Senaste inläggen
Så blev det sommarlov och stugdagar. Utflykter och björnrädsla, fika och eldning. Korsord och smågodis, böcker och tid. Stuglivet har blivit det nästintill bästa med sommaren. Andra bra saker är att man har obegränsat med baktid, sovmorgnar, att få träffa vänner som äntligen är hemma och det både mycket och länge, loppisrundor, altan i söderläge för första året, jordgubbar i pallkrage, grillfester, att kasta sig ut från en brygga, att stå kvar på en brygga och bestämma sig för att det räcker med tåbad, att det finns en ocean av tid kvar och att jag tänker suga musten ur den här sommaren. Även om någon nyligen påminde mig om att nu blir det mörkare. Inte en chans. Det är nu det börjar. Och det får börja med lite kanelbullar med päron och philadelphiaost som man kan sno ihop en regnig dag för att sedan äta upp en soligare dag.
Fyllningen är lite annorlunda för det är philadelphiaost i kanel- och sockersmeten och så är den toppad med päronmarmelad innan man rullar ihop det hela och skär rullen i skivor. Ett lyckat experiment och bra smaker tillsammans med kardemumma, kanel och päron.
Päron- och kanelbullar med philadelphiaost Ca. 40 st
50 g jäst
7 dl ljummen mjölk
150 g smör
2 ägg
1 ½ krm salt
1 ½ dl strösocker
1 tsk mald kardemumma
16-17 dl vetemjöl
Fyllning:
1-2 dl päronmarmelad
Kanelkräm:
150 g mjukt smör
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
4 tsk malen kanel
Ägg till pensling
Mandelflarn och/eller pärlsocker
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av mjölken. Rör ut jästen.
2. Häll i resten av mjölken och övriga ingredienser, förutom mjölet.
3. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
4. Jäs under bakduk i ca. 30 minuter. Gör kanelkrämen under tiden.
Kanelkräm:
Vispa ihop ingredienserna med en elvisp.
5. Dela degen i två delar och kavla ut dem till rektanglar, inte alltför tunt.
6. Bred kanelkrämen på degen. Klicka ut päronmarmeladen och bred ut den med.
7. Rulla ihop rektanglarna till två rullar och skär dem i ca. 1-2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar på en plåt eller i en muffinsform. Låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 7-10 minuter så de får lite färg.
Låt dem kallna på ett galler och ät dem lite småvarma med mjölk till.
Det blev en tårta ändå, trots att tiden knappt fanns. Det var ett väldigt hetsande med hemresa, ompackning, handling och piffande av både sig själv och tårta. Men vi hann, nästan i alla fall. Och det blev en riktigt rolig midsommar! God mat, 5-kamp, snapsvisor och glatt folk. Och tårta! Det var nog den tårta jag gjort snabbast hittills, en perfekt stresstårta. God också, gillar choklad och passionsfrukt ihop. Sen mår ju tårtan alltid bäst om den får stå och gosa till sig en stund. Så den var faktiskt som godast vid 01-tiden på natten visade det sig.
Chokladtårta med passionskräm och jordgubbar
1 chokladtårtbotten (köpt eller hemgjord - här finns ett recept på hemgjord)
1 dl passionsfruktscurd
1 dl + 3 dl vispad grädde
1 liter jordgubbar - sköljda och ansade.
Gör så här:
1. Skär tårtbottnen i tre lager om den inte är skuren redan.
2. Blanda passionsfruktscurden med 1 dl vispad grädde till en slät kräm.
3. Ta ca. 15 jordgubbar och mixa med en stavmixer till ett mos. Man kan skära i småbitar och mosa också.
4. Lägg första bottnen på ett fat.
5. Bred ut passionskrämen på första bottnen. Lägg på nästa lager och fördela jordgubbsmoset över det.
6. Lägg på locket och klicka/bred ut grädden på det. Grädden ska inte täcka sidorna, utan bara vara på toppen.
7. Skär jordgubbarna i kvartar eller halvor och lägg dem i en hög i mitten av tårtan, eller i ett mönster om du vill.
Klart!
Det här receptet fångade mig direkt. Kardemummabullar fyllda med jordgubbar, det blir ju knappast somrigare. Ett smart tips i receptet var att frysa sylten i iskubsformar innan baket så blev det lättare att baka in dem. Kan bara hålla med. Enligt receptet skulle degen inte jäsa 2 gånger (som den brukar) utan bara en gång, men jag tyckte det var lite väl wild and crazy så den fick jäsa 2 gånger i alla fall. Gick fint det med. Receptet kommer från tidningen Hembakat.
Syltbullar med jordgubbssylt Ca. 40 st
50 g jäst
7 dl ljummen mjölk
150 g smör
2 ägg
1 ½ krm salt
1 ½ dl strösocker
1 tsk mald kardemumma
16-17 dl vetemjöl
Fyllning:
Ca. 2 dl jordgubbssylt (eller annan sylt man gillar)
Gör så här:
1. Lägg sylten i en iskubsform och frys in den en stund så sylten stelnar.
2. Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av mjölken. Rör ut jästen.
3. Häll i resten av mjölken och övriga ingredienser, förutom mjölet.
4. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
5. Jäs under bakduk i ca. 30 minuter.
6. Dela degen i två delar och sedan i 40 mindre degbitar. Runddriv bullarna så de blir slät (kläm dem med handflatan mot bänken och rulla dem i handen, mot bänken).
7. Platta ut varje bulle och lägg en frusen syltbit på den. Klä in sylten i bullen och lägg den med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
8. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
9. Grädda bullarna i 7-8 minuter så de får lite färg.
10. Pensla bullarna med smält smör och strö över strösocker. Klart!
Här är ett annat recept på jordgubbsbullar med vanilj.
Efterrättspanik inför midsommar? Här är en räddare i nöden, en finfin sommarefterrätt.
Lätt att göra och gott, inte så sött och fett utan ganska lättsmält om man ätit en massa grillat eller någon form av somrig buffé eller helt enkelt bara tryckt i sig för mycket mat. Det är som en snabbgjord cheesecake med jordgubbar och den går att variera lite som man vill. Jag ska använda chokladkakor istället för digestivekex och kanske byta ut lemon curd mot passionsfruktscurd. Man kan byta ut bären också, om man t.ex vill ha hallon istället. Så ta det du har och blanda som du vill helt enkelt. Eller följ receptet. Ha en fin midsommar!
Snabbgjord jordgubbscheesecake 4 port
0,75 l färska jordgubbar
3 dl grädde
2 msk lemon curd
Ca. 8 digestivekex
Gör så här:
1. Skölj och ansa jordubbarna och skär dem i klyftor eller mindre bitar.
2. Vispa grädden, men inte för hårt.
3. Rör lemon curden lite, så den blir lite lösare och rör ner den i grädden.
4. Mosa digestivekexen så det blir smulor.
5. Varva jordgubbar, gräddröran och digestivekexen i fina glas eller skålar, eller låt alla få göra sin egen efterrätt som dom vill.
Klart!
Glad midsommar!
Här kommer ett mitt i natten-bak. Hittade ett roligt och lättbakat recept på Söta saker som jag gjorde om lite efter eget huvud. Använde ett chai-kryddsocker som jag fick i födelsedagspresent. Det luktar riktigt juligt av alla kryddor och passade bra i de här snittarna, många smaker blev det. Här är receptet.
Jordnötssnittar ca. 20 st
1 dl rapsolja
½ dl socker - hälften chaisocker och hälften strösocker
1 msk sirap
1 dl hackade salta jordnötter
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
Ca. 25 g mörk choklad i små bitar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Blanda olja, socker och sirap till en jämn smet.
2. Blanda mjöl och bikarbonat och häll det i smeten.
3. Rör till en kladdig deg och rulla degen till en rulle (använd mer mjöl om det behövs) som du plattar ut på en plåt med bakplåtspapper. Den kan vara ca. 5 mm tjock.
4. Grädda i cirka 15 minuter. Skär dem snett i lagom stora bitar medan de fortfarande är varma och låt svalna på plåten.
Klart!
Nu är bloggen på väg mot lite nya mål, ska bli kul att se vad det blir av det hela! Har flyttankar och andra tankar också, men framför allt baktankar. Har sånt extremt baksug att jag är inne på min 10:e kaka på 4 dagar. Den står just nu i ugnen. Misstänker att den blir ganska dålig tyvärr, fick en dålig vibb av smeten även om jag är extremt nyfiken på hur den blir.
I alla fall, det jag är mest nyfiken på är vilka ni är som tittar in här? Jag kan ju inte se vilka ni är, så kan ni inte avslöja er lite? Dela med er av recept, av era egna bloggar eller av någon baktanke ni har.
Jag söker nya recept både här och där och även nya bloggar att lägga till, så tipsa gärna!
Vad ska ni baka till midsommar? Vad bakar ni som snabbfika mitt i sommarn? Jag börjar bli trött på mina egna ord, det är så många av dom jämt.
Jag är så baksugen, det kliar i fingrarna...Men jag har så fullt upp med annat nu. Hus ska målas, blommor ska planteras enligt konstens alla regler, folk ska firas, det ska jobbas, åkas till stugan och en hel massa annat skojigt. Men jag lyckades ändå klämma in ett långbak häromdan mellan jobb, examensfirande och träning. Men sen stod jag till kvart i 12 på natten också och gräddade de sista kakorna. Det är kul nästan jämt. Jag hann baka två matbröd, bland annat de här grova små frukostbröden. De blev riktigt goda och saftiga också med tanke på att det är ett ganska mörkt bröd ändå. Här är receptet, från tidningen Hembakat men lite omgjort.
Grova frukostfrallor Ca. 20 frallor
25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten (37 c)
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 msk honung
1 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
4 dl rågsikt
ca. 3 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och slå på lite av vattnet. Rör ut jästen i vattnet.
2. Häll i resten av vattnet och övriga ingredienser utom mjölet.
3. Rör ner mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
4. Låt jäsa under bakduk i ca. 1 timme.
5. Dela degen i 20 bitar och knåda och forma varje bit till en avlång bulle. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla varje bulle med vatten och lägg ev. på sesamfrön på bullarna.
7. Grädda i ca. 10 minuter och låt sedan svalna på galler.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|