Alla inlägg under december 2012

Av enkakaiugnen - 14 december 2012 10:15

 

Nu tyckte mamma visserligen inte att det var knäck i dom här, men det tyckte jag. Det var lite mer chokladsmak i dom i och för sig, men det var ända som en mandelmussla fylld med knäck och det var precis lika gott som det låter. Väldigt juligt dessutom, tycker jag. Vi fick dom på det försenade adventsfikat i söndags, tillsammans med adventskransen, chokladkakor, pepparkakor och skumtomtar. Och glögg och kaffe till det. Sockerchock deluxe men det var det värt. December går för fort tycker jag. Det var ju nyss första advent! Och nu är Lucia också förbi. Snart är det midsommar. (Ber om ursäkt för bildkvaliteten, hade bara mobilkameran med mig).


Juliga knäckkakor

Kakor:

200 g smör

1 ½ dl havregryn

1 ½ dl strösocker

1 ägg

2 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

 

Chokladsmet:
125 g smör

1 ½ dl strösocker

4 msk grädde

1 msk kakao

3/4 msk vetemjöl

75 g hackad mandel


Gör så här:

   Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smöret och låt det svalna. Häll smöret över havregrynen.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

3. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver. Rör ihop alla ingredienser till en smet.

4. Ställ ut små formar (som till hallongrottor) på plåtar. Klicka i ca. 1 tsk smet i varje form (inte mer, för de pöser upp).

5. Grädda mitt i ugnen i ca. 8 minuter. Kakorna ska inte vara helt genomgräddade, för de ska in i ugnen igenn..


Chokladsmet:

1. Blanda alla ingredienser till chokladsmeten utom mandeln i en kastrull. Låt koka upp och sjuda i ca. 7 minuter. Rör om ibland. Rör ner mandeln mot slutet.

2. Klicka lite chokladsmet på varje kaka. Grädda en gång till i ca. 2 minuter.

Klart!

 

Av enkakaiugnen - 12 december 2012 09:45

 


I lördags var en sån där dag när jag kände att det fanns en ocean av tid att göra saker. Jag känner ganska sällan så, i princip aldrig faktiskt. Jag har ganska svårt för att inte ha en plan för saker eller dagar. Men i lördags snöade det så mycket och till och med SMHI tyckte att man skulle stanna inne. Jag gillar verkligen sånt, att man liksom inte får gå ut. Man måste vara inne. Det är då man får den där oceanen av tid. Den resulterade bland annat i den här lingonpepparkakan. Egentligen är jag inget fan av mjuk pepparkaka, den smakar ju mest pepparkaksdeg. Men jag ville så gärna göra en och kom ihåg att Leila har en sån i sin bakbok "A piece of cake". Och hennes godsaker är ju att lita på. Det var den här också, den blev jättegod. Tog med den i söndags när vi var och hälsade på två små och väldigt gulliga killar. Här är receptet, som jag anpassat lite efter hur jag gjorde.


Mjuk lingonpepparkaka  
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl mjölk
2 msk pepparkakskryddor
1/2 dl lingonsylt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret och rör i mjölken.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och fluffigt och rör sedan ner smörmjölken i smeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
4. Tillsätt pepparkakskryddor och rör ner lingonsylten.
5. Smörj och bröa en sockerkaksform, häll smeten i den.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och vänd sedan upp den på en tallrik.
Av enkakaiugnen - 10 december 2012 14:00

 

Här är sista receptet från godisbaket med Johan och Sandra. Det är ju alltid tråkigt när det är det sista av något, men samtidigt så har jag sparat det bästa till sist faktiskt. Dom här tryfflarna var så otroligt goda! Daim och cointreau tillsammans är ju klockrent. Väl värda ett försök! När vi hade packat ihop allt sent i fredags kväll och jag skulle skjutsa hem dom igen så sa Johan: "det är så tråkigt nu att vi har gjort det här för nu är det ju ett helt år tills nästa gång". Jag håller helt med och blir så glad när han säger så. Och lovade att vi faktiskt kan påskbaka lite i år också. Kanske en ny tradition på g? Här är hur som helst receptet, från Arla denna gång.


Daimtryffel 40 bitar

1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Kesella kvarg, 100 %
2 msk konjak eller likör
ca 100 g daim
kakao



Gör så här:
1. Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan.
2. Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden och låt smälta.
3. Rör i kvarg och konjak.
4. Låt smeten kallna i kylen ca 1/2 tim. Hacka därefter daimen dajmen och rör ner den i smeten.
5. Häll smeten på ett bakplåtspapper, t.ex på en bricka och bred ut den jämnt. Låt den stelna i kylen ca 1 tim.
6. Skär i bitar eller forma tryffeln till runda kulor.Vi provade att stnasa ut små figurer med små pepparkaksformar. Det blev jättefint!
7. Pudra över kakao och förvara kallt.
Klart! Perfekt present att ge bort.
 
Den ljusare sorten är daimtryffeln.    
Av enkakaiugnen - 8 december 2012 10:45

 

Jag kastar in en liten julkaka såhär mitt bland alla julgodisar. En liten saffranskaka med lingonsylt i. Tyckte det lät spännande med saffran och lingon och det smakade riktigt bra, även om jag kan tycka att det hade varit bra med lite mer saffranssmak. Den blev lite klen tyvärr, men ändå en god kaka. Receptet kommer ur ICAs jultidning, här är det.

 


Saffransgrottor med lingon ca. 25-30 st

1/2 g saffran

1 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl (4 1/2 dl motsvarar 270 g)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g smör eller margarin
portionsformar till mindre bröd
 4 msk rårörda lingon eller hallonsylt
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
1. Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret.

2. Blanda ihop resten av sockret med det stötta saffranet, mjöl,et bakpulvret och vaniljsockret i en skål.

3. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt ihop till en deg.

4. Plasta och låt degen vila en liten stund i kylen så blir den lättare att hantera. 
5. Sätt formarna på en plåt. Forma degen till valnötsstora bollar och lägg dem i formarna. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i sylten.
9. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.

Låt kakorna kallna på galler. Klart!

   

Av enkakaiugnen - 6 december 2012 22:15


Andra godissorten ut från i fredags kväll är vanlig hederlig knäck. Det är mammas recept och den brukar vara supergod! Nu kokade jag min lite för länge och det är ju aldrig bra för den blev lite för hård tycker jag. Men det är ju en smaksak och man kan ju styra det själv. Jag hade inga mandlar i, men de blir lite godare då. Här är receptet.

         

Perfekt presenttips!

Av enkakaiugnen - 4 december 2012 21:30



I fredags kväll var det dags för min och Johans och Sandras fina lilla tradition: julgodisbaket. Inspirationen till detta kom en gång i tiden från Julgodisavsnittet i Sunes jul. Det var nog kanske 5 år sedan vi började den här fina lilla traditionen och den ska få fortsätta så länge det bara går. Det var så mysigt! Dom är så mysiga och dom gör mig så glad, kom på mig själv med att bara gå runt och känna mig glad och lite sådär varm i magen. Och roligt var det, vi spelade jullåtar, kollade på youtubeklipp och bakade massa. Det blev 4 sorters julgodisar den här gången och vi blev väldigt nöjda över vilka sorter vi hade valt, för ingen blev misslyckad i år! Den enda problemet var kolaklubborna, för det blev smet över och när vi hade lagt dom på tallrikar gick dom inte att få loss. Men smaken var väldigt god på alla fyra. Vi hade valt två sorter var, Sandra och Johan hade med sig grejer till pepparkakstryffel och daimtryffel med cointreau. Jag hade valt chokladkolaklubbor och knäck. Här är det första receptet, pepparkakstryffeln! Receptet kommer från recept.nu.


 

Pepparkakstryffel ca. 40 st

300 g mjölkchoklad av fin kvalitet
25 g smör
0.5 dl vispgrädde
2 msk flytande honung
0.5 msk finstött kardemumma
0.5 vaniljstång
1 tsk kanel
0.5 tsk malen kardemumma
0.5 tsk malda nejlikor
0.5 tsk ingefära
150 g mjölkchoklad eller ljus choklad till dopping

 

Gör så här:

1. Finhacka chokladen. Dela smöret i mindre bitar och lägg smör och choklad i en bunke.

2. Häll grädde och honung i en liten tjockbottnad kastrull. Lägg i kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Skär upp vaniljstången på längden och lägg i den.

3. Koka upp grädden. Ta ur vaniljstången och häll grädden över chokladen och rör ihop till en slät smet.

4. Lägg på plastfolie och låt den svalna i rumsvärme tills den stelnat.

5. Gör klickar med en sked eller använd en sprits och spritsa ut lagom stora klickar på en tallrik. Ställ i kylen att stelna.

6. Ta ut chokladklickarna. Täck händerna med kakao och rulla klickarna till runda kulor. Låt dem stå i rumstemperatur i ca en timme för att torka.

7. Smält chokladen till doppingen i vattenbad. Låt den svalna lite. Doppa tryfflarna i den smälta chokladen, använd gärna en gaffel till hjälp. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger upp kulorna på en tallrik.

8. Istället för att rulla tryffeln till bollar kan man hälla den i en form täckt med bakplåtspapper. Sedan kan man stansa ut tryffeln i olika formar med hjälp av små pepparkaksformar.

9. Låt dem stå i rumstemperatur i en timme för att torka och doppa sedan i smält choklad. Låt dem stelna.

10. Garnera gärna med pepparkakskristyr! Blanda florsocker med lite vatten och lägg i en platspåse. Klipp av ett hörn av påsen och använd som sprits. Spritsa pralinerna som pepparkakor.

11. Förvara svalt eller i kylskåp.

Av enkakaiugnen - 2 december 2012 08:45

 

Julafton år 2010 och - 25 grader.
  

Jag märker att det finns ett visst julsug nu, det är många sökningar på det här på bloggen vilket är jättekul! Jag älskar ju julen så sånt gör mig glad. Har precis ätit min första lussebulle och druckit julmust. Nu väntar jag bara på att få köpa hem alla juliga godsaker, vörtbröd, julost, sånt där ljust julknäckebröd, glögg, peppisar och skumtomtar. Jag väntar med sånt så länge jag kan, det är ju liksom halva nöjet. Att man inte kan äta det jämt. Blev så irriterad här om dan när jag var på affärn och de sålde semlor. Visst om man gör det på sommarn, men jordgubbar i eller nån slags tvist, men här var det bara vanlig gräddbulle rakt upp och ner och det fattar jag inte. Vem vill äta semla nu? Vem köper en semla nu? Om man hellre vill kasta sig över saffran och pepparkakskryddor så har jag några tips nedan, favoriter från förra året. Alldeles snart blir det också en hel del nybakade godisar, ska nämligen få baksällskap av mina gokusiner inom kort. Men tills dess, här är julen i godsaksform.


Saffranschokladrutor.

 


Leilas julkakor med choklad.

 


Blåbärstryffel.

 

Snart får man börja lyssna på O helga natt också. Men inte riktigt än. Jag har förresten fått en ny jullåtsfavorit: Koppången. Helt underbar sång.

 

Av enkakaiugnen - 1 december 2012 22:38

Om man vill ha en väldigt enkel och julig efterrätt är det här ett bra tips. God var den också, kul med lite andra smaker än bara de klassiska julsmakerna, hjortronen bröt av bra.

Fyra ingredienser, ingen gräddningstid utan bara lägg ihop ingredienserna rätt. Klart!

 

Yoghurtbägare med hjortron och pepparkaka 4 st

4 dl tinade frysta hjortron eller hjortronsylt om man vill hade det lite sötare. Då räcker halva mängden.
4 dl yoghurt 10%
1 dl flytande honung
8 pepparkakor
 
Gör så här:
1. Lägg hjortronsylten i botten av skålarna/glasen.
2. Lägg på yoghurten och ringla lite honung över.
3. Krossa pepparkakorna och strö dem över.
Klart!

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< December 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards