Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - Lördag 12 aug 22:02

        

Har fått ett begär efter pesto denna sommar. Äter den med jordgubbar, grönkål och halloumi i en sallad för det mesta, eller med pasta såklart. Den funkar också riktigt bra på kex av olika slag. Den är ett litet hopkok av det jag har hemma för tillfället, så det är ingen klassisk pesto med bara basilika som krydda. Det passar mig i och för sig väldigt bra eftersom jag inte är så förtjust i pesto. Här är receptet i alla fall, lite höftat eftersom jag glömde måtta.


Örtpesto ca. 1,5 dl

1 dl färsk basilika, oregano, persilja och gräslök (blanda som man tycker)

1 dl naturella nötter

½ dl solrosfrön                      (kan uteslutas och istället kan man ta mer nötter)

3/4 dl riven parmesanost

½ vitlöksklyfta                      (mer om man vill det, smaka av)

½ - 1 dl olivolja                     (beroende på hur fast man vill ha den)

Lite limesaft

Flingsalt


Gör så här:

1. Skölj och hacka örterna. Lägg alla ingredienser i en tillbringare och mixa med en mixerstav. Eller kör allt i en mixer till det blir slätt. Späd med mer olivolja om den är för seg i konsistensen och smaka av med salt och limesaft.

Klart!

ANNONS
Av enkakaiugnen - Fredag 11 aug 23:46

 

Och så var det hallonen. Det tar liksom inte slut nu. Kanske för att jag istället för att rensa sitter här och drömmer mig bort till vad jag ska göra av denna ocean av bär så småningom. Av hallonen tänker jag mig att det kan bli något av följande:

 


 

Karins hallonkaka - så god och så lätt. Testa!


 

Hallon- och blåbärsbullar!

  

ANNONS
Av enkakaiugnen - Onsdag 2 aug 19:00

Blåbäret, det vilda alltså, är sannolikt ganska underskattat. Troligen på grund av de så kallade "superbären" som lanseras som väldigt nyttiga och ska flygas hit från andra sidan jorden. Här marknadsförs de sedan som att de vore rena hälsokuren när verkligheten inte riktigt ser ut så. Men någon har såklart tjänat stora pengar på det och vi går runt här och känner oss lite mer hälsosamma än vi faktiskt är. Vi är nog mer lurade än hälsosamma. Läs mer här, i Filters reportage "Att skapa ett superbär".

       

Som om det inte vore skäl nog, så finns ju själva plockandet som en riktigt bra orsak till att äta blåbär. Älskar skogen den här årstiden! Älskar den de andra årstiderna också visserligen, det är någonting med ensamheten, ron och luften där. På hösten luktar det ju dessutom helt underbart och det är som balsam för själen när höststressen kryper sig på, att bara ta på sig stövlarna och stega rakt ut och andas en stund.

Och belöningen när det är plockat och eländet är rensat! Att få hemgjord sylt, färska blåbär i filen eller världens godaste blåbärsmuffins. Tre anledningar till blåbärsplock helt enkelt.

 

  

Blåbärsmazarinpaj - ni ser ju, den måste bakas!


   

Leilas blåbärsmuffins - en klassiker!


 

Blueberry upside down cake - en rolig variant på blåbärskaka.

Av enkakaiugnen - Onsdag 2 aug 14:30

Denna blåbärskaka är helt enkelt bäst, för den har allt. God, saftig kaka med blåbär och dessutom philadelphiaost och så lite crunch på toppen. Hade jag mer tid skulle jag definitivt baka den nu, men blåbären ska ju faktiskt plockas till den också. Så här kommer en bild från förr, men det gör den bara ännu godare eftersom jag får längta lite längre efter den. Längtan ska inte underskattas.

Blåbärskaka med philadelphiaost och crunch.

    

Ursäkta bildkvalitén, det är några år sedan den fotades.

Av enkakaiugnen - Onsdag 2 aug 12:15


Snabbgjord jordgubbsefterrätt!

Jordgubbar, detta sommarens lilla underverk. Har i år för första gången två pallkragar med plantor som jag skött som jag brukar. Alltså inte särskilt bra. Fast i ärlighetens namn har jag nog varit där en del och nypt av för stora blad, lyft upp gubbarna från jorden och grejat lite. Hur som helst kan jag nu i alla fall skörda och plocka in skål efter skål av dessa fina små röda godingar. Oftast äter vi dem som de är med glass. Jag har också haft dem i grönsallad med fetaost och med passionsfrukt som dressing.



Här kommer lite fler förslag på vad man kan göra med gubbarna, från år då jag haft lite mer baktid.

 

Jordgubbstårta med kiwifyllning!


   

Syltbullar med jordgubbar!

   

Chokladtårta med passionsfrukt och jordgubbar!

  

 

Syltkakor med jordgubbsylt!


Av enkakaiugnen - Måndag 24 juli 16:03

      

Det här blev riktigt gott, men så var det ju en del lingonsylt i också. Det blev både saftigt och smakrikt. Egentligen skulle det vara en väldans massa rågsikt i, men ville ha något snällare för magen så jag bytte ut det mot havremjöl (malda havregryn) och bovetemjöl och lite rågmjöl. Funkade också bra! Älskar att göra de här filmjölksbröden, man bara rör ihop och så vips, klart! Här är receptet, omgjort som jag ville ha det :)


Lingonlimpa med bovetemjöl 1 st

1 dl grovt rågmjöl

3,5 dl bovetemjöl

1,5 dl havremjöl

½ dl solrosfrön

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

3  1/4 dl filmjölk

½ dl lingonsylt + ½ dl sirap (eller 1 dl av någon av dem)


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda alla torra ingredienser.

2. Rör ner fil, lingonsylt och sirap.

3. Blanda runt ordentligt och häll i en bakform klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda tills brödet når en innertemperatur på 96 grader, ca. 40 min.

Av enkakaiugnen - Måndag 24 juli 15:40

      

Den här tårtan gör mamma varje sommar, den är liksom ett måste. Så god och riktigt somrig med alla bär och grädden. Sen att det nu börjar finnas egna jordgubbar här i pallkragarna och blåbär i skogen runt knuten gör det ju ännu lite bättre. Just de färska bären inuti tårtan höjer den ett snäpp till. Helt klart värd ett försök! Dessutom ganska lättbakad om man lyckas med rulltårtan bara.


Rulltårta med grädde och bär 6 port (enligt recepet men räcker till det dubbla)

Botten:

3 ägg

1 ½ dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk strösocker till pappret


Fyllning:

2 dl vispgrädde

2 ½ dl valfria bär, tex hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär


Garnering:

1 dl vispgrädde

1 ½ jordgubbar, smultron, blåbär


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

1. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca. 30 x 40 cm.

2. Vispa ägg och socker poösigt.

3. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Rör tills smeten är slät.

4. Bred ut smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen i 5 min. Håll koll så det inte bränns. (Jag lyckas nästan alltid bränna just rulltårta för att jag göra tusen andra saker under gräddningen...)


5. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Låt den svalna.

6. Vispa grädden så den blir fast och bred ut över bottnen. Strö bären över och rulla ihop tårtan från långsidan.

7. Bred ut resten av grädden över tårtan och garnera med bär.

Bjud någon du tycker om!

   

Av enkakaiugnen - Fredag 14 juli 21:56

          Åland - vilken liten pärla! Åk dit! Perfekt för några dagars minisemester.

Mariehamn var en riktigt mysig stad, med flera restauranger och småstadskänsla. Vi vandrade runt ganska länge bland fina hus och havsutsikt och hade turen att hamna på en utomhuskonsert utanför en kaffestuga mitt i stan. Ibland har man tur.

Man måste ju bara älska sånt här, särskilt när det dyker upp lite spontant. Det var lite Urkult-känsla över det, för er som varit där.


Vi var också upp till Soltuna Café på norra sidan av ön, även det var en liten pärla med god mat och Ålandspannkaka. En slags mannagrynskaka med sviskonkräm och grädde, som tur var kunde man få sylt istället. God, men söt och ett måste såklart om man är där.

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se