Alla inlägg under november 2014

Av enkakaiugnen - 16 november 2014 08:00

   

De här chokladskorporna var alldeles för goda för att förvara framme. Perfekta för att fasta med fingrarna i kakburken. Men skorpor ska ju förvaras framme så då får man väl helt enkelt ge bort dem, annars äter man upp dem på en gång. De var supergoda och lite "mjukare" och smörigare än vanliga biscotti tycker jag. Ibland blir biscotti så hårda, de här var mer av typen småkaka om jag ska vara ärlig. Mycket godare! Det var mamma som hade gjort dem här om dan och det var som sagt tur att vi for hem till slut, annars hade hon inte haft några skorpor kvar. Här är receptet, ur tidningen Amelia.


Hasselnöts- och chokladskorpor ca. 70 st

150 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 ägg

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 kram vaniljpulver

2 krm salt

2 dl hasselnötskärnor

1 dl chokladknappar eller ca. 75 g mörk choklad, hackad i bitar


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Rör smör och socker luftigt. Rör ner äggen.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt. Rör ner det i smörblandningen och knåda snabbt ihop till en kladdig deg.

3. Häll i nötter och chokladknappar och knåda in det i degen.

4. Dela degen i 6 bitar och forma dem till längder som är ca. 2 cm tjocka. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper. Platta till dem lite.

5. Grädda i ca. 12-14 minuter, ta ut och låt dem svalna lite.

6. Sänk temperaturen till 50 grader.

7. Skär längderna i ca. 2 cm breda, sneda skivor. Lägg tillbaka skorporna på plåtarna med snittytan uppåt.

8. Torka i ugnen i ca. 1-1 ½ timme. De ska vara torra och kännas lätta, då är de klara.

    

Av enkakaiugnen - 15 november 2014 13:00

   

En rolig sak med att tycka om att baka är att man ofta får mat- och bakrelaterade presenter när man fyller år. I våras slog de närmast sörjande rekord i att förse mig med diverse kryddor, marmelader, inläggningar och annat skojigt. Chaisocker var det i en av burkarna och förutom att det doftar gudomligt så är det väldigt användbart! Det har en väldigt julig smak eftersom det består av kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Jag har använt det i andra småkakor tidigare, men nu ville jag testa att göra småkakor och kombinera det med lingon. Det gick finfint och lingonsylten funkade bra med chaisockret. Smaken på kakorna påminner lite om pepparkakor, så de passar definitivt till jul. Grundreceptet på de här småkakorna är en favorit och jag bakar dem ganska ofta. Vill man ha lite somrigare varianter så hittar man det här: Syltkakor med jordgubb och hallonkakor.

Har man däremot hittat julstämningen redan så finns receptet här:


Syltkakor ca. 50 st.

5 ½ dl vetemjöl

1 dl maizenamjöl eller potatismjöl

3/4 dl florsocker

3/4 dl chaisocker (strösocker med chaikryddor)

300 g smör

½-1 msk kallt vatten

Lingonsylt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Hacka smöret i små bitar och häll mjölblandningen över. Hacka ihop och knåda sedan ihop till en deg utan smörklumpar.

3. Häll i vattnet och knåda bara så att degen precis går ihop.

4. Lägg degen i en plastpåse i kylen i minst en timme.

5. Dela degen i 5 lika stora bitar och rullar 10 bollar av varje bit. Lägg bollarna på en plåt och platta till dom lite.

6. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg ner lite sylt i den.

7. Grädda i ca. 10-12 minuter.

Klart!

 


Av enkakaiugnen - 14 november 2014 08:00

    

Fredag igen! Längtar framåt nu, mot snö och riktig vinter. Därför kan man lätt tro att veckans länkar ska handla om snö och juliga recept, men så är det inte. Ville bara få längta lite. Veckans länkar har istället temat sockerchock. Dessutom är bilderna riktigt snygga och värda en titt i sig. Älskar att planlöst klicka omkring på olika mat- och bakbloggar, blir så sjukt inspirerad av det. Hoppas ni blir det också!


http://www.topwithcinnamon.com/2013/02/a-birthday-and-a-cake-texas-sheet-cake-with-brownie-batter-frosting-that-is.html - En av finalisterna till Matbloggspriset i USA i år. Kakan får mig att vilja sticka in handen i datorn och slita tag i den där gaffeln som poppar upp och tar en bit av kakan hela tiden. Jag måste baka den här.


http://www.helenaljunggren.com/citronkaka/ - Älskar den här bilden! Så otroligt fin! Önskar att jag fick till något liknande när jag fotar själv, men jag har en bit att vandra innan dess. Den här bloggen bjuder hur som helst på många riktigt fina bilder och spännande recept.


http://madebymary.se/2013/december/en-appel-kardemummapaj-med-mandelmassa-kanderat-notkross.html - Äppel- och kardemummapaj med nötkross låter som något jag skulle kunna sätta i mig. Lite juligt också och det närmar sig ju, så det är väl inte mer än rätt att få med en sån länk också.


Hoppas ni alla får en finfin helg!

 
  

Av enkakaiugnen - 12 november 2014 08:00

 

Ibland - eller ganska ofta egentligen - så blir man ju paniksugen på efterrätt men orkar inte riktigt göra någon. Det är då man ska ha éclairer i frysen. Det är säkert fel på en hel rad sätt om man frågar bagare och konditorer, man får nog inte frysa dom. Men det gör jag ändå. Jag fryser in allt, med glasyr och hela baletten. Det är också ett big no-no, att frysa in med glasyren. Den ska man vispa i ordning när man tinat kakan sägs det, men vem orkar det helt ärligt? Inte jag i alla fall. Jag vill ta fram kakan, tina den och äta. Så jag fryser även éclairer. Det kan ju erkännas att det inte blir riktigt lika god smak på dom som när man nyss gjort dem, men det funkar fint med fyllningen i.


Den här gången fyllde vi med hjortrongrädde och chokladglass, sedan ringlade jag choklad över i slutet. Världens enklaste lilla efterrätt. Så här gör man från början, om man inte redan har dem i frysen vill säga.


Éclairer med glass 6 portioner (18 éclairer)

1 ½ dl vatten

1 ½ dl mjölk

90 g smör

1 ½ msk socker

½ tsk salt

3 dl vetemjöl

4 ägg


2 msk hjortronsylt som blandas med:

2 dl vispad grädde

500 g god chokladglass


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

1. Koka upp vatten, smör, socker, salt i en kastrull.

2. Sänk värmen, tillsätt mjölet och rör ihop med en slev till en jämn deg. När degen lossnar från kastrullens kanter så är den klar. Ta bort den från värmen och rör lite till.

3. Ta fram en elvisp och vispa ner äggen i smeten, ett i taget. Vispa sedan en stund extra, tills smeten blir ljummen.

4. Fyll en spritspåse med smet och spritsa sedan ut 18 éclairer (små bullar) på en plåt med bakplåtspapper. Håll spritspåsen stilla och kläm ut smeten på samma ställe så blir det jämna bullar.

5. Sätt in plåten i ugnen, sänk värmen till 190 grader och grädda i 16-18 minuter. Låt svalna.

6. Skär éclairerna på mitten och lägg i/på glass och hallongrädde. Lägg locket ovanpå. Garnera med smält choklad.

 

Av enkakaiugnen - 10 november 2014 18:30

      

En av mina bästa inspirationskällor till bakningen är Martha Stewart. Det är nåt med det amerikanska över recepten som lockar. De här cookiesarna beskrivs som en blandning av chocolate chip cookies och banana bread, en mjukare variant av cookies. Jag gjorde mina lite för stora så då blev de ju inte så mjuka men smaken var riktigt bra! De hade ju extra allt också, både cookiedegen, banan, nötter och choklad. Det kan ju inte gå fel. Egentligen skulle det vara valnötter, men jag hade bara hasslnötter så det fick bli såna. Här är receptet.

Var letar du helst bakinspiration?


Mjukare chokladcookies med banan och hasselnötter

2,4 dl vetemjöl

1, 2 dl grahamsmjöl

1 tsk salt

1/2 tsk bakpulver

170 g mjukt smör

1, 2 dl strösocker

1, 2 dl brun farin

1 ägg

1, 5 tsk vaniljsocker

1 banan

2,4 dl havregryn

100 g mörk choklad, hackad i mindre bitar.

1, 2 dl hasselnötter, hackade i mindre bitar (eller andra nötter man gillar


Gör så här:

Sätt ugnen på 190 grader.

1. Blanda mjölsorterna, salt och bakpulver i en skål. Ställ åt sidan.

2. Vispa ihop smör, socker och brun farin med en elvisp till det är vitt och poröst.

3. Vispa ner ägget och vaniljsockret.

4. Mosa bananen och vispa ner den också.

5. Rör ner mjölblandningen och rör sist i havregryn, choklad och nötter.

6. Använd två skedar eller en glasskopa och skeda upp kakor på en plåt med bakplåtspapper. Försök få dem så runda som möjligt och lägg dem inte för nära varadra eftersom de flyter ut när de gräddas.

7. Grädda i ca. 12 minuter och vänd plåten efter halva tiden.

8. Låt kakorna kallna på galler.

Klart!

Av enkakaiugnen - 9 november 2014 09:00

    Märkligt nog brukar jag kunna hålla mig undan sockerklorna de dagar jag har bestämt mig för det. Inte när det gäller den här kakan. Jag hade den i kylen över natten och skulle bara skära upp den och frysa in den men jag åt nog upp halva istället. Fick som mani på den och skar en liten bit till hela tiden. Så den får högt betyg, särskilt när den fått stå till sig ett tag. Receptet kommer från bloggen Baksugen. Den var ganska lätt att få till också, så den är ett hett baktips, särskilt till alla chokladfantaster och ni är väl några här misstänker jag?

Vilken är din absoluta chokladfavorit? Brownies? Chokladbullar? Eller nåt annat kul, kanske nåt mer matrelaterat?

   

Chokladcheesecake brownies 16 bitar
Brownie:
110g smör
50g mörk choklad (ca. 70 % kakao)
2 msk kakaopulver
2 1/3 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
1 krm salt

Cheesecake:
200g färskost
3/4 dl socker
1 ägg
½ tsk vaniljsocker
1½ msk kakaopulver

 
Gör så här:
Värm ugnen till 175 C.
1. Hacka chokladen grovt och lägg i en liten skål. Smält smöret i en liten kastrull. Häll det smälta smöret på chokladen och rör om tills chokladen har smultit helt och hållet. Blanda i även kakaopulvret och rör om. Låt svalna.
2. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper och smörj (20x20cm).
3. Blanda vetemjöl och salt i en skål, ställ åt sidan.
4. Vispa ihop socker, ägg och vaniljsocker för hand. Tillsätt chokladen lite i taget medan du rör om hela tiden.
5. Sikta ner mjölet och vänd försiktigt om till en jämn smet. Häll smeten i långpannan och ställ åt sidan.
6. Vispa färskost, socker, ägg och vaniljsocker mjukt och fluffigt, 1-2 minuter med elvisp.
7. Ta åt sidan en tredjedel av smeten och blanda ner kakaon i de 2/3 av cheesecakesmeten som är kvar och om rör om tills det blir jämnt.
8. Klicka cheesecakesmeten (både den vita och bruna) på brownien och dra sedan med en trubbig kniv igenom smeten så de blandas och ytan "marmoreras".
9. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna. Ställ gärna i kylen över natten, skär sedan i bitar.
 
Av enkakaiugnen - 7 november 2014 09:00

 

Nu blir det nytt här, fredagslänkar ska bli ett stående inslag. Jag tänker dela med mig av spännande recept och/eller idéer eller bara sånt som jag tycker om. Kanske blir det något utanför bakvärlden ibland också, vem vet.

Här är veckans länkar:

http://frukosterar.blogg.se/2014/november/nom-nom.html - Frukosterar - en fantastiskt bra blogg för alla oss som älskar frukost. Blir så inspirerad av Cecilias fina bilder och imponerad över att hon klarar av att fota så fint innan hon ätit något. Just detta inlägg är en lyxig frukostgröt med kakao, jordnötssmör och lönnsirap. Lördagsfrukost kanske?


http://sallysbakingaddiction.com/2014/10/24/cranberry-apple-upside-cake/ - Jag har fått en ny Martha Stewart favorit - den här bloggen är allt man kan önska i kakväg. Just den här tranbär- och äppelkakan ser väldigt god ut. Upp- och nerkakor brukar bli så saftiga också.


Och till något helt annat. En kort film om världen som jag tycker att alla borde se, med Hans Rosling. Älskar ögonöppnare som den här: http://www.ted.com/talks/hans_and_ola_rosling_how_not_to_be_ignorant_about_the_world

Hoppas ni får en fin fredag - själv lääängtar jag ut i skogen. Kanske hinner jag ta mig hit upp i helgen, och grilla lite bullar... Ha en riktigt bra helg!

Av enkakaiugnen - 6 november 2014 18:30

   

Jag fick nyss hem tidiningen BAKA! Julnumret är det och som om inte det vore nog så snöar det som aldrig förr utanför fönstret. Julen är verkligen på gång nu! Det fanns en superfin stor kakform iform av en snöflinga med i tidningen, blev riktigt sugen på den. Det fanns en hel del julkakerecept också såklart, men jag fastnade mer för matbrödet och godisarna. Det brukar vara julgodisbak här på tvären och bredden innan jul och det är ju kul med nya recept. Jag funderar på att köpa pralinformar till baket i år, få se om jag kommer mig för. En bra sak i så fall är att jag hittat en ny hemsida! Den heter Cuponation.se och ger en massa rabatter och rabattkoder på olika webbutiker. Fiffigt värre. Jag hittade pralinformar på en av Cuponations samarbetssidor så det kan nog bli några av dem.

 

Annars funkar ju ischokladformar fint också, även om det inte blir lika fint kanske. Ett av våra julgodis från förra året, som dessutom var så sjukt goda var den här chokladtäckta saffranskolan. Sandra fick pensla alla formarna med smält choklad först, innan vi hällde i kolan. Alldeles för finlirigt och pyssligt för mig, men man kanske slipper det med riktiga pralinformar?

Vad bakar du helst för julgodis? Tipsa gärna i kommentarsfältet! Jag är väldigt suga på att göra sura hallonremmar också. Får se vad resten av bagarna säger om det...

Här är hur som helst receptet på saffranskolan. Värt ett försök (om man har en kusin, ett syskon er någon annan som man kan lura chokladpenslandet på).

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19
20
21 22
23
24 25
26
27
28
29 30
<<< November 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards