoritkakor, älskar chokladsmaken i den här kakan! Den är i lite lyxigare format den här gången, med glasyr och nötter, i vanliga fall får den vara som den är. Väldigt enkel att göra och snabbt går det. Den påminner lite om snoddaskakor men är i sockerkaksform. Man kan ju dekorera lite som man vill med strössel, kokos eller nötter. Tror att det skulle bli kalasgott med hallon eller jordgubbar på toppen också. 

  

Mariannes chokladkaka 1 st

3 dl socker

2,5 dl vetemjöl

3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

150 g smält smör

2 ägg

1,5 dl kokande vatten


Glasyr:
Chokladglasyr:

1½ msk smör

1 tsk vaniljsocker

2 dl florsocker

2 msk kallt kaffe

1½ msk kakao

Kokos till garnering

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.  

2. Smält smöret och koka vattnet.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.

4. Tillsätt det smälta smöret och blanda ner det i smeten.

5. Tillsätt äggen och blanda ner dem i smeten.

6. Tillsätt sist vattnet och rör till en jämn smet.

7. Smöra och bröa en sockerkaksform och fyll den med smeten.

8. Grädda i ca. 35 minuter. Känn med en provsticka att den är klar. Den ska inte vara kletig.

Låt kakan svalna.


Chokladglasyren:

1. Smält smöret.

2. Rör ner de övriga ingredienserna och rör till en slät smet (det är mycket släta smeter nu).

3. Bred glasyren över den avsvalnade kakan och strö över mycket kokos eller nötter.

 

Av enkakaiugnen - 15 juli 2014 08:00

   

Det här är mitt bästa recept på sockerkaka och det finns här sen innan, men inte i rund form. Om nu det spelar någon roll? Den är hur som heslt värd att nämnas igen här, för det är ofta som sockerkakorna inte blir som man tänkt sig, i alla fall i min värld. Det här receptet har ett lite annat tillvägagångssätt och dessutom en massa smör och tre ägg som hjälper den på traven. Här är receptet, kommer inte ihåg ursprunget dessvärre. Hen gjorde i alla fall ett finfint jobb!


Den godaste sockerkakan 1 st

200 g rumsvarmt smör    

2,5 dl strösocker

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa smör och socker krämigt.

2. Tillsätt äggen, ett i taget och rör in dem i smeten.

3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt det.

4. Tillsätt sist mjölken och rör snabbt samman allt till en jämn smet.

5. Häll smeten i en smord och bröad form.

6. Grädda i 35-40 min.

 

Av enkakaiugnen - 13 juli 2014 22:56

   

Efter en vecka där solen visat sig nästan konstant och badstranden hägrat så blev det regn idag på eftermiddan. Regn brukar innebära kakor i ugnen och idag var inget undantag. Det fick bli några klassiker, bondkakor, sockerkaka och chokladsnittar bland annat. De blev riktigt goda med mycket chokladsmak. Jag har knappt några chokladkakor hemma nu, men är grymt sugen på choklad. Någon som vill dela med sig av ett favoritchokladrecept? Gör det! För övrigt så är jag så väldans glad över finfatet som kakorna ligger på! En present från Frida och Emmeli som jag fick bara sådär för att dom hittat det på en loppis. Det är kärlek det! Här är receptet, från tidningen Hembakat.


Chokladsnittar med pärlsocker Ca 60 st

200g rumsvarmt smör

2 ½ dl strösocker

5 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 ägg


1 ägg till pensling

Pärlsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke.

2. Häll i resten av ingredienserna och blanda ihop till en smidig deg, man får knåda ett tag för att få bort smöret.

3. Dela degen i 4 lika stora bit och rulla dem till längder. Använd mjöl om det blir för kletigt.

4. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

5. Grädda i ca. 15 minuter. Låt dem vila lite men skär dem medan de är varma. Skär i sneda bitar.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 11 juli 2014 08:30

   

En lite för omständig kaka egentligen. En sån där det ska malas och hackas och rivas och smältas, alldeles för jobbigt om man ska vara ärlig. Man bakjävulen har hoppat på mig igen och jag har bakat för allt jag är värd senaste dagarna. Inte så roligt i bloggväg tyvärr, eftersom jag bara bakat sånt som jag redan lagt upp. Favoriterna har fått sig en omgång. Men det här är helt nytt. Och trots rivandet och malandet och allt det andra ståhejet så var den ändå värd att jobba lite för. En kaka som smakar det mesta blev det, med bittarmandel, citron, mandel, muscovadosocker och hallon. Här är receptet, ursprungligen ur en Allerstidning (tror jag...)


Hallon- och mandelrutor ca. 20 st halvsmå

150 g smör

2 ägg

2 dl socker

3/4 dl muscovadosocker (eller brun farin)

4 droppar bittermandelarom

75 g vit choklad

3 dl mandelmjöl

2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

finrivet skal från 1 citron

2 dl grovt hackad mandel


3 dl hallon


Gör så här:

Sätt ugnen 175 grader.

1. Smält smöret och ställ åt sidan. Smörj och mjöla en fyrkantig form, ca. 20x20 cm.

2. Hacka chokladen i små bitar.

3. Vispa ägg, socker och muscovadsocker vitt och pösigt.

4. Rör ner bittermandelarom, smör och övriga ingredienser förutom vetemjölet och hallonen, i äggvispet.

5. Sikta ner vetemjölet och rör ihop till en jämn smet.

6. Häll smeten i formen och strö hallonen över.

7. Grädda i ca. 35-50 minuter långt ner i ugnen. Kolla att kakan är klar, annars kan man grädda en stund till. För mig tog det runt 50 minuter, trots att receptet sa 30-35 minuter. Kan ju bero på ugnen till exempel, så man får prova sig fram lite. 50 minuter var lagom för mig, då blev kakan ordentligt gräddad igenom.

Låt den svalna lite och slär sedan i rutor. Klart!

   


Av enkakaiugnen - 10 juli 2014 00:14

   

En jättegod och snabbgjord kaka med ingredienser man ofta har hemma. Ger knappt någon disk heller. Ett sommarmåste helt enkelt!


Snabba müslikakor Ca 20 st små

100 g smör
2 dl müsli eller havregryn (müslirecept finns här)
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
2 msk sirap
1 tsk bakpulver


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
1. Smält smöret i en kastrull. 
2. Blanda i müsli eller havregryn, vetemjöl, socker, sirap och bakpulver. 
3. Forma smeten till bollar, ca 20 st, och platta till på bakpappersklädda plåtar. 
4. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills kakorna är gyllene.

 Klart!

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2021
>>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards