Direktlänk till inlägg 19 november 2014

Grötbröd med rågsikt.

Av enkakaiugnen - 19 november 2014 08:30

   

Jag köpte en grötbok för ett tag sen och jag gillar den bara mer och mer. Lagar mig sakta men säkert igenom den och har börjat baka en del bröd som finns däri. Det första brödet jag provade blev en succé! Jättegod smak och konsistens, det brukar ju bli så med gröt i. Däremot fick jag ändra receptet lite eftersom degen blev för torr annars. Jag tillsatte dubbelt så mycket olja och ca. 2-3 dl vatten till så att degen fick en smidigare konsistens.


Grötbröd med rågsikt 2 limpor

2 dl havregryn

4 dl vatten

½ tsk salt

(eller 4 dl färdig gröt)

½ dl rapsolja

1 dl mjölk

½ dl linfrö

25 g jäst

2 tsk malen brödkrydda

10 dl rågsikt


Gör så här:

1. Koka ihop gryn, vatten och salt till en gröt.

2. Ta kastrullen av plattan och tillsätt rapsolja, mjölk och linfrö. Låt det svalna tills blandningen är fingervarm.

3. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt grötblandningen och brödkryddan. Blanda ihop ordentligt.

4. Arbeta in 9 dl av rågsikten till en inte för fast deg (tillsätt mer vätska om du behöver, det gjorde jag, ca. 2-3 dl vatten till och ½ dl olja).

5. Låt degen jäsa en timme under bakduk.

6. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Lägg bakplåtspapper i två brödformar och skeda i bröddegen i formarna utan tt knåda. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

8. Pensla med vatten och strö ev. på solrosfrön eller sesamfrön.

9. Grädda i ca. 30 minuter.

Klart!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19
20
21 22
23
24 25
26
27
28
29 30
<<< November 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards