Senaste inläggen
En jättegod och snabbgjord kaka med ingredienser man ofta har hemma. Ger knappt någon disk heller. Ett sommarmåste helt enkelt!
Snabba müslikakor Ca 20 st små
100 g smör
2 dl müsli eller havregryn (müslirecept finns här)
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
2 msk sirap
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Blanda i müsli eller havregryn, vetemjöl, socker, sirap och bakpulver.
3. Forma smeten till bollar, ca 20 st, och platta till på bakpappersklädda plåtar.
4. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills kakorna är gyllene.
Klart!
Ett nytänk i grillsammanhang från tidigare somrar - vattenmelon, feta, oliver, jordgubbar och tomater. Enkelt, när man väl vet det...
Har samlat på mig lite matinspiration senaste veckan. Fått upp ögonen för färsk broccoli, kikärter, bönor och chiafrön bland annat. Nyttigt så man ramlar av pinnen, dessutom kul att testa nya saker. Det är konstigt det där med hur man går i sina matspår och inte förnyar sig så ofta. Eller är det bara jag? Jag har ätit broccoli hur många gånger som helst, men aldrig i färsk form. Säger kanske något om hur mat produceras och hur man ser på den... Broccoli har till exempel alltid varit fryst och förkokad i min värld, tills nu.
Chiafrön var också en höjdare att testa. Jag har sett dem lite här och där, men aldrig testat själv. Så i fredags, sommarens första riktigt soliga, så bjöd Lisa på en brakfrukost i solen utanför sin stuga. Jag blev så sjukt matinspirerad. Chiapudding med mandelmjölk, rödbetsjuice och frukt, ägg och avocadomackor - ja det mesta fanns. Det är ju riktigt roligt att äta hos någon annan och prata mat sådär. En sak som slog mig kvällen innan var vad olika mat man äter till middag. Flera rätter som vi pratade om hade jag inte en susning om vad det var - också väldigt inspirerande. Då blir jag ivrig, då kliar det i fingrarna. Jag vill testa, NU! Har därför under denna helg ätit två färska broccolihuvuden. Chiafrön är på ingång och puddingen med dem. Men det vore ju roligt att göra något mer av det här middagspratet - av bristen på variation i vardagen. Den drabbar i alla fall mig.
Man kanske kan mejla varandra matlistor? Vad äter du i veckan? Eller vad åt du förra veckan? Allt handlar ju om att testa, köpa hem och prova. Bryta köttfärssåsmönstret - eller monstret snarare.
Hur gör ni för att variera maten? Var hittar ni inspiration? Har ni någon ny maträtt eller ingrediens som ni just fallit pladask för?
En av mina inspirationskällor förutom matprat med vänner är pickipicki som lagar mycket annorlunda mat och skriver på ett härligt sätt om det. Det finns dessutom en hel del matsedlar där med spännande innehåll.
En annan är chiliconkarin som lagar det mesta och får det att se både gott och enkelt ut.
Har ni fler att fylla på med?
Resor kan ju ge enormt mycket matinspiration! För två år sedan var vi i Nice, en helt fantastisk stad på alla sätt. Köpte med mig smaksatt socker och kryddor hem bland annat. Och fick ett sug efter crème brûlée som jag numer kan bota tack vare min s.k skärbrännare...
Eftersom det här inlägget egentligen skulle handla om en god och lättbakad sommarkaka men den väldigt sommarbortglömda frukten kiwi, så kommer länken till det inlägget här. Och bilden.
När jag började baka och blogga för några år sedan så blev det sällan några bullar gjorda. Då skulle allt gå fort. Helst skulle det vara recept som man rörde ihop i en kastrull, hällde i någon typ av form och sedan gräddade. Alternativet var att baka mjuka kakor där man vispade ner allt i bunken med elvisp. Effektivitet när den är som bäst.
Jag gillade alltså inte bullbaken just för att det tog sån tid. Jag handknådade alltid degen vilket gjorde det hela ännu värre. Tills jag fick en köksassistent och det första hindret var borta.
Så tips 1: använd någon form av maskin till degen.
Tips 2 är att lyssna på p3. Det finns så sjukt många bra program där. Morgonpasset (det vanliga), Christer och Morgan rapporterar, p3 Dokumentär, Lilla Al-fadji, Mammas nya kille, Torehammars vecka och en hel massa annat. Jag spelar nästan alltid Morgonpasset i bakgrunden. Sommarpratarna är ju också en klassiker.
Tips nr 3 är viktigast och det avgörande. Gör inte bara en sorts bullar när du ändå håller på, gör flera! Jag gör nästan alltid så, mest för att få prova olika fyllningar och få olika sorters bullar på slutet. De här bullarna gjordes t.ex samtidigt som Syltbullar med jordgubbsfyllning och Päron- och kanelbullar. Men man kan ju använda vilka fyllningar som helst egentligen. Gör krämbullar av ena halvan och blåbärsgifflar av den andra. Eller gör rabarberbullar av 1/3, mandelmassabullar av 1/3 och äppelknyten av 1/3. Man kanske får lite olika gräddningstid, men det är bara att hålla lite extra koll på färgen på bullarna. Det gör det hela mycket roligare i alla fall! Och det är ju strålande effektivt. Alla glada.
Kanelbullar med philadelphiaost Ca. 40 st
50 g jäst
7 dl ljummen mjölk
150 g smör
2 ägg
1 ½ krm salt
1 ½ dl strösocker
1 tsk mald kardemumma
16-17 dl vetemjöl
Kanelkräm:
150 g mjukt smör
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
4 tsk malen kanel
Ägg till pensling
Mandelflarn och/eller pärlsocker
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av mjölken. Rör ut jästen.
2. Häll i resten av mjölken och övriga ingredienser, förutom mjölet.
3. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
4. Jäs under bakduk i ca. 30 minuter. Gör kanelkrämen under tiden.
Kanelkräm:
Vispa ihop ingredienserna med en elvisp.
5. Dela degen i två delar och kavla ut dem till rektanglar, inte alltför tunt.
6. Bred kanelkrämen på degen.
7. Rulla ihop rektanglarna till två rullar och skär dem i ca. 1-2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar på en plåt eller i en muffinsform. Låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 7-10 minuter så de får lite färg.
Låt dem kallna på ett galler och ät dem lite småvarma med mjölk till.
Ibland orkar man inte baka matbröd som ska jäsas på tvären och bredden och kavlas och vändas. Då är det här ett bra och smakrikt alternativ. Det finns en hel del såna här limpor här på bloggen nu, ett tag var jag helt tokig i dem. Det är ett tag sedan nu. Här är hur som helst en ny variant på en snabbakad filmjölkslimpa med massor av frön och morötter. Receptet är ur tidningen Hembakat. Lättbakat och lättätet.
Mörk limpa med morötter och frön 2 st
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
½ dl sesamfrön
1 dl rågkross
1 ½ tsk bikarbonat
1 ½ tsk salt
½-1 dl mörk sirap
1-2 morötter, finrivna
4 d grovt rågmjöl
2 dl fiberhavregryn
8 dl vetemjöl
1 liter filmjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
1. Blanda ihop frön, rågkross, bikarbonat och salt i en bunke.
2. Rör i resten av ingredienserna och blanda ihop till en kladdig deg.
3. Fördela degen i två limpformar (man kan forma dem till limpor på en plåt med bakplåtspapper också även om det är lite mer pyssel med det). Strö över lite havregryn.
4. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca. 1 ½ timme. Låt dem svalna i formarna och linda sedan in dem i handdukar och låt dem ligga i några timmar innan du skär dem.
Klart!
Det är bakväder hela tiden nu! Här kommer ett lass mjuka kakor med vinbärstema att rädda regniga dagar med. Vinbäret är ett underskattat bär, precis som lingonet. De har inte alls samma smakstatus som hallon och blåbär och har definitivt inte en chans mot jordgubben som favoritbär. Men det är så väldigt bra att baka med! Tack vare att det är lite syrligt så funkar det ju perfekt i de flesta söta kakor och lite extra bra om man bakar med kolasmak eller vaniljsmak. Nu börjar de ju bli klara också på en del ställen och jag ser att det är en del sökningar på vinbärskakor. Så här kommer några av mina vinbärsfavoriter. Bake away!
Vinbärskaka med kokos - det här är en av mina absoluta favoriter när det gäller mjuka kakor. Både söt och syrlig i smaken och saftig dessutom.
Vinbärsrutor med kolasmak - en goding med den oslagbara kombon vinbär och kola.
Vita vinbärsrutor med maräng - skräms inte av det vintriga i dem, de är för goda att låta bli!
Här är ett eget hopkok. Blev så inspirerad av en bild i en baktidning och ville baka med mango. Sagt och gjort. Det är en vanlig sockerkaka och den är fylld med mango, aprikoser och hasselnötter. Lite brittisk touch på den får man nog säga att det är även om det inte är så mycket torkad frukt i. God och saftig blev den, mangon gav den lite fräschare och inte lika tung smak. Här är receptet.
Mango- och aprikoskaka
75 g rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,75 dl mjölk
1 ½ dl frusen mango
1 dl torkade aprikoser
1 dl skalade och hackade hasselnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smörj och bröa en sockerkaksform noga.
2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
3. Ta en annan bunke och vispa ihop smör och socker i den. Vispa sedan ner äggen, ett i taget.
4. Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten och häll sedan i mjölken.
5. Vänd ner frukt och nöter i kakan och blanda om.
6. Häll smeten i formen och grädda i ca. 50-60 minuter. Kolla med en sticka att kakan är klar, den ska inte vara kladdig. Låt den svalna i formen.
Om man vill kan man pudra florsocker över kakan innan den ska ätas.
Vet inte riktigt hur jag ska förklara de här kakorna. Det är som en småkaka med tre delar, mandelbotten, jordnötssmör och så choklad överst. En riktigt mastig liten sak, men jäklar vad god! Spännande också med lite saltare kakor än vanligt, jordnötter är ju fiffiga på det viset. Den är sockerfri och man väljer sockerfri choklad, men jag misstänker att den innehåller en del kalorier ändå tack vare alla nötter och mandlar. Så helt nyttig är den ju inte, men väldigt god. Värt ett försök. Receptet kommer från Baka Sockerfritt.
Sockerfria jordnöts- och chokladkakor Ca. 12 st.
Nu är den största fikahögtiden av alla här och det är ju underbart. Fast det finns en gräns för hur mycket socker man tål och då är det bra att kunna plocka fram de här små godingarna. Tycker de är supergoda, särskilt med tanke på att det inte är något socker i. Recpetet kommer från Baka Sockerfritt från början, men jag ville hellre söta med banan än med sötströ så då gjorde jag om lite. Så här gjorde jag.
Sockerfria chokladcookies med mazarinsmak Ca. 10 st
30 gram rumsvarmt smör
1 ½ dl mandelmjöl
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|